Tai siūlančias Statuto pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo liberalas Eugenijus Gentvilas.

„Šiandien galiojanti tvarka iš esmės pažeidžia Seimo opozicijos teises, nes nėra pakankamai ir tinkamai atstovaujama opozicija ir yra nedemokratiška. Todėl siekiama atkurti Seimo opozicijos teises ir nustatyti, kad Seimo pirmininko pavaduotojais būtų siūlomi ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai“, - sako E. Gentvilas.

Galiojančiame Seimo statute numatyta, kad kandidatus į Seimo pirmininko pavaduotojų pareigas, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad Seimo pirmininko pavaduotoju būtų tik vienas Seimo opozicijos atstovas.

Šiuo metu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis turi 5 pavaduotojus, opozicijai atstovauja konservatorė Irena Degutienė.

Seimo „tvarkiečiams“ su valdančiaisiais pasirašius susitarimą dėl bendradarbiavimo, Seimo Tvarkos ir teisingumo frakcija gali tikėtis Seimo vicepirmininko posto.

Tai žurnalistams antradienį patvirtino „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Manoma, kad šeštuoju Seimo pirmininko pavaduotoju gali tapti Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas, „tvarkiečių“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.