Naujausias EK prezidento Jean'o-Claude'o Junkerio planas oficialiai turėtų būti pristatytas rugsėjo 9 dieną. Anot „EUobserver“, J. C. Junckeris taip pat turėtų pristatyti naujas taisykles, kurios palengvintų Balkanuose esantiems pabėgėliams greičiau repatrijuoti į kitas valstybes, jei jie ieško prieglobsčio ES.

EK anksčiau siūlė per dvejus metus pasidalinti 40 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos, Eritrėjos, kurie šiuo metu yra Italijoje ir Graikijoje, tačiau liepą ES vidaus reikalų ministrai sutarė tik dėl 32 tūkst. žmonių perskirstymo. Pagal šiuo metu sutartus skaičius, Lietuvai tenka 325 pabėgėliai.

DELFI primena, kad premjeras Algirdas Butkevičius „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ ketvirtadienį paprašytas pakomentuoti, ar didėjant imigrantų skaičiui Lietuvai teks priimti daugiau pabėgėlių, sakė, jog šis klausimas artimiausiu metu bus spendžiamas Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų ministrų taryboje.

„Tai yra visos Bendrijos problema, todėl mes, kaip ES valstybė narė, dalinantis imigrantų kvotas privalome solidarizuotis su kitomis šalimis“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Ministro Pirmininko teigimu, atvykėliams bus sudarytos visos galimybės integruotis į visuomenę.

Šią savaitę šimtai piktų, Budapešto sotyje jau kurį laiką įstrigusių pabėgėlių pradėjo rinktis daiktus ir prisiekinėja, kad į Vieną eis pėsčiomis.

Skanduojančius ir švilpiančius pabėgėlius, kurių didžiąją dalį sudarė jauni vyrai, Vengrijos policininkai stebėjo iš šalies.

Pabėgėliai sako, kad jiems nusibodo jaustis tarsi kalėjime ir jie yra nusiteikę 240 km atstumą iki Vienos įveikti pėsčiomis.

Pabėgėlių grupė sparčiai didėja, sukeldama įtampą. Kurį laiką Vengrijos valdžia neleido pabėgėliams iš Sirijos ir kitų regionų keliauti į Austriją ir Vokietiją.