Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ ragina Kauno miesto merą Visvaldą Matijošaitį nedelsiant nuo einamų pareigų nušalinti susikompromitavusį, ne renkamą, bet mero pasirenkamą politinio pasitikėjimo pareigūną – administracijos direktorių V. Šiliauską.

Atsižvelgdamas į susiklosčiusią situaciją, Kauno meras, oponentų įsitikinimu, turėtų imtis visų teisinių veiksmų, kad iš einamų pareigų būtų nedelsiant atleistas vienintelis savivaldybės asignavimų valdytojas, teigiama opozicinės frakcijos „Vardan Lietuvos“ Kauno miesto savivaldybės taryboje trečiadienio popietę išplatintame pareiškime.

Taip pat jame pabrėžiama, kad mero prašoma frakcijai pateikti visą informaciją nuo 2019 metų balandžio mėnesio, kokiose srityse, kokie įgaliojimai Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimais suteikti administracijos direktoriui Viliui Šiliauskui, perduodant sprendimų priėmimo teisę iš Kauno miesto savivaldybės tarybos kompetencijos savivaldybės direktoriaus kompetencijai.

„Viešumoje pasirodė informacija, kad STT pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, ir administracijos direktorius Vilius Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu. Šiandien mažų mažiausiai reikia viešo Kauno mero V. Matijošaičio paaiškinimo dėl susiklosčiusių aplinkybių. Visuomenė turi atkreipti dėmesį į tai, kad pastaruoju metu Kauno valdantieji suteikė labai daug įgaliojimų savivaldybės administracijos direktoriui atlikti vienasmenius sprendimus.

Kauno miesto tarybos nariai, visuomenė turi teisę žinoti, kas vyksta. Savivaldybės administracijos direktorius yra politikas, viešas asmuo ir visų savivaldybės finansų valdytojas. Susiklosčius dabartinėms aplinkybėms, manome, kad pažeista Viliaus Šiliausko reputacija, sumenkintas visuomenės pasitikėjimas Kauno miesto savivaldybe kaip valstybės ir vietos valdžios institucija. Todėl raginame Kauno merą nedelsiant imtis teisinių veiksmų nušalinti administracijos direktorių V. Šiliauską nuo einamų pareigų“, – pabrėžė Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnė Edita Gudišauskienė.

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio prašo inicijuoti neeilinį miesto tarybos posėdį, kurio metu „Vieningo Kauno“ deleguotas savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas būtų atleistas iš pareigų.

Opoziciniai konservatoriai mano, kad kyšio ėmimu įtariamas administracijos direktorius iš pareigų turi būti atleistas nedelsiant.

„Matome, kad Kauno savivaldybėje visos ylos pradeda lysti iš maišo. Visvaldas Matijošaitis turi ne kalbėti, kad su jo pasirinktu pareigūnu yra bandoma susidoroti, bet užtikrinti skaidrią savivaldybės veiklą. Šiandieninės kratos savivaldybėje rodo, kad merui nepavyksta to padaryti, todėl dabar vienintelis įmanoma kelias yra skubiai atleisti V. Šiliauską iš administracijos direktoriaus pareigų. Dėl šios priežasties miesto mero prašome skubiai sušaukti neeilinį miesto tarybos posėdį“, – teigė TS-LKD frakcijos Kauno miesto savivaldybės taryboje seniūnas Paulius Lukševičius.

Opoziciniams konservatoriams V. Šiliausko veikla įtarimų kėlė ir anksčiau. Praėjusį rudenį TS-LKD frakcija kreipėsi į STT bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą dėl V. Šiliausko gautos Europos Sąjungos paramos panaudojimo aplinkybių.