Kaip viešai skelbiama, vidutinis mėnesinis Marijampolės kolegijos direktoriaus atlyginimas pernai siekė 2662,50 eurų per mėnesį.

Ketvirtadienį švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė Marijampolės kolegiją paminėjo tarp trijų šalies aukštųjų mokyklų, kurios šiemet tarp studentų buvo mažiausiai patrauklios ir nesurinko norinčiųjų studijuoti bemaž į pusę savo akredituotų studijų programų.

Tačiau užuot iš įstaigos vadovo pareikalavusi atsakomybės, Kolegijos taryba, prieš tai net du kartus nepatvirtinusi V. Viliūno metinės veiklos ataskaitos, jam skyrė solidžią išeitinę kompensaciją.
Direktorius nepasikuklino pasiimti ir išmokos už atostogas – nuo rytojaus atostogų išeinantis V. Viliūnas iš pareigų Marijampolės kolegijoje trauksis nuo rugpjūčio 29-osios.

Pats V. Viliūnas ketvirtadienį DELFI tikino, kad po to, kai šių metų birželio 20-ą dieną Kolegijos taryba nepatvirtino jo metinės veiklos ataskaitos, trauktis su įspūdingo dyžio išeitine kompensacija jam pasiūliusi Kolegijos tarybos pirmininkė prof. Snieguolė Matulienė.

Pats V. Viliūnas, komentuodamas DELFI ministrės J. Petrauskienės pasisakymą, sau prisiėmė vos penktadalį kaltės dėl padėties Marijampolės kolegijoje. Likusią kaltę, pasak kolegijos vadovo, turi prisiimti vietos verslas, nenorintis prisidėti prie įstaigos finansavimo, kolegijos dėstytojai, su kuriais jis esą nerado bendros kalbos ir kurie „laikosi įsikibę savo dėstomų programų“, ir Vyriausybė – tiksliau, Švietmo ir mokslo bei Ūkio ministerijos, dėl kurių neva kaltės įstaiga negavo projektinio finansavimo.

Dar V. Viliūnas kaltino blogėjančią demografinę padėtį rajone ir pačią Kolegijos tarybą. Pastaroji, anot Marijampolės kolegijos vadovo, nepriimdavo sprendimų, kuriuos jis neva siūlė įstaigos finansinei būklei ir patrauklumui gerinti.

„Mano kaltės tai čia matyčiau kokius 20 procentų. Viską sprendžia Kolegijos taryba, mano - kaip direktoriaus, rankos surištos. Kolegijos taryboje sėdi prodekanai, kurie bijo prarasti savo darbo vietas, todėl mano iniciatyvos pertvarkyti įstaigos struktūrą, optimizuoti darbo vietų skaičių buvo atmestos, nepatvirtinta ir mano veiklos metinė ataskaita. Buvo laukiama nurodymų, komandos iš vviršaus, o iniciatyvų iš bendruomenės nemačiau. Man toks vadovavimo stilius nepriimtinas, todėl nematau perspektyvų toliau užimti šias pareigas“, - sakė V. Viliūnas.

Marijampolės rinkimų apygardoje į Seimą išrinktas Seimo narys, „valstietis“ Dainius Gaižauskas, iš DELFI sužinojęs V. Viliūno išeitinės kompensacijos dydį, neteko amo.

„Jūs gal juokaujate?“ – perklausė politikas.

Tačiau patikinus, kad informaciją patvirtino ir pats V. Viliūnas, D. Gaižauskas teigė dar šiandien inicijuojantis susitikimą su ministre J. Petrauskiene, kurio metu „bus paklausta dėl atsakomybės klausimo kėlimo“.

„Šiandien dienai iškilusi reali grėsmė, kad vienintelė Sūduvos krašte valstybinė aukštoji mokykla dėl savo finansinių ir akademinių rodiklių praktiškai yra ant uždarymo slenksčio. Ir man keista, kad antrą kadenciją vadovaujantis direktorius, užuot iš jo pareikalavus atsakomybės dėl susidariusios situacijos, atleidžiamas šalių susitarimu su įspūdinga kompensacija“, - sako D. Gaižauskas.
Marijampolės kolegijoje, Viešosios komunikacijos ir marketingo skyriaus vedėju, dirba Povilas Slapševičius. Jis taip pat ir – Seimo nario D. Gaižausko padėjėjas Seime, oficialiai dirbantis Seimo kanceliarijoje. Pats D. Gaižauskas tame nemato nieko blogo, esą padėjėjas dirba apygardoje, vakarais.

Tačiau nei įtakingas viešųjų ryšių skyriaus vedėjas, nei jo vykdomas marketingas neišgelbėjo šiemet Marijampolės kolegijos nuo fiasko. Turimais duomenimis, prašymus studijuoti čia pateikė vos apie 170 studentų, ir dar neaišku, kiek iš jų tikrai pasirašys studijų sutartis.
Tuo tarpu nuo 2011-ųjų Marijampolės kolegijai vadovaujantis V. Viliūnas įstaigos pinigus, kaip dabar aiškėja, taškė į kairę ir į dešinę.

Visų pirma, įsteigė pavaduotojos etatą, į kurį priėmė dirbti Rasą Zygmantaitę. Oficialiai šios pareigos vadinosi Marijampolės kolegijos direktoriaus pavaduotoja plėtrai.

Kiek išsiplėtė kolegijos kontaktai, galima spręsti vien iš to, kad pats V. Viliūnas, R. Zigmantaitė ir dar keli darbuotojai už ES lėšas 2016-aisiais studentų kolegijai išvyko ieškoti net į tolimąją Zimbabvę. Kelionė atsiėjo 8 tūkst. eurų, bet nei vienas afrikietis į Marijampolę taip ir neatvyko.
Dar viena panaši kelionė, kalbama, buvo į Indiją. Tačiau ir iš šios egzotiškos šalies studijuoti Marijampolėje niekas nepanoro. Ketvirtadienį apie tai klausiamas pats V. Viliūnas pripažino, kad „mūsų lūkesčiai privilioti užsienio studentus - nepasiteisino“.

Nepasikuklino direktorius apmokėti ir prieš porą mėnesių jau atleistos tuometinės kolegijos direktoriaus pavaduotojos R. Zygmantaitės kelionės į Portugaliją. Valstybinės aukštosios mokyklos viena iš vadovių į saulėtąją Portugaliją vyko į Europos šv. Jokūbo kelio asociacijos suvažiavimą.
Šią asociaciją įkūrė lietuvė, Lietuvos konservatorių partijai Europos Parlamente atstovaujanti Laima Liucija Andrikienė. R. Zygmantaitė anksčiau yra dirbusi L. Andrikienės padėjėja EP.

Kokia nauda iš oficialiai tarnybine komandiruote įvardintą R. Zygmantaitės kelionę į Europos šv. Jokūbo kelio asociacijos Generalinę asamblėją buvo Marijampolės kolegijai – neaišku.


Tačiau aišku, kad pats V. Viliūnas 2016-aisiais vykdamas į Seimą, į Kovo 11-osios minėjimą, oficialiai pats sau pasirašė įsakymą, kuriuo minėtą išeiginę dieną paskelbė jo, kaip Marijampolės kolegijos direktoriaus, darbo diena, ir už tai pasiprašė papildomos atostogų dienos, apmokant už ją iš įstaigos biudžeto.