„Aš nenoriu, kad man kažkas darytų privilegiją įstatymuose. Prieš įstatymus – visi lygūs: ir prokurorai, ir kunigai, bet aš noriu elementaraus teisingumo“, – LNK žinioms teigė nuteistas klebonas Saulius Filipavičius.

Anykščių apylinkės teismas žinomą dvasininką nuteisė dėl parapijos ir jo, kaip ūkininko, miglotos buhalterijos. Teismas konstatavo, kad klebonas valdo šimtus hektarų žemės, tačiau pajamos – neaiškios, išlaidos – irgi. Buhalterinės netvarkos rasta Troškūnų parapijoje, kur pinigai neapskaityti ir neaišku, kur leidžiami.

Mokesčių vengimas

„Šiandien gautas raštas iš Finansų ministerijos, kuris buvo pridėtas prie bylos kaip papildomas dokumentas, labai aiškiai sudėlioja taškus į savo vietą ir parodo, kokia yra kvalifikacija specialistų, kurie turėdami visus pirminius dokumentus ant stalo, nesugeba suprasti, kad jais vadovaujantis galima nustatyti ūkininko pajamas ir išlaidas, taip pat parapijos turtą, įsipareigojimus ir t. t.“, – tikino S. Filipavičius.

Taigi, klebonas su dokumentu iš Finansų ministerijos mėgins įrodyti tyrėjų ir, anot jo, provincijos teisėjų neprofesionalumą. Prokurorui tokia dvasininko pozicija yra girdėta.

„Ir bylą tiriant pirmos instancijos metu jis aiškino, kad tyrėjai, atlikdami kratas, elgėsi iššaukiančiai, viską vartė. Turėjome kviesti tyrėjus į teismo posėdį, tada jis pakeitė savo poziciją ir jau aiškino, kad tyrėjams pretenzijų neturi, o šiandien vėl girdime tą patį, kad visi yra neteisūs, tik ne jis pats“, – komentavo prokuroras Kęstutis Greiciūnas.

Troškūnų klebonas skundžia du jam inkriminuotus nusikaltimus, už kuriuos yra nuteistas. Jis buvo kaltintas dar vienu nusikaltimu – kad teikė paskolas. Bylos duomenys skelbia, kad pinigai buvo skolinami fiziniams ir juridiniams asmenims, o paskolų suma – daugiau kaip pusė milijono eurų. Vis dėlto Anykščių teismas dėl šio kaltinimo kunigą išteisino.