Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vardijo, kas bus draudžiama.

„Siūlau, kad nuo kovo 13 dienos, rytojaus 7 val. ryto, visoje Lietuvoje būtų draudžiami visi tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse rengiami renginiai. Atvirose erdvėse būtų leidžiami tik tokie renginiai, kurių dalyvių skaičius neviršytų 100 asmenų. (…) Sporto renginiai – tik be žiūrovų. Siūloma nuo kovo 13 iki 27 dienos drausti kultūros, laisvalaikio, pramogų renginius, įstaigų lankymą ir jų veiklą“, – Vyriausybės pasitarime sakė ministras A. Veryga.

Kaip po Vyriausybės posėdžio teigė S. Skvernelis, draudimas galioja ir sporto klubams, muziejams, teatrams, kino teatrams. Profesionalūs sporto renginiai galės vykti, tačiau be žiūrovų. Draudimas taikomas ir barams, klubams. Parduotuvės nebus uždarytos.

S. Skvernelis sakė, kad maisto prekių parduotuvėms jokio ribojimo nėra ir nebus.

Premjeras valstybės vadovų vardu rekomenduoja nesilankyti kitose parduotuvėse, pavyzdžiui, prekybos centruose, be reikalo, vengti socialinių kontaktų, nevaikščioti viešose uždarose patalpose, kur galimos tam tikros rizikos užsikrėsti šiuo virusu.

Delfi primena, kad ketvirtadienio vidudienį Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, jog visame Vilniaus mieste 5 savaitėms nuo penktadienio bus stabdomas ugdymo procesas.

„Noriu priminti savivaldybėms, kad šalyje paskelbta ekstremali situacija, rizikos valdymas perduotas Ekstremalių situacijų valdymo komisijai. Savivalė sukels tam tikrų teisinių pasekmių“, – Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą nutraukti mokymo procesą komentavo premjeras S. Skvernelis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius siūlė visose švietimo įstaigose nutraukti ugdymo ir priežiūros procesą 2 savaitėms – nuo kovo 16 iki kovo 27 dienos. Tai, kaip pabrėžė premjeras, bus atostogos, šis laikas bus skirtas pasiruošti mokymo įstaigoms dirbti nuotoliniu būdu.

„Nenutraukiame (ugdymo proceso – Delfi) apskritai, bet įstaigose“, – konkretizavo Algirdas Monkevičius.

„Rekomenduoti užtikrinti tėvams galimybę dirbti nuotoliniu būdu, o, jei nėra galimybės, išduoti nedarbo pažymėjimą tokia pat tvarka, sudaryti galimybę gauti atgaline data“, – apie tėvų situaciją kalbėjo ministras.

Jeigu šeima neturi galimybių neiti į darbą ir likti namuose su vaikais, vienas iš tėvų gaus arba ligos, arba laikino nedarbo išmokas.

„Tėvai gali kreiptis dėl ligos išmokos; nereikia to daryti iš karto, bus galimybė ir atgaline data suformuoti tokį prašymą“, – sakė premjeras.

Kalbėta ir apie keliones į kitas šalis.

„Situacija nuolat kinta. Nerekomenduojama vykti į keliones. Įvertinus pandemiją, didelę riziką praktiškai visur, formuluotę siūlyčiau tokią – rekomenduojama atidėti visas keliones ir mėnesį į jokias nevykti“, – sprendimą apie keliones komentavo Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Bet kokios kelionės į didelės rizikos šalis šiuo metu kelia grėsmę sveikatai ir turi būti nutrauktos“, – Vyriausybėje sakė Linas Linkevičius.

Saulius Skvernelis

„Numatoma riboti skrydžius, siūloma, kad netrukus tai būtų padaryta. Kalba čia eina apie Kiniją, Japoniją, Korėją ir Singapūrą. Iš Italijos šią savaitę nedrauskime dar skrydžių, tai – paskutiniai reisai, kuriais lietuviai gali grįžti į savo šalį. O kitą savaitę jau tai galima padaryti“, – sprendimą komentavo L. Linkevičius.

Į Italiją – kovo 13 dieną, iš Italijos – kovo 16 dieną, – tokį pasiūlymą apie skrydžius pateikė susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Vyriausybė pritarė, kad bus registruojami visi iš užsienio grįžtantys asmenys.

„Yra siūloma sustiprinti atvykstančių iš bet kokios šalies kontrolę. Visi atvykstantys į oro uostą turi būti registruojami ir tikrinami. Jiems būtų privaloma 14 dienų saviizoliacija“, – siūlė A. Veryga.

