Vilniaus miesto savivaldybė pernai naminių gyvūnų kapinėms skyrė 4 ha plotą Liudvinavo gatvėje, Paneriuose. Šalia buvo sutvarkytas keliukas, padaryta nedidelė automobilių stovėjimo aikštelė, pastatyti specialūs ženklai.

Pasak organizacijos savanorės Linos, šios kapinės turi ir pliusų, ir minusų. Didžiausias pliusas - tai, kad jos legalios, taigi galima laidoti gyvūnus nesibijant baudos, nesant pavojaus, kad kapai bus sulyginti. Minusas - kapinės yra tolokai nuo miesto, viešojo transporto stotelių, be automobilio čia sunku nusigauti.

"Lesės" vadovė Vesta Auškalnienė džiaugėsi, kad apie gyvūnų mylėtojus buvo pagalvota. Ji pabrėžė, kad naminiai gyvūnai jau nebėra ūkio dalis, gaudanti peles ar sauganti turtą, bet didelei daliai draugų tapo šeimos draugais, kompanionais. Todėl ir gyvūnui nugaišus norima jį gražiai palaidoti, galbūt turėti vietą, kur galima ateiti prie kapo.

Bene didžiausios šiuo metu nelegalios gyvūnų kapinės yra šalia Televizijos bokšto. Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas perspėja, kad jau šį rudenį ši teritorija bus tvarkoma, o kapai - masiškai iškeliami, todėl tie, kurie nori lankyti savo gyvūnų kapus, juos turėtų iškelti į tam skirtą teritoriją.

Pasak savivaldybės atstovų, norint laidoti gyvūnų kapinėms skirtame sklype nereikia jokių leidimų. Vietą galima pasirinkti savo nuožiūra.