Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis G. Landsbergis pirmadienį išsiųstame pranešime kvietė opozicinių partijų atstovus susitikti antradienį vidurdienį Seime.

„Dėkoju socialdemokratų, valstiečių ir demokratų partijų atstovams viešai jau išsakiusiems palaikymą ir pasiryžimą balsuoti už pirmalaikius Seimo rinkimus. Tikiuosi, kad ir balsavimu patvirtinsite savo viešą laikyseną.

Šiandien kreipiuosi į Jus, visų parlamentinių partijų, turinčių frakcijas Seime, vadovus ir atstovus kviesdamas Jus ne tik palaikyti politinės sistemos skaidrinimo bei perkrovimo iniciatyvą, bet ir kartu sutarti dėl praktinio šios iniciatyvos įgyvendinimo.

Mano nuomone, sprendimą Seime dėl pirmalaikių rinkimų galėtume priimti per artimiausias kelias savaites bei pačius rinkimus organizuoti šių metų rugsėjo mėnesį. Tačiau esu atviras diskusijai dėl Jums priimtinos rinkimų datos“, – rašė G. Landsbergis.

Vis dėlto opozicija, apsitarusi antradienį ryte, į susitikimą neis.

„Mes nepritariame tokiems spontaniškiems, be argumentacijos pareiškimams. Gal reikėjo pirma pasitarti prieš darant tokius pareiškimus, o čia tiesiog toks (pareiškimas) su tam tikru šantažu ir primetimu, kaip turėtų elgtis kitos politinės jėgos – pagal konservatorių norus ir pageidavimus“, – Delfi komentavo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Algirdas Butkevičius.

Panašiai kalbėjo ir valstiečių frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė, siūlysianti partijos atstovams į susitikimą neiti.

„Mūsų pozicija išlieka tokia, kokia anksčiau – Vyriausybė turi prisiimti atsakomybę, priimti savo sprendimus ir, jei jau situacija valstybėje bus tokia, kai reikės priešlaikinių rinkimų, tada ir priimsime tuos sprendimus, bet šiandien nematau dėl ko ten eiti“, – sakė LVŽS atstovė.

Socdemai taip pat neplanuoja eiti kalbėtis su G. Landsbergiu.

„Neplanuojame eiti į susitikimą, nes galvojame, kad ne konservatorių partija ir, juo labiau, ne G. Lansbergis turi diktuoti šiuo metu tą strateginę kryptį ir taktinius žingsnius, kaip, kada turi vykti kažkokios sistemos perkrovimas“, – komentavo LSDP narė Rasa Budbergytė.

Ji atkreipė dėmesį, kad šioje kadencijoje opozicija nebuvo kviesta susitikti pasitarti svarbiausiais valstybei klausimais.

„Toks dialogas niekada nevyko“, – pabrėžė R. Budbergytė.

„Mes negalime šokti pagal konservatorių dūdelę ir jų scenarijų įgyvendinti taip, kaip jie nori. Nereikia ant Seimo permesti tos problemos sprendimo būdo. Vyriausybė turi prisiimti atsakomybę“, – sakė socialdemokratė.

Visgi ji paaiškino, kad LSDP palaikytų siūlymą dėl pirmalaikių rinkimų, jei tokį projektą konservatoriai registruos.

Į susitikimą neis ir darbiečiai.

„Tikrai neisime. Vienas dalykas – tokį turime prezidiumo sprendimą, o kitas dalykas, tai nematome prasmės, kol Vyriausybė, dėl kurios visa ši situacija yra susidariusi, neatsistatydino. Nėra dėl ko šnekėtis. Jei Vyriausybė lieka dirbti, tai situacija yra viena, o jei ji nelieka dirbti, tai sėdame su visų partijų, frakcijų vadovais ir ieškome išeities.

Kol kas ta situacija yra tik negebėjimo dirbti, susikalbėti, ieškoti bendrų sutarimų ir, matyt, bendrų sutarimų pačioje koalicijoje, rezultatas“, – komentavo Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)