Ekstremalių situacijų komisija taip pat ragina išplėsti rekomendacijų sąrašą gyventojams. Siūloma nevykti į užsienio šalis ir uždrausti vykti į didelės rizikos valstybes, apriboti skrydžius iš koronaviruso paveiktų šalių ir į jas, atvykstantiems asmenims nurodyti privalomai saviizoliuotis 14 dienų, papildomai riboti ir kontroliuoti oro, sausumos, geležinkelio, jūrų kelius, sustiprinti sanitarinę kontrolę prie ES vidaus sienų pasitelkus karines pajėgas.

Prakalbo apie atsakomybę

Apsvarsčius visas priemones, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis priminė ir apie atsakomybę, kurį pradės veikti, jei nebus reaguojama į nustatytas priemones.

„Yra numatyta atsakomybė, tą turime priminti. Nuo rytojaus įsigalioja sąrašas šalių, kur žmonės negali vykti, ir, jei bus piktybiškai veikiama, reikia svarstyti, ką daryti ateityje“, – sakė Vyriausybės kancleris.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė įvardijo, kokia atsakomybė gali būti.

„Taikoma atsakomybė – ir administracinė, o, jei nesilaikoma pareigūnų reikalavimo, yra ikiteisminė atsakomybė net iki 3 metų. Visiems reikia žinoti. Rekomendacijos ne šiaip sugalvotos“, – kalbėjo ministrė.

Antradienio vakarą buvo paskelbta, kad Lietuvoje užfiksuoti dar du koronaviruso atvejai Lietuvoje, – virusu užsikrėtė pora iš Kauno, į Italiją keliavusi automobiliu. Iš viso mūsų šalyje užfiksuoti trys koronaviruso atvejai.

Premjeras: priemonės drastiškos, bet reikalingos

Po Vyriausybės posėdžio ministras pirmininkas S. Skvernelis kalbėjo, kad kai kurios priimtos priemonės – drastiškos, bet reikalingos.

„Manome, kad pagrindinis tikslas – užkirsti kelią potencialiam viruso išplitimui mūsų šalyje ir taip apsaugoti mūsų žmonių sveikatą bei gyvybę. Tos priemonės, kurios bus taikomos, galbūt kai kuriais atvejais bus drastiškos, bet mūsų nuoseklūs žingsniai nuo pat krizės pradžios rodo, kad reikėjo tokiu keliu eiti.

Mes, matyt, buvome viena pirmųjų šalių, kuri paskelbė ekstremalią situaciją valstybės mastu, tai reiškia, kad Ekstremalių situacijų vadovo sprendimai yra privalomi visoms institucijomis šalyje“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigia, kad pradeda veikti ekstremalių situacijų valdymo planas.

„Yra netoleruotina atskirų savivaldybių saviveikla. Turime griežtai laikytis įstatymų ir priimti sprendimus, kurie šiuo metu reikalingi.

Dedame visas pastangas norėdami suvaldyti situaciją. Nekalbame apie lėšų trūkumą, disponuojame daugiau nei 400 mln. rezervu. Visi sveikatos įstaigų poreikiai bus tenkinami: ir darbuotojų, ir įrangos parūpinama“, – sakė S. Skvernelis.

Kaip po posėdžio sakė premjeras, dėl koreguojamo ugdymo proceso tėvams turės būti sudarytos galimybės dirbti nuotoliniu būdu; tai galioja dirbantiems tiek viešose, tiek privačiose įstaigose.

„Jei to nebus galima padaryti, nuo pirmadienio, kovo 16 dienos, bus galimybė gauti nedarbingumo pažymėjimą. Nereikia skubėti kreiptis pirmadienį, tai bus galima padaryti ir atgaline data“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras taip pat perdavė, kad bus kreipiamasi į Seimą dėl 4 teisės aktų pakeitimo skubos tvarka.

„Kad būtų galima taikyti dalinį darbą ir gauti užmokestį ne kaip už nedarbingumą ligos atveju, bet kaip už dalinį darbą. Jei bus priimtas šis pakeitimas, teisinė forma dėl vaikų priežiūros bus kitokia“, – komentavo premjeras.

Uždraus skrydžius į Italiją ir iš jos

Kaip sakė S. Skvernelis, yra priimtas sprendimas nuo kovo 16 dienos uždrausti skrydžius į Italiją ir iš jos. Iki kovo 16 dienos bus leidžiama sugrįžti Lietuvos piliečiams.

„Užsienio reikalų ministerija koordinuos visų žmonių, kurie šiandien yra įstrigę ypač paveiktose valstybėse, grįžimą. Jei reikės grąžinti savo piliečius, tą ir padarysime. Organizuosime mūsų šalies piliečių grąžinimą specialiu transportu, – sakė premjeras.

