Humanitarinę pagalbą ukrainiečiams teikia didžiosios nevyriausybinės organizacijos Lietuvoje, tačiau taip sparčiai augant atvykstančiųjų iš Ukrainos skaičiui, organizacijoms pradeda trūkti lėšų humanitarinės pagalbos teikimui. Lietuvos Raudonasis Kryžius skaičiuoja, kad šiuo metu žmonių ir verslų suaukotų lėšų humanitarinei pagalbai teikti higienos prekėmis, maistu, kitomis reikalingiausiomis priemonėmis – užteks vos iki balandžio 1 dienos.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė sako, kad žmonės iš Ukrainos dažniausiai atvyksta neturėdami daiktų ir drabužių, todėl humanitariniai paketai, kuriuos ruošia ir dalina Lietuvos Raudonasis Kryžius – labai reikalingi. „Pastaruoju metu ženkliai išaugo į Lietuvą atvykstančių ukrainiečių srautai, todėl beveik visos mūsų lėšos jau panaudotos būtiniausių higienos prekių, maisto, vaistų supirkimui, taip pat kuponams pramoninėms prekėms įsigyti ir psichosocialinei pagalbai bei pagalbai vaikams teikti. Svarbiausia mūsų misija – užtikrinti pagrindinius ukrainiečių poreikius“, – sako K. Meidė.

Iš žmonių suaukotų pinigų aukok.lt platformoje, „Revolut“ banke ir trumpuoju numeriu 1485 Raudonajam Kryžiui buvo pervesti 2 192 817 eurų, kurių 686 987 eurų organizacija skyrė humanitariniams paketams, vaistams ir kitiems ukrainiečių specialiems poreikiams patenkinti; 410 000 eurų – maisto paketams ir jų logistikai; 212 500 eurų išleido kuponams pramoninėms prekėms įsigyti; 160 000 eurų skyrė psichosocialinei ir kitai pagalbai vaikams, o likę 723 330 eurų bus panaudoti 5 786 žmonėms maisto paketams ir higienos priemonėms įsigyti.

Nevyriausybinės organizacijos skaičiuoja, kad šių pinigų užteks pasirūpinti dar beveik 5800 žmonėmis (maisto paketas žmogui – 100 Eur, higienos paketas žmogui – 5 Eur), o tai reiškia, kad ir šios lėšos labai greitai baigsis.

„Vaikai nori valgyti čia ir dabar, žmonėms reikia daiktų, drabužių ir tikrai reikia pagalbos visiškai nepažįstamame, baugiame naujame etape, todėl mūsų teikiama parama – tikrai reikšminga ir reikalinga nuolatos, nes atvykstančių žmonių kasdien tik daugėja, o suaukotos lėšos sparčiai tirpsta“, – pasakoja K. Meidė. Lietuvos Raudonasis Kryžius skaičiuoja, kad tokiais tempais augant atvykstančiųjų skaičiui, dalinamų humanitarinių paketų ukrainiečiams užteks vos iki balandžio 1 dienos.

Ukrainos pabėgėlių registracijos centre Vilniuje, kaip ir kituose miestuose, „Gelbėkit vaikus“ svarbiausia užduotis – pasirūpinti vaikais: juos užimti, prablaškyti, jei tik įmanoma – pradžiuginti, kol tėvai tvarkosi formalumus su Migracijos departamento specialistais. „Vaikais rūpinasi ir jais užsiima tiek mūsų darbuotojai, tiek organizacijos „Niekieno vaikai“ savanoriai“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė. Pasak jos, pirmomis dienomis organizacija vaikams ir jų tėveliams Vilniaus pabėgėlių registracijos centre perduodavo surinktą labdarą daiktais. Vis dėlto vėliau dėl ypatingai didelio srauto siekiant užtikrinti tvarką ir saugumą, buvo nuspręsta registracijos centre koncentruotis į pirminę pagalbą vaikams ir besilaukiančioms moterims, juos aprūpinant būtiniausiomis priemonėmis, tokiomis kaip sauskelnės, maistas kūdikiams. Registracijos centre Vilniuje įrengtas ir maitinančių mamų kambarys. Paramos teikimas kitais daiktais perkeltas į centrinį „Gelbėkit vaikus“ biurą Klaipėdos gatvėje.

