Tai šių frakcijų atstovai patvirtino po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų lyderiui Gabrieliui Landsbergiui per susitikimą pasirodė, kad Seimas pirmininkas užėmė labai stiprią poziciją gindamas VRK vadovę – „lyg tai visu savo autoritetu jis užstoja ją nuo bet kokių visuomenės klausimų“.

„Aš matau dar vieną pavojingą žingsnį, kad Seimo pirmininkas lyg primygtinai spaudžia balsuoti Seime, kad opozicija teiktų tokį pasitikrinimo egzaminą pirmininkei. Panašu, kad valdantieji su Lietuvos lenkų rinkimų akcija ir socdemų darbo frakcija yra sutarę tą balsavimą laimėti, tačiau mes išsakėme tokią poziciją, kad tai pasitikėjimo negrąžintų“, – sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, tokia procedūra tik pademonstruotų, kad tai yra politinė kova – opozicijos–valdančiųjų (…) ir VRK skyla į dvi puses.

„ Mes paraginome Seimo pirmininką nedaryti tokių žingsnių ir ieškoti kompromiso. Mūsų akimis žiūrint šiandien vienintelis kompromisas yra naujas VRK vadovas“, – sakė G. Landsbergis.

Pripažįsta ir savo kaltę

Socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad opozicinės frakcijos kol kas palauks VTEK išvados.

„Tada bus dar žingsnis. Aš tiesiogiai klausiau Seimo pirmininko, ką dar turėtų padaryti komisijos pirmininkė, kad kantrybės taurė būtų išsemta. Jis neatsakė į šitą klausimą, bet aš manau, kad kuo toliau, tuo labiau mes klimpstame į nepasitikėjimo liūną. Manau, kad nei „valstiečiai“, nei kitos partijos iš to nieko neišlošia“, – sakė A. Sysas.

Jis pripažįsta ir savo kaltę, kadangi balsavo už L. Matjošaitytės kandidatūrą, kai ją rekomendavo tiek Seimo pirmininkas, ir buvęs VRK pirmininkas.

„Kaip pavaduotoja ji labai gerai dirbo, bet, žinote, išbandymas – pinigais ir valdžia, ji greičiausiai išbandymo valdžia nesugebėjo išlaikyti, nes tie vienasmeniai sprendimai, kurie dabar vis lenda, nedaro garbės. VRK yra kolektyvinis žaidimas, ir tai yra tam tikras mūsų demokratijos Lietuvoje garantas“, – sakė A. Sysas.

Pasak jo, svarbu, kad dėl VRK nekiltų niekam klausimų.

„Mes galime nesutarti dėl teisingumo ministro kandidatūros, bet čia mes turėtume sutarti, nes nuo to priklauso ne tik politinių partijų gyvenimas, bet visos Lietuvos piliečių gyvenimas – kaip praeina rinkimai, kaip jie baigiasi, kokiais rezultatais, ir ar tikrai komisija padarė viską, kad jie būtų kuo labiau demokratiški“, – sakė A. Sysas.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas teigė manąs, kad „L. Matjošaitytė yra naudingas žmogus, dangstantis „Agrokoncerno“ ir „valstiečių“ galimai neskaidrius sandorius“.

Įžvelgia dvigubus standartus

„Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius apkaltino Seimo pirmininką taikant dvigubus standartus.

„Priminėme, kaip buvo dėl gerbiamo (buvusio) VTEK vado Romo Valentukevičiaus, kai pirmininkas pasiūlė atsistatydinti. Dabar sakyčiau, kad situacija yra dar aštresnė, bet pirmininkas nieko nesiūlo. Tačiau jis mus provokavo, kad mes rinktume parašus ir Seimas nuspręs. Bet kaip kolegos kalbėjo, Seime – tuščias dalykas, nes jie turi daugumą ir praktiškai bus tik nesąžiningo darbo reabilitacija“, - sakė V. Kamblevičius.

G. Landsbergis informavo, kad trečiadienį turėtų prasidėti VTEK tyrimas, kurio rezultatų lauks opozicinės frakcijos. Taip pat opozicinių frakcijų vadovai neatmeta galimybės kviesti VRK pirmininkę, o galbūt ir visą vadovybę, į viešą posėdį, kurio metu jie turėtų galimybę užduoti klausimus.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis teigė, kad opozicinių frakcijų atstovų tikslas buvo ne atstatydinti L. Matjošaitytę, o atstatyti pasitikėjimą VRK.

„Mes priminėme Seimo pirmininkui, kad kitais metais laukia net treji rinkimai, ir taip pat, galbūt, referendumas. Įsivaizduokime tokią situaciją, kad prieš pat referendumą, rinkimus staiga dar išlenda kažkokie griaučiai iš VRK, kas tada? Tada griūna visa komisija, ir rinkimai pakimba ir netgi visuomenė nebetikės balsavimo rezultatais. Turime atrasti, kažkokį kompromisinį variantą, kad ta operacija būtų padaryta kuo anksčiau ir mažiau skausmingai“, - sakė B. Matelis.

