Įsivėlė į netinkamą kompaniją

DELFI žiniomis, viskas prasidėjo prieš dvejus metus. Tuo metu vienuolikmetis berniukas pradėjo vėlai grįžinėti namo, kelis kartus apskritai negrįžo. Tuomet mama ėmėsi priemonių – kreipėsi į policijos pareigūnus.

Tai buvo ne vienintelės mamos pastangos. Ji kreipėsi į socialinius darbuotojus ir gydė berniuką Priklausomybės ligų centre.

Nepaisant mamos pastangų ir tinkamų sąlygų, berniukas ėmė vartoti alkoholį.

Berniukas ne kartą buvo pakliuvęs į policijos pareigūnų rankas. Jis buvo baudžiamas už miegojimą viešoje vietoje, taip pat už tai, kad viešoje vietoje buvo neblaivus, ne kartą padarė nusikalstamą veiką, kurios metu būdavo užfiksuojamas su grupe draugų. Ir pilnamečių, ir nepilnamečių.

Policijos pareigūnų duomenimis, berniukas buvo įsipainiojęs net į 30 jiems žinomų incidentų ir nusikaltimų.

„Jis bendravo su asmenimis, kurie pakliūdavo į policijos akiratį padarant nusikalstamas veikas, – DELFI kalbėjo Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Mindaugas Stravinskas. – Reiškia, jo socialinė aplinka buvo linkusi vykdyti nusikalstamas veikas.“

M. Stravinckas negalėjo atskleisti, ar per pastaruosius metus buvo vykdomos šio berniuko paieškos.

Planavo išvažiuoti į užsienį

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas, Janas Maciejevskis DELFI teigė, kad šeima jų tarnybai buvo žinoma. Buvo žinomi ir jų planai išvažiuoti į užsienį.

„Buvo kreiptasi ir buvo teikiama pagalba, – teigė J. Maciejevskis. – Nepilnametis taip pat buvo svarstytas Vaiko gerovės komisijoje, jam buvo skirta minimali priežiūros priemonė.“

Nepilnametis kartu su mama planavo išvažiuoti gyventi į užsienį, pas tėvą. „Tokiu būdu bandė spręsti problemas dėl vaiko elgesio“, – kalbėjo J. Maciejevskis.

Jo teigimu, Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pareigūnai buvo ėmęsi veiksmų, dirbo su šia šeima.

Trylikamečio mamai artimas asmuo teigia, kad iš Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos mamai ne kartą buvo skirta bauda. Tokių duomenų J. Maciejevskis neturi, tačiau neneigia, kad taip galėjo būti.

„Gali būti, kad buvo taikoma administracinė atsakomybė už netinkamą tėvų valdžios panaudojimą ir panašiai. Tokia praktika: jei tėvai nesiima priemonių spręsti vaiko problemas, gali būti taikoma atsakomybė už administracinį nusižengimą.“

J. Maciejevskis teigė, kad motina noriai bendradarbiavo su socialiniais darbuotojais: „Kokiomis sąlygomis berniukas augo, mes nežinome. Šeima į socialinės rizikos šeimų, auginančių nepilnamečius vaikus, sąrašą nebuvo įtraukta. Nebuvo duomenų, kad motina neprižiūri vaiko, ji bendradarbiavo su socialiniais darbuotojais, vykdė jų nurodymus, bet pats nepilnametis buvo maištaujantis, bėgo iš namų, valkatavo.“

Trylikamečio mama pagalbos kreipėsi ne tik į socialinius darbuotojus, ji taip pat kreipėsi ir į Priklausomybės ligų centrą, ten berniukas buvo gydomas. „Veiksmai buvo atliekami. Buvo teikiama tam tikra pagalba, bet, matyt, klaidos buvo padarytos anksčiau, kai vaikas buvo mažas. Tokiu būdu ta problema išsivystė iki tokios nelaimės“, – kalbėjo J. Maciejevskis.

Baimė buvo stipresnė

DELFI žiniomis, pats vaikas suprato, kad yra įsivėlęs į netinkamą kompaniją. Esą ne kartą pats mamai yra sakęs, kad negali iš to pasitraukti bijodamas, kad kas nors nutiks jo šeimai.

Berniuko mama siekė, kad vaikas būtų izoliuotas nuo netinkamos kompanijos siekiant jį pakeisti pareigūnų rankose, tačiau nepavyko.

Trylikametis nebijojo pareigūnų, nes dėl savo amžiaus negalėjo būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Bandė pabėgti

Pirmadienį Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas M. Stravinskas spaudos konferencijos metu pranešė, kad trylikamečio nužudymas nebuvo iš anksto planuotas. Dabartinėmis žiniomis, žmogžudystė buvo spontaniška.

Akmeniu mušamas trylikametis bandė pabėgti.

Šeštadienio vakarą į Santaros vaikų ligoninę pristatytas berniukas sekmadienio rytą mirė. Jam buvo nustatyti galvos, veido ir viso kūno sumušimai. Vaikas buvo nužudytas akmeniu, į ligoninę pristatytas komos būsenos.

Apie nusikaltimą pareigūnams pranešė metais vyresnis nužudyto berniuko draugas.

Sekmadienį policijos pareigūnai sulaikė du įtariamuosius – 16 ir 17 metų vaikinus. Įtariamieji policijai buvo žinomi jau anksčiau. Jiems buvo skirta minimali priežiūra, t.y. buvo įpareigoti lankytis socializacijos centre.

Auka ir įtariamieji, policijos žiniomis, buvo draugai: kartu vogdavo, darydavo kitus nusikaltimus. Vienam iš įtariamųjų jau anksčiau pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kūno sužalojimo.