Nevyriausybinės organizacijos „Freedom House”
, pagal kurį Lietuvos demokratijos indeksas per metus sumažėjo, cituojančiai politikei nesvarbu, kad tie patys ekspertai ir Rusiją, ir Baltarusiją, ir Kubą priskiria nelaisvoms šalims.

Pirmadienį Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje O. Juknevičienė stebėjosi, kad Lietuvos politikai pasipiktino jos ir keliolikos „darbiečių” kelione į Maskvą, kur buvo surengta Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho spaudos konferencija.

„Negirdėjau, kad Lietuva būtų paskelbusi karą Rusijai, - kalbėjo europarlamentarė. – Nesuprantu, iš kur kilo tokia baimė, kad parlamentarai gali kalbėti iš Maskvos. Kažkas pasakė, kad galbūt kitą kartą kalbėsite iš Minsko. Aš kalbėsiu apie žmogaus teises ir demokratiją Lietuvoje iš bet kurios tribūnos – iš jūsų, jei man duosite, arba iš Kubos, arba iš Minsko. Man visai nesvarbu, iš kur kalbėti”.

Lietuva, kaip ir Europos Sąjunga, nepalaiko įprastų diplomatinių santykių su Baltarusija. Tiek mūsų šalis, tiek Bendrija nepripažįsta Aleksandro Lukašenkos režimo, kritikuoja jį už žmogaus teisių pažeidimus.

Su Kuba, kurią Fidelis Castro prieš pusę amžiaus ją pavertė socialistine respublika ir kurios prezidentas teoriškai yra iki šiol, nors realiai šaliai vadovauja jaunesnysis brolis Raulis, Lietuva nėra užmezgusi diplomatinių santykių.

„Būtų nelabai tinkamas momentas paskutiniaisiais prezidento Fidelio Castro gyvavimo momentais užmegzti ryšius, diplomatinius santykius su Kuba ir pasiųsti signalą, kad Lietuva solidarizuojasi su nueinančiu nuo istorijos arenos režimu. Tam tikra prasme būtų tokių interpretacijų. Ne visi taip interpretuotų, bet būtų tokių interpretacijų, kad tiesia jai ranką”, - praėjusią savaitę Seime kalbėjo užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

„Freedom House” tiek Rusiją, kurioje lankėsi būrys „darbiečių”, tiek Baltarusiją ir Kubą priskiria nelaisvoms šalims.

Pavyzdžiui, politinė laisvė Rusijoje vertinama 6, o piliečių laisvės – 5 balais. Dėl valdžios paskelbto karo nevyriausybinėms organizacijoms, ypač toms, kurios finansuojamos iš užsienio, Rusija šiemet gavo prastesnį įvertinimą nei anksčiau.

Politinė laisvė Baltarusijoje ir Kuboje vertinama 7 balais, o piliečių laisvės – atitinkamai 6 ir 7 balais.

Lietuvai šiemet abiejose kategorijoje parašyta po 1 balą. Kuo mažesnį balą šaliai suteikia „Freedom House” ekspertai, tuo palankiau vertinamos politinė ir piliečių laisvės joje. Vienetas yra aukščiausias balas šioje skalėje.