Ragina palaukti VTEK išvados

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė-žalioji“ Rima Baškienė nesutiko su E. Gentvilo nuomone apie L. Matjošaitytę, kad ji yra „valstiečiams“ ir „Agrokoncernui“ palankus žmogus.

„Tai yra nuomonė, ji yra gerbtina, tačiau ją reikia vienaip ar kitaip pagrįsti ir įrodyti. Gerbiamoji Matjošaitytė buvo pasirinkta pagal jos kompetenciją, pagal jos darbą VRK, kaip buvusi pavaduotoja, kaip turinti patirtį. Ir aš iš tikrųjų labai gerbiu opozicijos susirūpinimą dėl VRK, kaip institucijos, kuri turi demonstruoti pačius aukščiausius skaidrumo ir atsakomybės, ypač dėl būsimų rinkimų, žingsnius“, – sakė R. Baškienė.

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja paragino sulaukti VTEK sprendimo, ir tada, jos manymu, bus lengvesnis apsisprendimas.

Jei VTEK priims neigiamą išvadą dėl L. Matjošaitytės, pasak R. Baškienės, yra galimi keli keliai.

„Gali ji pati atsistatydinti, gali būti išreikštas pareigūnų nepasitikėjimas, gali būti, pagal Statuto nustatytą tvarką – jūs puikiai žinote, kad kovo 13 dieną tokį pasitikėjimo ar nepasitikėjimo žingsnį žengs ponas Sadauskas“, – sakė R. Baškienė.

Seimo pirmininkas pozicijos nekeičia

Seimo pirmininkas toliau laikosi pozicijos, kad L. Matjošaitytė kol kas gali dirbti.

„Aš supratau, kad opozicijos vadovai atėjo su viena mintimi, bet likome prie daugiau minčių, kadangi dar iki sesijos turime šiek tiek laiko, turime sulaukti VTEK sprendimų, ir šiek tiek daugiau išvadų – STT išvada vakar buvo pateikta, sprendimus priiminėsime ateityje“, – sakė V. Pranckietis.

Seimo pirmininkas teigė pasitikįs VRK narių teigiama nuomone apie L. Matjošaitytę.

„Pagal tą susirinkimą, kokį vakar turėjome su komisijos nariais, tai komisijos nariai išreiškė aiškią paramą Matjošaitytei. Mano asmeninė pozicija yra tokia, kad turiu pasitikėti ta komisija, kuri yra vadinama labai kompetentinga komisija“, – sakė V. Pranckietis.

O visuomenės nuomonė, pasak Seimo pirmininko, gali būti formuojama. „Ir šiandien ji taip pat yra formuojama“, – sakė V. Pranckietis.

Krizė tęsiasi jau kurį laiką

DELFI primena, kad VRK krizė prasidėjo paaiškėjus, kad komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė neįtraukė į darbotvarkę praėjusios kadencijos komisijos darbo grupės dar pernai birželį parengtos ataskaitos dėl „valstiečių-žaliųjų“ politinės reklamos. Komisijos nariai taip pat reiškė priekaištus pirmininkei dėl vienasmenių sprendimų.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl L. Matjošaitytės galimai nusikalstamos veikos. Politikas prašė atlikti tyrimą bei nustatyti, ar L. Matjošaitytė, siekdama naudos sau – tapti VRK pirmininke – mainais į nominaciją ir didžiausios valdančiosios LVŽS frakcijos palaikymą jos kandidatūrai, galimai neįsipareigojo nuslėpti R. Karbauskiui ir LVŽS nepalankų tyrimą bei VRK išvadą.

„Valstiečiai–žalieji“ taip pat kreipėsi į prokurorus dėl trijų praėjusios kadencijos VRK narių – Justino Žilinsko, Elenos Masnevaitės ir pirmininko Zenono Vaigausko. „Valstiečiai–žalieji“ įtaria, kad jie, piktnaudžiaudami tarnyba ir tinkamai neatlikdami savo pareigų, vilkino tyrimą dėl politinės reklamos.

Į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją kreiptasi dėl penkių komisijos narių: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kreipėsi dėl Aistės Žilinskienės, Seimo pirmininko pavaduotojas, „valstietis–žaliasis“ Arvydas Nekrošius – dėl Viliaus Semeškos, Seimo opozicinių partijų frakcijos – dėl Vincento Vobolevičiaus, Jonės Valčiukienės ir komisijos pirmininkės L. Matjošaitytės. Seimo pirmininkas buvo susitikęs su L. Matjošaityte, visa VRK, ir antradienį dar susitiks su opozicinių partijų frakcijų vadovais. Kitąmet vyks treji rinkimai: savivaldos, prezidento ir į Europos Parlamentą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pakartojo, kad VRK turi likti nešališka, skaidri, visi šešėliai turi būti panaikinti, o klausimai atsakyti.