Po daugiau nei dvi valandas trukusio posėdžio laikinoji komisija nusprendė dar kartą pareikalauti iš prokurorų  konkrečios filmuotos medžiagos iki pirmadienio ir ketina prašyti Seimo pratęsti komisijos darbą bent savaitei.

Dauguma komisijos narių pasisakė už pusiau atvirą, pusiau uždarą posėdį, taip kaip pageidavo N. Venckienė. Politikė teigė, kad ketina pateikti garso įrašus, todėl dalis posėdžio turi būti uždaras.

Nuo pat pradžių N. Venckienė akcentavo, kad kaltinimai jai yra sufabrikuoti, neigė kandžiojusi ir spardžiusi Laimutę Stankūnaitę per jos dukros paėmimo operaciją pernai gegužę.Ji prikišo, kad prokurorai tokius duomenis ištraukė tik visai neseniai: „Atsirado šiai dienai spardymas Stankūnaitės, jos kandžiojimas. Atsirado ir, kad neva tas sambo vicečempionas nusistatė sužalojimus. Tuo metu, praėjus 2-3 mėnesiams, tie sužalojimai nebuvo nustatyti.“

Politikė graudinosi kalbėdama, kad 10 mėnesių nematė savo mirusio brolio Drąsiaus Kedžio dukters. Ji akcentavo, kad mergaitę užaugino ji, jos tėvai ir velionis brolis D. Kedys. N. Venckienė prikaišiojo, kad L. Stankūnaitė mergaitės anksčiau nelankė.

„Jokių nusikaltimų aš nepadariau. Tai Valio interpretacijos. Įrašas slepiamas, nes įrodo kitų asmenų nusikaltimus, - sakė ji ir kvietė parlamentarus suprasti, kad prokurorai laiko juos kvailiais, neduodami įrašo. - Nenoriu jūsų įžeisti, bet Valys jus laiko kvailais, nepateikdamas įrašo.“

Pasak jos, tik vėliau atsirado duomenys tyrime apie „kandžiojimas, spardymus ir sambo čempiono sužalojimus“.

Po trumpo įžanginio žodžio prasidėjo klausimų serija N.Venckienei.

Neatsakė, kodėl neapsaugojo mergaitės nuo pareigūnų įsilaužimo stebėjimo

Konservatoriui Antanui Matului kilo klausimas, kodėl per paėmimo operaciją N. Venckienė užrakino duris ir vedė mergaitę prie durų, ragino kažką sakyti, pastatė akistaton su duris laužiančiais pareigūnais. Tai, pasak jo, matosi iš pačios N. Venckienės išdalinto įrašo kolegoms.

N. Venckienė į šias pastabas atsakė atpasakodama kitus epizodus, kaip mergaitė jai liepė atsisėsti ir ją apsikabino.

Liberalė D.Kuodytė ragino nebėgti nuo klausimo, atsakyti, kodėl ji vertė vaiką stebėti „fantasmagoriją“. Socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė taip pat pastebėjo, kad globėja turėjo apsaugoti vaiką nuo psichologinio smurto ir stengtis, kad ankstų rytą mažametė miegotų, o ne stebėtų isteriją ir smurtą.

„Kaip kas interpretuoja, kiekvieno sąžinės reikalas“, - atsakė N. Venckienė, nuolat primindama, kad gegužės 17-oji buvo košmaras, didelės policijos pajėgos gąsdino mažametę.

N. Venckienės bendražygis Povilas Gylys, pasakęs prakalbą apie globėjos pareigą ginti vaiką, suformulavo klausimą, kas keršija N. Venckienei. Politikė atsakė, kad kone visiems ją palaikiusiems žmonėms yra pradėti ikiteisminiai tyrimai arba jie jau bausti administracine tvarka. Ji įžvelgia teisėsaugos kerštą už tai, kad buvo atleisti arba pažeminti pedofilijos bylą tyrę pareigūnai.

Į komisijos posėdį susirinko ir N. Venckienės rėmėjai. Disidentė Nijolė Sadūnaitė dar prieš prasidedant posėdžiui garsiai dėstė savo mintis apie „mergaitės prievartavimą“, panaudotą smurtą, „sysalus“ ir kt. Ji gėdino komisijos narę liberalę Dalią Kuodytę: „Kur Jūsų sąžinė, Dalia?“. Politikė į replikas nereagavo.


Su tyrimo medžiaga susipažino vos 2 komisijos nariai

Komisijos posėdžio pradžioje paaiškėjo, kad daugybę klausimų N.Venckienei paruošę komisijos nariai nepasivargino susipažinti su neviešinama tyrimo medžiaga, kuri prieinama Seimo nariams.

Su medžiaga susipažino tik komisijos pirmininkas socialdemokratas Vytautas Saulis ir Liberalų sąjūdžio deleguota Dalia Kuodytė.

