Tai reiškia, kad su absoliučia dauguma žmonių, kuriems patvirtinta koronavirusinė infekcija (COVID-19), NVSC specialistai susisiekia per 24 valandas nuo tada, kai gauna informaciją apie užsikrėtimo atvejį.

Atvejų ištyrimo metu ne tik išaiškinamos žmonių užsikrėtimo aplinkybės, bet ir identifikuojami sąlytį su užsikrėtusiuoju turėję asmenys, kurie izoliuojami, kad infekcija neišplistų, pažymima NVSC pranešime. Be to, nustatomi ir mažos rizikos sąlytį turėję asmenys, kurie, įvertinus situaciją, jei sutinka, siunčiami atlikti tyrimą COVID-19 ligai nustatyti.

Kaip rodo duomenys, per parą nuo tada, kaip apie užsikrėtusį sužino NVSC, epidemiologiškai nespėjama ištirti 3 proc. žmonių. Dažniausios to priežastys – užsikrėtusieji neatsiliepia į epidemiologinę diagnostiką atliekančiųjų skambučius. Kaip pastebi specialistai, neretai, kaip paaiškėja vėliau, šie žmonės būna sudėtingos sveikatos būklės, gydomi ligoninėse.

Taip pat, vertinant vasario mėnesį atliktus epidemiologinius tyrimus, matyti, kad specialistams pavyko ištirti daugiau nei 93 proc. atvejų. Tai rodo, kad epidemiologiškai ištirtų atvejų procentas Lietuvoje ir toliau išlieka labai aukštas – tiek lapkritį, tiek gruodį jis siekė 90 proc., tuo metu sausį epidemiologiškai ištirti 94 proc. atvejų, nurodoma NVSC pranešime.

Savo ruožtu, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras yra nustatęs, kad geru rezultatu laikoma, jeigu epidemiologiškai ištiriama bent 70 proc. atvejų.

NVSC atkreipia dėmesį, kad tiek Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras, tiek Pasaulio sveikatos organizacija pripažįsta, kad kol dar nevykdoma plataus masto visuomenės vakcinacija, epidemiologinis tyrimas ir sąlytį turėjusių asmenų izoliavimas yra svarbiausia COVID-19 ligos pandemijos valdymo priemonė, nepaisant užsikrėtimų skaičiaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)