Prezidento rinkimų fronte didesnių staigmenų būti neturėtų – europarlamentaras, buvęs finansų ministras Zigmantas Balčytis po partijos sprendimo taps oficialiu jos kandidatu į šalies vadovus. LSDP lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius ne sykį viešai deklaravo tikintis, kad Z. Balčytis rinkimuose gali pasiekti gerų rezultatų.

EP rinkimų sąrašą socdemai taip pat patvirtino beveik vienbalsiai. Pirmas numeris teko Z. Balžyčiui. Kaip DELFI jau skelbė, pretendentų sąraše netrūksta žinomų pavardžių. Tarp jų – ministrai Juozas Olekas, Juozas Bernatonis, Rimantas Sinkevičius, socdemų frakcijos Seime vadovė Irena Šiaulienė, eksministrė Birutė Vėsaitė, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas ir daugelis kitų dabartinių Seimo narių.

Socdemų suvažiavime laukiama ir svečių iš kitų politinių jėgų. Pavyzdžiui, koalicijos partnerius pasveikinti ketina Darbo partijos lyderė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Socdemų pasveikinti taip pat atvyko „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas, buvęs Seimo pirmininkas, pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas Vydas Gedvilas, konservatorė Agnė Bilotaitė.

A. Butkevičius: antrasis prezidento rinkimų turas būtų nepaprastai svarbus

Sveikindamas suvažiavimo dalyvius, LSDP lyderis A. Butkevičius pradėjo nuo pasiruošimo rinkimams.

„Praktiškai pradėsime naują ir labai atsakingą rinkiminės agitacijos periodą“, - kalbėjo A. Butkevičius, primindamas, jog prezidento rinkimai sutampa su LSDP patriarcho Algirdo Brazausko prezidentinės inauguracijos dvidešimtmečiu.

Anot jo, oponentai rinkiminiame maratone pasitelks „daug populistinių idėjų“, kurios prieštaraus ne tik Vyriausybės programai, bet ir elementariai logikai. Vis dėlto A. Butkevičius pažymėjo, kad tai jokio pavojaus Vyriausybės darbo stabilumui nekelia.

LSDP lyderis savo kalboje taip pat pažymėjo, esą partijos tikslas – laimėti tiek EP, tiek prezidento rinkimus. Jis pabrėžė, jog sėkminga Z. Balčyčio rinkiminė kampanija reikštų antrąjį prezidento rinkimų turą, o tai labai svariai prisidėtų prie LSDP sėkmės EP rinkimuose, kurie turėtų vykti kartu su antruoju šalies. A. Butkevičiaus žodžiais, Z. Balčyčio sėkmė prezidento rinkimų pirmajame ture padidintų rinkėjų aktyvumą EP rinkimuose – o tai esą neabejotinai būtų palanku LSDP.

Premjeras taip pat pakartojo nekeičiantis pozicijos ir nenorintis kandidatuoti į prezidentus. Esą tai pakenktų politiniam stabilumui ir netgi galimai pagandintų santykius tarp LSDP ir koalicijos partnerių.

„Esu įsitikinęs, kad mano dalyvavimas prezidento rinkimų kampanijoje galėtų pakenkti politiniam stabilumui“, - ragindamas palaikyti Z. Balčytį kalbėjo A. Butkevičius.

Ragino koalicijos partnerius atsakingiau vertinti savo pareiškimus

Premjeras taip pat pakartojo, kad jokių abejonių dėl euro įvedimo būti negali. Esą nėra jokio pagrindo tvirtinti, jog bendrosios Europos Sąjungos valiutos įvedimas pablogins gyvenimo sąlygas Lietuvos piliečiams. Bene garsiausiai šia tema kalbėjo LSDP partneriai – Darbo partija ir jos lyderė L. Graužinienė.

