Ketvirtadienį išplatintame Kultūros ministerijos pranešime teigiama, kad kultūros ministras nutraukti konkursą "ryžosi atsižvelgdamas į viešoje erdvėje bei valstybės institucijoms pareikštą akademinės bendruomenės atstovų kritiką dėl žemų kvalifikacinių reikalavimų, keliamų kandidatams direktoriaus pareigoms užimti bei pateiktą kritiką dėl atskirų kandidatų".

Teigiama, kad ministras taip pat įvertino bendrą politinę situaciją bei sprendimo dėl šios įstaigos vadovo svarbą kultūros sričiai.

"Manau, jog atsižvelgiant į bendrą esamą situaciją, sprendimas šiuo metu nebūtų savalaikis. Įvertinsime visus iki konkurso vykusius procesus, atsižvelgsime į pagrįstą, argumentuotą kritiką bei kuo skubiau spręsime klausimą dėl naujo direktoriaus paskyrimo", - pranešime cituojamas R.Vilkaitis.

Lietuvos nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus pareigų siekė penki pretendentai.

Tarp kandidatų - šiuo metu laikinai bibliotekai vadovaujantis Algirdas Plioplys bei buvęs įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" vadovas Rolandas Kvietkauskas. Kultūros ministerija pretendentų pavardžių neatskleidžia.

Pretendentai turėjo parengti penkerių metų veiklos programą. Norintys vadovauti bibliotekai, pagal konkurso sąlygas, privalo turėti aukštąjį išsilavinimą ir ne mažesnę kaip penkerių metų vadovaujančio darbo patirtį.

Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto taryba šią savaitę sukritikavo Kultūros ministeriją, kad ieškodama vadovo M.Mažvydo bibliotekai ji kelia esą per žemus reikalavimus.

"Du kartus šiam konkursui suformuluoti ir viešai skelbti reikalavimai rodo, kad buvo ir yra ignoruojamas mokslinis šios įstaigos statusas: nekeltas aukšto lygio vadovui būtinas mokslinio-vadybinio ir mokslinio darbo patyrimas. Tai sudaro prielaidą manyti, jog Kultūros ministerija neįvertina Lietuvos nacionalinės bibliotekos mokslotyrinės funkcijos šiuolaikinės tarptautinės tinklaveikos ir lituanistinio paveldo komunikacijos procesuose", - teigiama Seimo pirmininkei ir premjerui adresuotame viešame laiške.

VU Komunikacijos fakulteto tarybos pirmininko Andriaus Vaišnio pasirašytame kreipimesi prašoma įtvirtinti mokslinės institucijos statusą Lietuvos nacionalinės bibliotekoje.

"Tai, jog per pastaruosius penkerius metus Nacionalinėje bibliotekoje nė karto nebuvo šaukiama mokslo taryba, rodo Kultūros ministerijos priežiūrinio darbo trūkumą", - teigiama laiške.

Pasak fakulteto tarybos, vienas iš svarbesnių reikalavimų pretendentui užimti direktoriaus pareigas turėtų būti mokslo laipsnis, užsiangažavimas tarptautinėje bibliotekininkystės specialistų ir vadovų bendruomenėje, ilgametis dalyvavimas tarptautinėse bibliotekininkystės ir informacijos mokslų konferencijose, darbo Tarptautinėje bibliotekų asociacijų federacijoje ir kitose tarptautinėse bibliotekų organizacijose patyrimas.

Nuo sausio 5 dienos bibliotekai vadovauja A.Plioplys. Iki tol bibliotekai vadovavęs Vytautas Gudaitis pernai sulaukė prieštaringų vertinimų paaiškėjus, kad darbuotojams buvo išmokėta 120 tūkst. litų papildomų priedų.