„Iš tikrųjų matome skaičius, kurie pastarąją savaitę yra žymiai geresni nei buvo prieš didžiąsias metų šventes, kai tikrai fiksavome labai aukštus per dieną užfiksuotus COVID-19 atvejų skaičius. Ką mes akcentuojame ir matome, tai mažėjantį sąlytį turėjusių asmenų skaičių“, – Eltai šeštadienį teigė J. Petravičienė.

„Kaip ne kartą buvome akcentavę, kad sąlytį turėjusių asmenų skaičiaus sumažėjimas lemia ir atvejų skaičiaus mažėjimą dėl to, kad nustačius COVID-19 ligos atvejus mes turime mažiau žmonių, kurie galimai turėjo riziką susirgti, tai reiškia, kad mažiau žmonių suserga“, – pridūrė ji.

NVSC specialistė akcentuoja, kad šie teigiami ženklai yra visuomenės sąmoningumo pasekmė.

„Tai yra tikrai pagyrimas visuomenei, kad ji atsižvelgė į specialistų raginimus mažinti kontaktus, likti namuose, nebendrauti su žmonėmis, su kuriais negyvename. Tai tikrai yra karantino režimo ir visuomenės atsižvelgimo į situacijos rimtumą bei specialistų raginimus džiugi pasekmė, kurią tikimės užfiksuosime jau per artimiausią savaitę ir galėsime jau ne puse lūpų kalbėti apie gerėjančią situaciją, bet jau žymiai drąsiau kalbėti apie tai, kad turime tikrai geresnę situaciją“, – sakė ji.


NVSC darbo krūvis kol kas nemažėja

Visgi J. Petravičienė teigia, kad kol kas NVSC darbuotojų darbo krūviai nemažėja, nes pasak jos, vis dar fiksuojami dideli protrūkiai tiek slaugos įstaigose, tiek ir įvairiose įmonėse.

„Vis dėl to atvejų skaičius išlieka pakankamai didelis, turime nemažai protrūkių, ką reikėtų tikriausiai akcentuoti. Ir turime didelių protrūkių slaugos, palaikomojo gydymo įstaigose, į kurias mūsų specialistams tenka vykti“, – teigė J. Petravičienė.

„Situacija gerėja, bet kalbėti kol kas apie kažkokius mažėjančius krūvius bent jau aš negaliu“, – taip pat akcentuoja ji.

Karštuoju tašku išlieka Vilniaus apskritis, bet joje atvejų skaičius sparčiai mažėja

J. Petravičienė taip pat teigia, kad raudonuoju tašku, kuriame fiksuojamas didžiausias koronaviruso atvejų skaičius, vis dar išlieka Vilniaus apskritis. Visgi NVSC atstovė teigia, kad šioje apskrityje pusantros savaitės laikotarpyje užsikrėtimų skaičius sumažėjo per pusę.

„Jeigu palyginsime pasavaičiui, tai tikriausiai prieš pusantros savaitės, dar prieš didžiąsias metų šventes mes skaičiavimo rekordinius skaičius Vilniaus apskrityje, turėdami ten ir 1100, ir 1200 naujų COVID-19 ligos atvejų per dieną, tai, pavyzdžiui, praėjusią parą Vilniaus apskrityje fiksavome 518 atvejų. Tai matome per pusę atvejų skaičiaus sumažėjimą maždaug pusantros savaitės laikotarpyje“, – sakė NVSC specialistė.

Ji teigia, kad dažniausiai fiksuojami užsikrėtimai šeimose, taip pat nemažai patvirtinami atvejai, kurių užsikrėtimo aplinkybės yra nežinomos.

„Kai kuriais atvejais kaip ir aiškios užsikrėtimo vietos, nes žmogus įvardina, kad lankėsi keliuose prekybos centruose, kad lankėsi kažkokiose vietose, kad buvo trumpai susitikęs su kai kuriais asmenimis, kurių galbūt ir ne visai pažįsta, ir nežino, ar jie tikrai nesirgo“, – atkreipė dėmesį NVSC atstovė, akcentuodama, kad su šia tendencija susiduria visas pasaulis.