– Sugriežtintos sausumos kelių priemonės, pradeda dirbti papildomi punktai ir visa vidaus reikalų sistema, taip pat pasitelkus Krašto apsaugos sistemą tikrinamos galimai rizikingos transporto priemonės.“

S. Skvernelis prašo žmonių nevykdyti kelionių, kurias yra suplanavę, nutraukti jas, ypač į koronaviruso paveiktas valstybes. „Grįžus iš tokių šalių bus taikoma privaloma saviizoliacija“, – akcentavo premjeras.

Vyriausybės Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys papildė: „Grįžę iš ypatingai paveiktų šalių turės izoliuotis privalomai. Grįžusiems iš likusių šalių tai neprivaloma, bet rekomenduojama.

Kol kas dėl grįžimo kreipėsi nedaug žmonių, bet esame pasiruošę, jei kreiptųsi daugiau.

Visi turime būti pilietiški ir saugoti vieni kitus. Tikrai prie kiekvieno žmogaus nebus policininko, bet reikia atkreipti dėmesį į tai, kad yra įvairių sankcijų, pradedant nuo administracinių iki baudžiamojo kodekso.“

Kas gresia žmonėms, kurie keliaus į rizikingas šalis?

„Tokiems žmonėms, kurie grįš į Lietuvą, bus taikoma privaloma saviizoliacija arba už tų priemonių nesilaikymą numatyta atsakomybė“, – sakė S. Skvernelis.

Kol kas į Prancūziją, Vokietiją draudimo vykti nėra.

Nevykti draudžiama tik į ypač viruso paveiktas šalis, tačiau sąrašas gali keistis. Šiuo metu draudžiama vykti į 5 šalis: Kiniją, Pietų Korėją, Singapūrą, Japoniją ir Italiją.

„Jei asmuo išvažiuoja į itin paveiktą šalį ir grįžta, jis privalomai izoliuojamas, ir visos su tuo susijusios išlaidos padengiamos keliavusio asmens (nedarbingumas ir t. t.). URM rekomenduoja atsisakyti visų kelionių į užsienį“, – sakė S. Skvernelis.

Ministerijoms pavesta parengti priemonių planą ateičiai

Premjeras sakė, kad yra duotas nurodymas Finansų, Ekonomikos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms parengti priemonių planą, jei ateityje reikėtų taikyti ekonomikos skatinimo priemones.

S. Skvernelis sako, kad taip pat pavesta parengti priemonių planą, jog ateityje būtų galima sušvelninti galimus sunkumus toms sritims, kurios juos patiria didžiausius.

„Noriu patikinti, kad įstatymais yra nustatytos normos, – įmonės, kurios susiduria su sunkumais, bus įvertintos individualiai, kalbant apie mokestinių ir kitų prievolių mokėjimą, bus taikomas individualus susitarimas, grafikas, atidėjimas. Tiesiog valstybė supranta, ir darysime viską, kad jų našta būtų palengvinta“, – sakė ministras pirmininkas.

Premjeras sukritikavo Vilniaus savivaldybę

S. Skvernelis, kaip pats sakė, dėl saviveiklos sukritikavo Vilniaus savivaldybės sprendimą. Savivaldybė dar prieš pritarus Vyriausybei dėl ugdymo proceso stabdymo šalyje nusprendė priemonių imtis pati.

„Dėl Vilniaus savivaldybės. Ne veltui paminėjau apie tam tikrų savivaldybių saviveiklą. Šalyje yra paskelbta ekstremali situacija ir reikia vadovautis tik šalies ekstremalios situacijos operacijų vadovo nurodymais, kurie bus įforminti pagal šios dienos Vyriausybės protokolinius nutarimus, – sakė S. Skvernelis.

– Jei nurodymų nebus klausoma, yra aiškiai numatyta administracinė atsakomybė už jų nevykdymą. Dar daugiau – kalbant apie galimo užkrato platinimą ar režimo nesilaikymą, teisės aktai numato ir baudžiamąją atsakomybę.“

Vilniaus miesto savivaldybė ugdymo procesą sustabdė 5 savaitėms, o Vyriausybė – 2 savaitėms. Kaip elgtis vilniečiams?

„Vilniečiams ir Vilniaus savivaldybei reikia laikytis įstatymų. Dabar yra 2 savaitės, žiūrėsime, kaip keičiasi situacija, terminas gali būti pratęstas. Dabar svarbu, kad per tas 2 savaites paskelbtos moksleivių atostogos ir per jas ugdymo įstaigos turi pasiruošti vykdyti mokymo procesą nuotoliniu būdu“, – sakė premjeras.