„Labai tikiuosi, kad pagaliau bus baigtos diskusijos bei spekuliacijos tarp koalicijos partnerių viešojoje erdvėje Euro įvedimo tema. O visa energija bus sutelkta padėti atsakingoms institucijoms – Lietuvos bankui, Finansų ir Ūkio ministerijoms visuomenei įtikinamai aiškinti Euro įvedimo privalumus. Visų mūsų užduotis – išsklaidyti visuomenės pesimizmą“, - pabrėžė A. Butkevičius.

Socdemų lyderis pabrėžė, kad koalicijos partneriai turi jausti atsakomybę dėl savo viešų pareiškimų.

„Manau, jog ir koalicijos partneriai supranta – mes esame viename vežime, vienodai atsakingi, ir vadelių trūkčiojimas ar pagalių kaišiojimas į ratus ne tik stabdo mūsų judėjimą realizuojant numatytas programas, bet gali ir vežimą apversti. Negalime rizikuoti gyventojų pasitikėjimu – juk mes dar tik kelio pradžioje ir iš mūsų laukia realių darbo rezultatų. Tikrai nenorėčiau, kad mums tektų vadovautis patarle: apsaugok mane nuo draugų, o nuo priešų aš pats apsisaugosiu“, - ironizavo A. Butkevičius.

Žada nemokamą aukštąjį mokslą

Baigdamas savo kalbą, premjeras išvardijo svarbiausius LSDP laukiančius iššūkius. Tarp jų – ir labai ambicingas tikslas švietimo srityje.

Vienu LSDP laukiančių užduočių A. Butkevičius įvardijo „ nuo 2015 m. pasiekti, jog bakalauro studijos būtų nemokamos“. Tai reiškia, jog aukštojo mokslo gali laukti nauja reforma, iš esmės pakeisianti dabartinę tvarką.

Socdemai taip pat siekia, kad iki 2016 m. liepos būtų pabaigtas Nacionalinis stadionas, kurio griaučiai jau daugelį metų dūla prie Vilniaus „Akropolio“. LSDP tikslas – po dvejų su puse metų pabaigtame stadione surengti moksleivių dainų šventę.

Transporto ir energetikos prioritetai socdemams – suskystintų dujų terminalo paleidimas jau šiais metais, elektros jungtys su Švedija ir Lenkija 2015 m. bei „Rail Baltica“ pabaigimas ateinančiais metais.

L. Graužinienė džiaugiasi A. Butkevičiaus sprendimu nesiekti prezidento posto

Kreipdamasi į koalicijos partnerius, „darbiečių“ lyderė L. Graužinienė pirmiausiai pagyrė premjerą ir Vyriausybę už darbą pirmininkaujant Europos Sąjungai. Sykiu ji pažymėjo, kad „darbiečiai“ su socdemais ir kitais koalicijos partneriais dirba tuo pačiu tikslu.

„Esu įsitikinusi, kad koalicijos partijos (...) yra bendramintės. Nes visos mes kalbame, ir Darbo partija, kaip ir jūs, kalbame apie Lietuvos žmogų“, - tęsė Seimo pirmininkė.

Kai kur išsiskiriančias partijų nuomones ji vadino natūraliu reiškiniu.

Sykiu valdančiuosius ji vadino kur kas stipresniais už dešiniuosius – esą tai įrodo valdančiųjų sprendimai kelti savo partijų kandidatus prezidento rinkimuose. Koalicijos stiprybės ženklu ji įvardijo ir tai, kad nei ji pati, nei A. Butkevičius nekandidatuos nei prezidento, nei EP rinkimuose.

„Esu įsitikinusi, kad rinkiminės kovos ir tas periodas, kuris laukia tikrai nelengvas rinkimų metu, nesutrukdys mums ir toliau dirbti bendrai Lietuvos labui. Todėl, kad nei premjeras nedalyvauja rinkimuose kaip kandidatas, nei vienuose, nei kituose. Nei aš, kaip Seimo pirmininkė, taip pat nedalyvauju nei vienuose, nei kituose rinkimuose“, - pasidžiaugė L. Graužinienė.

R. Paksas nori ne daugiau penkių socdemų Europos Parlamente

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas taip pat sveikino LSDP ir palaikė partijos kandidatą į prezidentus Z. Balčytį. Europarlamentaras pareiškė manantis, kad socdemas būtų puikus Lietuvos prezidentas.

Sykiu jis socdemams palinkėjo iškovoti kuo daugiau vietų EP rinkimuose.

„Bet ne daugiau penkių, nes mums vietų neliks“, - pridūrė R. Paksas, salėje sukeldamas juoko bangą.

Oficialu: Z. Balčytis – socdemų kandidatas į prezidentus

Po sveikinimo kalbų prasidėjo diskusija dėl LSDP kandidato prezidento rinkimuose.

Kreipdamasis į partiečius, europarlamentaras Z. Balčytis pirmiausiai padėkojo už pasitikėjimą ir palaikymą.

„Priimu šią man suteiktą atsakomybę. Nes, pirmiausiai, tikiu jumis. Ir pasitikiu savimi“, - kalbėjo socdemas.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis džiaugėsi gera suvažiavimo nuotaika. Jis taip pat pareiškė, kad visi socdemai „myli Zigmą“.

Sykiu V. Andriukaitis paragino analizuoti Dalios Grybauskaitės veiklą ir kelti aikštėn jos klaidas – mat socdemai kelia ne simbolinį kandidatą, o alternatyvą dabartinei šalies vadovei.

Kaip ir anksčiau, jis pareiškė abejojantis Z. Balčyčio sprendimu kartu kandidatuoti ir į prezidentus, ir į EP. „Zigmas eina kaip prezidentas, mūsų sąrašas eina kaip sąrašas“, - apeliavo V. Andriukaitis.

Po diskusijų, kuriose dominavo liaupsės Z. Balčyčiui, socdemai patvirtino jo kandidatūrą į prezidento postą. Už pasisakė absoliuti dauguma suvažiavimo dalyvių. Prieš pasisakė tik du socdemai, susilaikė – vienas.

V.P.Andriukaitis siūlo įvertinti D.Grybauskaitės veiksmus

Socialdemokratas sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis per prezidento rinkimų agitacijos kampaniją socialdemokratams siūlo įvertinti dabartinę šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.

"Socialdemokratai kelia alternatyvą dabartinei prezidentei. Kodėl kelia? Todėl, kad nori pakeisti politiką", - socialdemokratų suvažiavime šeštadienį sakė V.PAndriukaitis.

Pasak jo, socialdemokratai turi įvertinti šalies vadovės veiksmus "ir pasakyti, kas teisinga ir kas neteisinga, kas kritiška, o kas atnešė daug nuostolių". Kalbėdamas apie šalies vadovę socialdemokratas tvirtino, jog ji ignoravo Konstitucinį Teismą, kuris neteisėtu pripažino neproporcingą atlyginimų viešajame sektoriuje sumažinimą.

Įgyvendindami KT sprendimą valdantieji atstatė sumažintus atlyginimus. D.Grybauskaitė įstatymus pasirašė, bet sukritikavo valdančiuosius sakydama, kad atstatant atlyginimus buvo pasirinktas "ne pats optimaliausias kelias".

Partijos sąrašas EP rinkimuose: pirmas – Z. Balčytis

Vėliau pereita prie EP rinkimų sąrašo tvirtinimo. Pirmuoju numeriu po reitingavimo įrašytas Z. Balčytis.

Antra įrašyta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, trečias – krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, ketvirtas – ekspremjeras Gediminas Kirkilas, penkta – buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, šeštas – Seimo narys Juras Požela.

Socdemų sąrašą partija patvirtino be jokio nuomonių pasidalijimo – beveik vienbalsiai.

Na, o XXXII-asis LSDP suvažiavimas prasidėjo kino seansu – Editos Mildažytės filmu apie partijos patriarchą Algirdą Mykolą Brazauską.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1128)