„Šiai valandai su medžiaga susipažinome mes dviese su ponia Dalia. Turite nuomonę, klausimų jums nebėra, jūs net nepasivarginote nueiti į tą kambarėlį“, - pastebėjo komisijos pirmininkas.

D. Kuodytė prašė rengti uždarą komisijos posėdį būtent todėl, kad turėjo klausimų apie peržiūrėtą ikiteisminio tyrimo medžiagą iš prokuratūros.

„Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys replikavo, kad jaučiasi apšauktas tinginiu, nors šia tema labai domisi. „Tvarkietis“ Petras Gražulis pareiškė, kad neskaitė prokuratūros medžiagos, nes nepasitiki teisėsauga.

Teisinasi teisėjams metus abstrakčius kaltinimus

Be gegužės 17-osios epizodų, kurie, prokurorų manymu, verti pareikšti įtarimus N.Venckienei, politikei yra prikaišiojimas teismo pažeminimas Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose 2010 m..
 
Seimo komisijos posėdyje buvusi teisėja teisinosi, kad jos žodžiai buvo ne konkrečių teisėjų  įžeidimas, o bendra kritika, kuri atspindi didelės visuomenės dalies nuomonę. „Jokių konkrečių teisėjų nevardinau, jokių pavardžių nenurodžiau. Pasakiau, kad tai ne pabaiga,  pedofilijos byla buvo iš esmės sužlugdyta. Juk ne apylinkės teismo teisėjai galėjo sužlugdyti šią bylą, - sakė ji. Kad teismai korumpuoti, kyšininkavimas – tai rodo kiekviena apklausa. Galite paklausti žmonių gatvėje. <...> Kalbėjau bendromis frazėmis, o teisėjas Vytautas Krikščiūnas pritaikė tai sau.“

N.Venckienė žada D.Valį skųsti prezidentei

Ketinimus kreiptis dėl D.Valio skleidžiamo šmeižto  dabar Seimo narė galvoja pakeisti kreipimusi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, nes tai jos paskirtas generalinis prokuroras, kuris, N. Venckienė nuomone, diskredituoja instituciją.

Tai ji žurnalistams sakė po uždaros posėdžio dalies. Uždaro posėdžio metu parlamentarai nežiūrėjo N. Venckienės atneštų įrašų, nes jie jau ir taip buvo anksčiau platinti viešumoje. N. Venckienė sakė, kad iš esmės klausimai nesiskyrė nuo atviroje posėdžio dalyje gvildentų temų.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę komisijos nariai iš prokurorų negavo vaiko paėmimo operacijos įrašo. Teisėsauga argumentavo, kad tokia bylos medžiaga neviešinama, nes joje užfiksuotas nukentėjęs nepilnametis asmuo.

Anksčiau buvo numatyta, kad komisija turi baigti darbą iki 25 d. ir paruošti rezoliucijos projektą, kuriuo pasisakys už arba prieš tenkinimą generalinio prokuroro prašymo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti Seimo narės N.Venckienės laisvę.

Su tokiu prašymu į Seimą generalinis prokuroras D. Valys kreipėsi sausio 15 d. Jis iš viso nurodė šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos norima N.Venckienei pateikti įtarimus.

Pasak generalinio prokuroro, ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą.

„Čia ne pabaiga, aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs. Jūs pamatysit, praeis dveji, penkeri metai - ir viskas išlįs. Tegu jie negalvoja, kad jie dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai, ir iškrypėlių klaną gindami, čia taip nebus“, - tai žodžiai, kuriais N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. apibūdino Panevėžio miesto apylinkės teismą, nutraukusį baudžiamąją bylą prieš vienintelį pedofilijos bylos įtariamąjį Andrių Ūsą.

N. Venckienė taip pat įtariama nevykdžiusi Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę mamai L. Stankūnaitei.

Seimo nare tapusi buvusi teisėjai pateikiami įtarimai ir dėl trukdymo antstolei. Pasak D. Valio, N. Venckienė taip pat įtariama 2012 metų gegužės 17 d. piktnaudžiavusi vaiko atstovo teisėmis, psichiškai gniuždžiusi L. Stankūnaitės dukrą, panaudojusi fizinį smurtą prieš L. Stankūnaitę ir prieš policijos pareigūną.

Primename, kad N. Venckienės teisinį imunitetą buvo panaikinusi Vyriausioji rinkimų komisija, kai „Drąsos kelio" lyderė buvo kandidatė į Seimo narius. Imunitetą N. Venckienei buvo panaikinęs ir praeitos kadencijos Seimas, nes būdama teisėja N. Venckienė taip pat turėjo teisinę neliečiamybę.

Kaip žinoma, Kėdainių rajono apylinkės teismas 2011 m. metų gruodžio 16-ąją nusprendė N. Venckienės mirusio brolio D. Kedžio ir jo sugyventinės L. Stankūnaitės dukrą, kurią globojo N. Venckienė, perduoti motinai.

Sprendimas, pasitelkus dideles policijos pajėgas, įvykdytas 2012 m. gegužės 17-ąją.