Brutalūs smūgiai Ukrainai nesibaigia – Rusija raketomis apšaudė Kyjivo sritį, vėl kliuvo energetikos infrastruktūrai. Dėl sutrikusio elektros tiekimo žmonės raginami mažiau naudoti elektros.

„Mano dukra pagriebė anūkę ir išbėgo. Tada nugriaudėjo sprogimas ir griuvo siena. Jei anūkė ten būtų likusi, ji būtų žuvusi“, – sakė Kyjivo srities gyventojas Georgijus.

Dronai kamikadzės ir dešimtys raketų paleisti ir į Zaporižią, dar per pusšimtį raketų skrido į Nikopolį. Čia sužaloti mažiausiai du žmonės, apgadinta daugiau kaip 10 daugiabučių ir nuosavų namų.

Iš Rusijos Belgorodo miesto raketos skrido į Charkivą, tačiau kelios nukeliavo ne į tą pusę – užsidegė Belgorodo elektros pastotė. Dalis miesto paskendo tamsoje, o srities gubernatorius kaltinimus žeria Ukrainai.

Tuo metu Ukrainos Gynybos ministerija skelbia, kad Rusija didžiąją dalį savo raketų arsenalo jau yra dislokavusi Ukrainoje. Jei tai tiesa, Rusija netrukus gali išnaudoti visus savo resursus.

Ukrainos kariams žingsnis po žingsnio stumiantis į priekį, dalis Rusijos karių nusprendžia pasiduoti. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Rusija gyvena pralaimėjimo atmosferoje.

Tuo metu Baltarusijos autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka aiškina, kad neva Ukraina rengiasi pulti jo šalį, todėl jis ir paskelbė apie bendrų pajėgų su Rusija kūrimą.

Didžiojo septyneto valstybių susitikimo metu V. Zelenskis apkaltino Rusiją siekiu tiesiogiai įtraukti Baltarusiją į karą, todėl paragino surengti tarptautinių stebėtojų misiją Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje.

Karas Ukrainoje

Rytiniame Bachmuto mieste vyksta įnirtingi mūšiai – čia nuolat griaudėja sprogimai, skelbia LNK Žinios.

„Man labai baisu kai šaudo, kai dega namai“, – sako garbaus amžiaus Bachmuto gyventoja Jelena.

Būrys žmonių rikiuojasi prie vienintelio mieste atidaryto prekybos centro. Jame nėra elektros, langai užkalti, o sienose – skylės.

„Net neturiu teisės galvoti apie galimybę nedirbti, – sako pardavėja Iryna. – Privalome tęsti darbą dėl žmonių, tai – mano misija“.

Rusai jau kelias savaites bando užimti šį miestą.

„Mes neatiduosime Bachmuto, tai strategiškai svarbus miestas. Daug kelių jį jungia su rytais ir vakarais“, – sako ukrainiečių karys Jevgenyjus.

Jo teigimu, baisiausia kare – prarasti draugus.

„Turime išmokti kovoti su šiais jausmais, išmokti su jais gyventi“, – sako jis.

Poligone įvyko susišaudymas

Pasak LNK, kovos itin intensyvios rytinėse Donecko ir Luhansko srityse bei pietuose strategiškai svarbioje Chersono srityje.

„Mes laikomės savo pozicijų. Rytuose ir pietuose darome viską, kad okupantai pajustų, jog neturi jokių perspektyvų. Kad ir ką jie siųstų kovoti prieš mus, jiems tai baigsis tik pralaimėjimu“, – teigia Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Panašu, kad vis dėlto Kremliaus veiksmai atsisuka prieš jį patį – Rusijos Belgorodo srityje kariniame poligone įvyko susišaudymas.

Pasak Rusijos gynybos ministerijos, žuvo 11 rusų karių, dar 15 sužeistų. Tačiau žiniasklaida skelbia kitokius skaičius: žuvo 22 kariai dar 16 sužeistų, jie buvo ruošiami vykti į Ukrainą. Du susišaudymą pradėję vyrai žuvo, vienam pavyko pabėgti. Rusijos ministerija tai vadina teroristine ataka.

Belgorodo regiono gubernatorius Viačeslavas Gladkovas tai pavadino teroristiniu aktu.

Susišaudymas įvyko toje pat vietoje, kur anksčiau apie 100 karių kategoriškai atsisakė vykti į Ukrainą.

Tuo metu Ukraina praneša, kad nuo karo pradžios sunaikinti apie 65 tūkstančiai okupantų.

Belgorode buvo neramu ir sekmadienį, vėl nugriaudėjo per 16 sprogimų. Vietos gyventojai teigia, kad sprogimai girdėjosi oro uosto rajone.

Išpuolis įvyko ir Maskvoje – vyras karinės įskaitos biure sukėlė nedidelį gaisrą pro langą įmetęs Molotovo kokteilį.

Tai – dar vienas protestas prieš Vladimiro Putino paskelbtą dalinę mobilizaciją. O prokremliškų separatistų kontroliuojamajame Donecke raketomis buvo apšaudytas mero biuras. Separatistų valdžia kaltina Ukrainą, tačiau Kyjivas išpuolio nekomentuoja.

Lenkijos sostinėje tūkstančiai žmonių dalyvavo pašiepiamajame „referendume“ dėl Rusijos ambasados Varšuvoje aneksavimo. Prieš ambasadą buvo pastatyta balsadėžė, o žmonės turėjo laisvą valią pasirinkti, tik visi trys pasirinkimai balsavimo lapelyje buvo „taip“.

Putinas piktas ant Vokietijos

Konferencijoje Kazachstano sostinėje V. Putinas pareiškė, kad dalinė mobilizacija Rusijoje baigsis po kelių savaičių – bus pašaukta per 220 tūkstančių vyrų.

Konferencijoje jis buvo paklaustas ar gailisi dėl savo veiksmų Ukrainoje. V. Putinas atsakė, kad ne, tačiau pabrėžė, kad tiesioginis NATO ir Rusijos karių susidūrimas reikštų pasaulinę katastrofą.

Jis taip pat pagrasino uždaryti koridorius, kuriais pagal susitarimą su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija gabenami Ukrainos grūdai. V. Putinas vėl kartojo sunkiai suvokiamą savo logiką, kad žmonės Ukrainoje žūva ne dėl rusų bombardavimų, o todėl, kad Vakarai tiekia ginklus Ukrainai.

Įkando ir dėl dujotiekių „Nordstram“ sprogimų.

„Tiekti ginklus Ukrainai – tai pasirinkimas tų žmonių, teisėtai atėjusių į valdžią konkrečioje šalyje. Kalbama apie Vokietiją, jie patys turi spręsti, kas jiems svarbiau – sąjungininkų įsipareigojimų vykdymas, kaip jie mano, ar užtikrinti savo žmonių ir nacionalinius interesus. Sprendžiant iš to, ką pasakėte, šiuo atveju į pirmą vietą, matyt, keliami įsipareigojimai Šiaurės Atlanto aljansui. Ar tai teisinga, ar ne? Manau, kad tai klaida. Ir vargu, ar kas nors atsižvelgia į Vokietijos interesus, kitaip nebūtų sprogdinę „Nordstream-1“ ir „Nordstream-2“, – kalbėjo jis.

Visą LNK Žinių reportažą apie Rusijos atakas energetinei infrastruktūrai žiūrėkite čia:

Visą LNK Žinių reportažą apie neramią parą Rusijos teritorijoje žiūrėkite čia:

Visą LNK reportažą apie V. Putino pareiškimus Kazachstano sostinėje žiūrėkite čia: