Jie atsisako komentuoti šio praėjusią savaitę nutekinto laiško turinį.

Naujienų portalas 15min.lt šeštadienį pranešė, kad Lenkijos Vyriausybės kanclerio M. Dworczyko elektroninio pašto laiškuose minimas ir buvęs premjeras Saulius Skvernelis, dabartinė Vyriausybė vadovė Ingrida Šimonytė, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir kiti šalies politikai.

„Nutekinti laiškai gali būti politinių manipuliacijų įrankis – kas užtikrins jų autentiškumą? Tad tikrai jų nekomentuosime“, – BNS šeštadienį sakė G. Landsbergio atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

„G. Landsbergio susitikimai su Lenkijos užsienio reikalų ministru rodo kaip niekad intensyvų bendradarbiavimą užsienio politikos srityje ir strateginį bendradarbiavimą tarp dviejų valstybių“, – teigė ji.

Buvęs premjeras, dabartinis Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis irgi atsisakė komentuoti laiško turinį.

„Apskritai, aš to nevertinu, kadangi tai yra dviejų žmonių – kanclerio ir premjero – susirašinėjimas ir dar nutekintas, tai nėra, ką vertinti“, – sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat teigė apie laišką su Lenkijos kolegomis nekalbėjęs bei abejojantis jo autentiškumu.

„Nematau prasmės tą daryti, nes, kaip ir sakiau, tai yra nutekinti privatūs susirašinėjimai. Juoba, neaiškus jų autentiškumas“, – teigė buvęs Vyriausybės vadovas.

M. Dworczykas pernai lapkritį premjerui Mateuszui Morawieckiui rašytame laiške pasakoja apie vizito Vilniuje rezultatus, šis vizitas vyko po Seimo rinkimų, tačiau darbo dar nepradėjus I. Šimonytės Vyriausybei.

Aukštas pareigas užimantis Lenkijos politikas laiške pasakoja apie S. Skvernelio planus tapti opozicijos lyderiu, galimą vadovavimo partijai perėmimą ar naujo politinio projekto kūrimą.

S. Skvernelis planus tapti „valstiečių“ partijos vadovu ar naujo politinio projekto kūrimą neigia.

„Šita tema eina kokius ketverius metus – ją reiktų pamiršti visiems laikams. Jeigu būčiau siekęs vadovauti partijai, tai seniai būčiau partijos narys ir būčiau dirbęs ta linkme“, – kalbėjo Seimo opozicijos lyderis.

M. Dworczykas taip pat pasakoja apie I. Šimonytę – kaip apie nuoširdžią, šiltą, atvirą ir puikiai lenkiškai kalbančią moterį, taip pat laiške rašoma, kad I. Šimonytė, „tarp eilučių deklaruoja norą išlaikyti neutralumą“ dėl ginčių, susijusių su Lenkijos teisine sistema.

I. Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė BNS teigė, kad laiškų turinio irgi nekomentuoja.

„Laiškų turinio nekomentuojame. Lietuvos ir Lenkijos ministrų pirmininkų susitikimo metu gegužės pradžioje Vilniuje, premjerė pabrėžė strateginės partnerystės su Lenkija svarbą ir glaudžių santykių tęstinumą. Anot premjerės, santykiai su Lenkija yra šilti ir dalykiški“, – sakė R. Jakilaitienė.

Tuo metu G. Landsbergį Lenkijos politikas pavadino „lenkoskeptišku politiku“, o teisingumo ministrę Evelina Dobrovolską, nors ir būta skirtumų, pavadino protinga mergina, su kuria „tikrai bendradarbiaus“.

Taip pat M. Dworczykas teigė, kad slogų įspūdį paliko susitikimas su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovu Valdemaru Tomaševskiu, taip pat lenkų politikas teigė kalbėjęs su prezidento patarėju Jaroslavu Neverovičiumi, kuris patikino, kad Gitanas Nausėda sieks išsaugoti gerus santykius su Varšuva.

V. Tomaševskis sako su M. Dworczyku puikiai sutariantis ir esantis pažįstamas nuo senų laikų, tačiau laiško turinio nekomentavo.

„Man nepriimtina kažkokius svetimus laiškus komentuoti (...) Mes su M. Dworczyku dažnai susitinkame, dažniausiai geri būna įspūdžiai ir rezultatai, kartais tik pasiginčijam. Lapkritį normaliai pakalbėjome, atvežė dar dovanų, pakalbėjome“, – BNS sakė V. Tomaševskis.

„Mes jau nuo praeito amžiaus daug darbų padarėme“, – pridūrė jis.

Laiške taip pat priduriama, kad „auksinis Lenkijos ir Lietuvos santykių laikas baigėsi, tačiau bendradarbiauti toliau reikia“.

Lenkijos lyderiai sako, kad prieš įtakingus jos politikus buvo įvykdyta kibernetinė ataka iš Rusijos, o pats M. Dworczykas teigė, kad dalis nutekintos informacijos ir laiškų turinio buvo sufabrikuota.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)