„Dabar esame tokioje padėtyje, kai tikrai norime, kad žmonės nenustotų tirtis ir kad vyktų išsitirti tiek jaučiantys simptomus, tiek tie, kurie jų nejaučia, bet buvo didelės ir mažos rizikos sąlytyje. Priversti to daryti negalime, bet primygtinai rekomenduojame išsitirti, kad žinotume, kokia yra situacija šalyje. (...) Dabar punktai tikrai nėra užimti, ir ten jau turėtų būti galimybė tai padaryti“, – Eltai šeštadienį sakė NVSC atstovė Austina Vžesniauskaitė.

Kalbėdama apie sumažėjusį atliekamų tyrimų skaičių, A. Vžesniauskaitė teigė, jog „neatmetama galimybė, kad besitiriančių sumažėjo, kadangi veikia karantino sąlygos, žmonės lieka namie ir rečiau junta simptomus, tačiau mes tvirtai to teigti negalime“.

Anot A. Vžesniauskaitės, su savanorių pagalba NVSC pavyksta užtikrinti reikiamus pajėgumus COVID-19 atvejams tirti.

„Kol kas, kiek žinau, pajėgumų užtenka. (...) Savanorių pagalba tikrai buvo labai didelė, kai buvo labai didelis atvejų skaičius. Kiek žinau, šiuo metu savanorių šiek tiek apmažėjo, bet tas skaičius nuolatos kinta. (...) Mano žiniomis, savanorių kol kas pakanka esamam atvejų skaičiui. Tačiau žiūrėsime kokia situacija bus ateityje“, – sakė ji.

Vertindama užsikrėtimų statistiką, A. Vžesniauskaitė pažymėjo, kad šiuo metu „protrūkių skaičius išlieka panašus“.

„Protrūkių tikrai išlieka nemažai, ir tai natūralu, kadangi kai egzistuoja karantino sąlygos įprasta daug atvejų fiksuoti būtent juose. Šeiminių protrūkių taip pat nemažai“, – teigė NVSC atsotvė.

„Nežinomų atvejų skaičius irgi išlieka panašus, kadangi žmonės tiesiog kartais negali įvardinti, neprisimena, neužfiksuoja, kur galėjo užsikrėsti, nes galbūt patys nejaučia simptomų. Situacija tokia, kad ir negalime priversti žmonių pasakyti, kur jie užsikrėtė, jei jie nenorės pasakyti“, – pridūrė ji.

Kaip Eltai teigė, A. Vžesniauskaitė, šalies gyventojai ir toliau dažniausiai teigia nežinantys užsikrėtimo aplinkybių, neretai kaip galimas užsikrėtimo vietas įvardina prekybos centrus, viešąjį transportą ar kitas erdves, kurios nėra uždarytos ir kuriose pastaruoju metu lankėsi.

„Tačiau jei atvejis ir yra įvardintas kaip nežinomas, tai nereiškia, kad jis yra neištirtas. Nors negalime atsekti, kur žmogus galėjo užsikrėsti, žmogus kartais patikslina informaciją. O jei ne, tokiu atveju NVSC specialistų atliekami kiti veiksmai: aiškinamės situaciją, kur žmogus galėjo užsikrėsti, bandome susieti atvejus, izoliuojami asmenys, turėję sąlytį, jie nukreipiami išsitirti ir dažniausiai išsitiria. O ir mūsų siunčiamų išsitirti asmenų skaičius nesumažėjo“, – teigė ji.

ELTA primena, kad per praėjusią parą, sausio 29-ąją, ištyrus 7464 ėminius, Lietuvoje nustatyti 718 užsikrėtimo COVID-19 atvejų.

Bendras nustatytų atvejų konkretiems žmonėms skaičius pasiekė 181734.

Per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė 21 žmogus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)