„Viešai galvas nukapoti reikia kad kitiems būtu pamoka.“, „Tikiuosi zonos gyventojai jus nubaus ir liksit daržovės iki mirties!“, „Sulaužyt rankas ir kojas d**** ir tegul dvėsta“, - tokie ir panašūs pareiškimai liejasi motinos „Facebook“ paskyroje.

Socialiniame tinkle liejosi necenzūriniai žodžiai ir mirties bausmės reikalavimas: „Sušaudyti išgamas!!!!! Gyviems rankas atkapoti ir tada iš automato į galvas! Kaip tu būdama mama leidai užmušti savo sūnelį, kuris dar buvo toks mažas. Kale tu kale, j*** s***!!! Verkiu to mažiuko esu pati mama ir negaliu įsivaizduoti kaip šitaip buvo įmanoma. Mirties bausmės reikia toje Lietuvoj. Tik mirties bausmės, kalėjimo tokie atmatos neverti!!!!“

Kai kurie net iškėlė liaudies teismo idėją: „Geriausia bausmė dabar būtu juos paleist į tokią visuomenę, prieš žmones, kurie žino šį įvykį, jie patys sudraskytų gyvus tuos šiukšles. Net elektros kėdes nereikėtų... Gaila berniuko.“

Tokių komentarų socialiniame tinkle yra jau daugiau nei tūkstantis ir nuolatos daugėja. Tačiau skatindami smurtą ir neapykantą patys komentatoriai pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Psichologas: mūsų visuomenė pakanti smurtui

Psichologas Paulius Skruibis DELFI teigė, kad tokie įvykiai įvyksta dėl to, kad mūsų visuomenė yra pakanti smurtui. O toks virtualus pykčio protrūkis ir vieno žmogaus nubaudimas problemų neišspręs.

„Tai yra labai sukrečiantis įvykis ir sukelia daug jausmų visiems: ir turintiems vaikų, ir neturintiems. Tada kyla visokių jausmų ir ne visada juos pavyksta nukreipti konstruktyvia linkme. Tai atspindi norą paprastai išspręsti situaciją. Mums visada norisi surasti konkretų kaltininką, jį nubausti ir įgyvendinti kerštą ir tada bus problema išspręsta. Pyktis suprantamas, bet problemos tai nesprendžia“, - kalbėjo P. Skruibis.

Pasak specialisto, tokie įvykiai įvyksta būtent todėl, kad visuomenė yra pakanti smurtui: „Viena iš tokių įvykių priežasčių ir yra ta, kad pas mus tolerancija smurtui mūsų visuomenėje yra labai didelė. Jeigu paklaustume žmonių, kiek iš jų auklėdami vaikus naudoja fizines bausmes, tai būtų nemažas procentas. Žinoma, galima sakyti, kad fizinė bausmė ir toks smurtas yra du skirtingi dalykai. Akivaizdu, kad tai skirtingi dalykai, bet kuo visuomenė labiau pripranta prie mažų prievartos aktų, tuo didesnė tikimybė, kad atsiranda ir baisesnių dalykų.“

DELFI primena, kad mažametis žiauriai sumuštas naktį iš ketvirtadienio į penktadienį. Labai sunkios būklės ketverių metų vaiką medikai išvežė į ligoninę ir operavo, tačiau jo būklė buvo kritinė. Vos išvydę berniuką medikai sunerimo dėl jo gyvybės ir nors stengėsi, kaip tik galėjo, mažylio gyvybė užgeso penktadienį ryte. Byla perkvalifikuota į nužudymą.

Teismas leido suimti tiek berniuko motiną, tiek sugyventinį Gediminą Kontenį. Nors abu žmones prokurorai prašė suimti ilgam laikui, kol vyksta pirminis tyrimas, motinai skirtas vos 7 dienų suėmimas. Vyrui teismas buvo griežtesnis - jis suimtas maksimaliam trijų mėnesių terminui.