„Į pabėgėlių centrą atvykstantiems ukrainiečiams suteikiame informaciją, kur jie gali kreiptis būtinos pagalbos. „Gelbėkit vaikus“ biure darbo valandomis dirba mūsų specialistai – priima ukrainiečių šeimas, perduoda jiems būtiniausius daiktus ir iš vilniečių suneštų bei rėmėjų paaukotų daiktų, drabužių – leidžia išsirinkti reikalingus. „Taip pat kasdien atsakome į šimtus besikreipiančių skambučių. Pirmenybę teikiame skambinantiems ukrainiečiams. Esame labai dėkingi padėti ir paremti norintiems Lietuvos gyventojams – be jų negalėtume suteikti tiek pagalbos vaikams, kiek galime dabar“, – sako R. Dičpetrienė.

Iki šiol organizacijos „Gelbėkit vaikus“ erdvėse, įrengtose pabėgėlių registracijos centruose, apsilankė maždaug 1800 ukrainiečių vaikų. Taip pat buvo suteikta individuali pagalba daugiau nei 1300 vaikų, kurių tėvai ar globėjai kreipėsi tiesiogiai į organizaciją, bei pagelbėta 200 vaikų, atvykusių be tėvų. Organizacija šiuo metu rūpinasi ir 20 besilaukiančių ukrainiečių moterų. „Gelbėkit vaikus“ organizacijos vadovė antrina, kad, esant tokiems atvykėlių iš Ukrainos srautams, suaukotos lėšos greitai išleidžiamos, didžioji dalis pinigų – jau panaudoti, o reikia galvoti ir apie kasdien naujai atvykstančius vaikus ir jų tėvus.

Paramą maistu ukrainiečiams organizuojantis labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ sako, kad nors ukrainiečių srautai ir dideli, o pinigų ima trūkti – kol kas žmonės yra pamaitinti ir alkani nelieka. „Vienuose registracijos centruose maisto paketai dalinami vietoje, iškart centre, kituose – žmones nukreipiame į mūsų padalinius, nes registracijos centruose nepakanka vietos maisto sandėliavimui. Tačiau žmonės be maisto tikrai nelieka“, – patikina „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

S. Gurevičius pasakoja, kad vos atsidarius registracijos centrui Vilniuje, čia vienu metu prigužėjo labai daug žmonių, todėl organizacija ėmėsi papildomų veiksmų. „Matydami, kad per vieną valandą centrą užplūdo beveik šeši šimtai ką tik į Lietuvą atvykusių ukrainiečių, nutarėme juos pradžiuginti ir šiltu maistu. Pirmą dieną mums padėjo restoranas „Natali“ ir virtuvės šefas Gian Luca de Marko, kuris atvežė pilnus katilus karštos sriubos. Gian Luca padėjo ir kitomis dienomis. Kai tik srautai pagausėdavo ir centre atsirasdavo daugiau žmonių, iškart atvykdavo ir karšti puodai su maistu. Deja, tačiau mūsų kilnus noras žengti papildomą žingsnį ir bent kartais pradžiuginti žmones šiltu maistu išaugo į visuomenės nepasitenkinimą, kad šiltas maistas nėra užtikrinamas nuolatos. Kadangi kol kas nesuradome įmonės, kuri galėtų padėti ir užtikrinti šilto maisto tiekimą, visą parą tūkstančiui ir daugiau žmonių registracijos centruose dalinsime vienkartinius maisto paketus, pasirūpinsime arbata, kava, sausainiais“, – pasakoja „Maisto banko“ vadovas.

„Maisto bankas“ informuoja, kad šiuo metu tiesiogiai į Ukrainą išsiųsta 100 tonų maisto produktų, o ukrainiečiams Lietuvoje jau išdalinti 10 324 maisto paketai.

Visų didžiųjų nevyriausybinių organizacijų vadovai vieningai tvirtina, kad suaukotos lėšos naudojamos labai tikslingai – pagalba teikiama nuolatos, dideliais kiekiais perkami ir ukrainiečiams dalinami reikalingiausi daiktai, todėl didžioji dalis pinigų – jau panaudoti, o nuo karo siaubo bėgančių ukrainiečių srautai – tik didėja. Gyventojai raginami nepamiršti mūsų šalyje apsistojusių Ukrainos žmonių ir padėti atliepti pagrindinius ir svarbiausius jų poreikius.

Prisidėti galima skambinant trumpuoju numeriu 1485 – auka 5 Eur arba aukok.lt platformoje https://www.aukok.lt/projektai/Musu-sirdys-ir-rankos-Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją