Politikus pirmajame naujos tarybos posėdyje sveikino Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, akademinė bendruomenė ir Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis, apdovanojęs merą Lietuvos universiteto šimtmečio medaliu.

„Trečioji kadencija bus mero poste, o šiaip miesto taryboje aš ketvirta kadencija. Pirmą susipažinau, kas tai yra, po to keitėsi įstatymai, darė tiesioginius mero rinkimus, tvarka kaskart keitėsi. Galima sakyti, reikėjo atsistoti iš verslo ir eiti dirbti į miestą“, – žurnalistams sakė V. Matijošaitis po to, kai priėmė miesto raktą iš kolegės, vyriausios tarybos narės Jūratės Elenos Norvaišienės.

Tiltų statymo metas

Anot trečią kadenciją pradėjusio mero, mieste yra beprotiškai daug darbo: „Labai džiaugiuosi, kad visi tiek savivaldybės, tiek savivaldybės įmonių darbuotojai užsivedę, užsikūrę ir aktyviai patys siūlo, patys dirba šiandieniniam Kaunui. Jiems reikia tik padėti, kad judėtų dar geriau.“

Paprašytas įvardyti ateinančių ketverių metų tikslus, V. Matijošaitis minėjo baigiamą „Mokslo salą“, vykdomą koncertų rūmų projektą, jau pastatytą stadioną ir baseiną Nemuno saloje. Dar du baseinų projektai juda – Šilainiuose planuojama rekonstruoti, o Panemunėje statyti naują.

„Pagrindinis darbas – ateina tiltų statymo metas. Per artimiausias dvi savaites, kai visur pradės dirbti nauji merai ir naujos tarybos, žadame važiuoti pas premjerę ir kalbėtis apie Kėdainių tilto statybą. Nes trečią kartą rengiame konkursą, bandome pataikyti kuo arčiau realios kainos ir vienam miestui tai statyti būtų per brangu“, – pažymėjo V. Matijošaitis.

Komandoje – naujas vicemeras

Kaip pristatė meras, tiek savivaldybės administracijos direktorius, tiek direktoriaus pavaduotojai – savivaldybės buvę darbuotojai – lieka tose pozicijose. O vicemerai – su „Vieningu Kaunu“ į savivaldybę atėjęs Andrius Palionis, Mantas Jurgutis ir naujas pareigas, jei tik pritarus tarybai, gavęs V. Matijošaičio spaudos atstovas Tomas Jarusevičius.

Tomas Jarusevičius (Kauno miesto savivaldybės nuotr.)

„Pradžioje – trys vicemerai, nors gali būti keturi. Žiūrėsime, kiek bus darbų. Visada turėjome tris vicemerus, bet per pandemiją, kai mažėjo gyventojų srautas, priėmimų, automatiškai susimažinome ir mes. Taupėme.

Neiname vien mero ar vicemero pareigų, mes tvarkome, rūpinamės statybomis, pirkimais ir žiūrime, kad viską padarytume ekonomiškai. Elementarus skaičius – Kaunas pastatė stadioną už 43 mln. eurų, iš kurių Vyriausybė davė 10 mln. eurų. Įdomu, už kokią kainą kiti Lietuvos miestai tokio dydžio stadionus pasistatys“, – Kauno taupumu pasigyrė V. Matijošaitis.

Andrius Palionis

Ir kitoms savivaldybėms jis siūlo į administracijos vadovus „imti žmones iš pačių savivaldybių, su darbo patirtimi“. Tie žmonės, V. Matijošaičio manymu, jau turi patirtį savivaldoje, žino geriau už visus politikus. Jei tik įmanytų, meras mielai pertvarkytų ir valstybės ministerijų vadovus.

Į koaliciją neis

Primename, kad po kovo 5-ąją vykusių rinkimų „Vieningas Kaunas“ gavo 26 iš 41 vietos savivaldybės taryboje, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai – 8, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 4, o Socialdemokratų partija – 3.

V. Matijošaičio organizacijai taryboje užsitikrinus daugumą, oficialių koalicijos partnerių valdantieji naujienų agentūrai BNS sakė neieškosiantys, tačiau tikisi paramos.

Mantas Jurgutis (Kauno miesto savivaldybės nuotr.)

Antradienį prisiekę naujosios tarybos nariai ir administracijos vadovai dirbs pagal naują Vietos savivaldos įstatymą, įsigaliojusį balandžio 1-ąją.

Beje pirmajame ture rinkimus laimėjęs V. Matijošaitis BNS neslėpė vis dar turintis nuoskaudų buvusiems politiniams konkurentams po rinkiminės kampanijos: „Juos visus pažįsti, bet kai ateini į debatus per rinkimus, ateina pas tave visai kiti žmonės.“

Oponentų puolimą ir neva purvo pylimo kampanijas, kurios sudužo į galingas „Vieningo Kauno“ ir jų palaikytojų uolas, meras minėjo ir savo inauguracinėje kalboje, taip pat deklaravęs ryžtą toliau dirbti miesto labui.