„Reitingavimo rezultatai bus pirmadienį. Dabar faktas tas, kad trys sąrašo atstovai jau nustatyti ir patvirtinti taryboje. Pirmas yra Saulius Skvernelis. Antras – Ramūnas Karbauskis. Trečias – Aurelijus Veryga“, – sakė LVŽS pirmininkas R. Karbauskis po tarybos posėdžio.

Pasak LVŽS pirmininko, šie trys asmenys nebus reitinguojami toliau.

„Toks yra tarybos sprendimas. Motyvai – žinomumas ir visuomenės palaikymas“, – sakė R. Karbauskis.

Paaiškino sprendimą dėl socialdarbiečių

Kaip jau skelbta, valdantieji valstiečiai nutraukia susitarimą su socialdarbiečiais dėl bendrų kandidatų per Seimo rinkimus kėlimo.

„Tuo laikotarpiu nuo mūsų sprendimo buvo keli balsavimai Seime, buvo sprendžiami tam tikri vertybiniai klausimai, tarp jų – ir susiję su alkoholio kontrole (dėl prekybos alkoholiu pliažuose). Partneriai mūsų vertybinių nuostatų nepalaikė.

Mes esame jiems labai dėkingi už tą darbą, kurį darome kartu jau praktiškai trejus su puse metų. Tikiuosi, kad, jeigu jie pateks į Seimą, su mūsų kolegomis galėsime dirbti koalicijose, bet turėti bendrų kandidatų, kurie mūsų vertybinių nuostatų nepalaiko, mes negalime“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas patikslino, kad kalbant apie bendrą kandidatų sąrašą nesikeitė du jų bendri kandidatai – Antanas Vinkus ir Rimantė Šalaševičiūtė.

„Jie dalyvaus kaip mūsų kandidatai. Taip pat nesikeitė sprendimas dėl Naglio Puteikio. O klausimas dėl kelių kitų apygardų yra pakeistas, ir mes, LVŽS, turėsime savo kandidatus“, – sakė R. Karbauskis.

Nemano, kad sprendimas sukels papildomų įtampų

Premjeras S. Skvernelis nemano, kad sprendimas dėl socialdarbiečių kuria įtampų.

„Nieko čia tokio neįvyko, kalbant apie buvusius balsavimus, tai tos pozicijos visą laiką buvo – matyt, nuo pat rinkiminės praėjusių metų koalicijos sudarymo. Nedaryčiau čia jokios problemos. Takoskyros jokios nėra, bet turbūt natūralu, kad rinkimų finišo tiesiojoje kiekviena partija privalo turėti kuo daugiau kandidatų vienmandatėse.

Mes suprantame, kad dalyvis vienmandatėje reiškia, jog ir potencialus balsas yra ne tik už tą dalyvį, bet ir už sąrašą. Socialdarbiečiai labai stiprūs, yra ministrų, turinčių ne vienų metų patirtį. Jiems tikrai nebus jokių problemų pirmame ture. Neabejoju, kad antrame ture bus palaikomi socialdarbiečiai, jeigu nebus valstiečių, – sakė S. Skvernelis ir žadėjo paramą, ypač jo Ministrų Kabinete dirbantiems politikams.

Dėkojo žmonėms už susitelkimą

Reaguodamas į naujausius „Baltijos tyrimų“ reitingus, kur valstiečiai pasivijo iki tol pirmavusius konservatorius, premjeras džiaugėsi visuomenės įvertinimu. Plačiau apie reitingus galima skaityti čia.

„Aš manau, kad tai dar nieko daug nesako, bet nurodo vieną esminį dalyką – tai yra visuomenės vertinimas, ir jis atliktas remiantis ne kokiais nors pažadais, bet konkrečiais darbais. Ir, kas ypač svarbu, – darbais krizės sąlygomis. Dažniausiai per krizes atsiskleidžia asmenys, politikai, politinės jėgos. Aš džiaugiuosi tokiu žmonių įvertinimu.

Kita vertus, noriu padėkoti, kad be mūsų žmonių, visuomenės, susitelkimo, nusiteikimo ir palaikymo to rezultato, kuriuo galime didžiuotis ir Europoje, ir pasaulyje, nebūtume turėję. Tai dar kartą parodė, kad Lietuvos piliečiai, esant rimtam iššūkiui, sugeba susitelkti. Gaila, kad šita pandemijos krizė nesutelkė politinių jėgų“, – sakė S. Skvernelis.

Įvardijo pagrindinius konkurentus

Premjeras sako, kad rinkimuose LVŽS pagrindiniai konkurentai yra Gintauto Palucko vadovaujami socialdemokratai, socialdarbiečiai, Darbo partija.

„Tai yra visi, kurie bando pretenduoti į centro, centro kairės rinkėjus. Tai – konkurentai rinkimuose, bet jie yra potencialūs partneriai sudaryti koaliciją ir Vyriausybę po rinkimų“, – sakė S. Skvernelis.

Neturi noro dirbti ministro pozicijoje

Premjeras pakartojo po rinkimų nenorintis užimti kokio nors ministro pareigų.

„Dėl premjero pozicijos – daug kas priklausys nuo to, kokia bus dauguma. Norisi priimti sprendimus, kurie yra reikalingi. Tie ketveri metai dirbant arba beveik mažumos Vyriausybės sąlygomis, arba realiai mažumos sąlygomis tikrai varginantys. Tai buvo gana sunkus darbas, kuris atsiliepė ir man asmeniškai. (…) Tai – sekinantis darbas.

Noriu rimtai ir iki galo savo pareigą atlikti šioje XVII Vyriausybėje. Rinkiminė kampanija tikrai bus kitokia. Matysite mane gerokai mažiau arba praktiškai nematysite“, – sakė S. Skvernelis.