„Buvo nustatyta, kad sutartyje darželis įsitvirtina teisę vienašališkai, be pakankamo pagrindo numatyto sutartyje keisti sutarties sąlygas. Teisę nutraukti vienšališkai nutraukti sutarti esant bet kuriam sutarties pažeidimui, net kai jis nėra esminis. Taip pat darželis nusimatė teisę sau pranešti apie sutarties nutraukimą ženkliai trumpesniais terminais, nei kad yra nustatyta vartotojui“, – situaciją LNK žinioms nupasakojo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Irina Martinkevič.

Kitaip tariant, vartotojų teisių specialistai pripažino, kad tam tikros sutarties sąlygos nesąžiningos tėvų atžvilgiu.

Bet „Vaikystės sodo“ komunikacijos vadovė Rita Meilūnaitė teigė, kad su nutarimu nesutinka.

„Su pačiu vartotojų teisių nutarimu mes nesutinkame, jis buvo padarytas vienašališkai. Mes neturėjome galimybės pateikti savo argumentų, esame įsitikinę, kad mūsų sutarties sąlygos yra sąžiningos, galime tai pagrįsti. Šiuo metu ruošiame argumentus tarnybai ir tikimės, kad įvertinę mūsų argumentus tą nutarimą jie turėtų pakeisti“, – pasakojo R. Meilūnaitė.

Ginčas užvirė, kai prasidėjus karantinui įstaigos buvo priverstos uždaryti duris, o vaikai liko namuose. Tačiau mokėti vis tiek reikėjo.

Privatus darželis „Vaikystės sodas“ tuo metu kainą mažino 15 procentų, vilniečių šeimai, auginančiai dvimetį sūnų toks mokestis pasirodė abejotinas. Už ką mokėti, jei vaikas namie. Galiausiai sutartis – nutraukta, o stojamasis 300 eurų mokestis negrąžintas.

„Mes dirbame 10 metų, su visais tėvais puikiai sutariame, sulaukiame tėvų laiškų, kurių vaikai prieš keletą metų išėjo iš sodelio. Deja, taip nutinka, bet kartais nepavyksta rasti to susitarimo, taip buvo ir šiuo atveju. Kadangi tas bendradarbiavimas nebebuvo konstruktyvus, todėl tą sutartį nutraukėme“, – kalbėjo darželio atstovė.

Į vartotojų teises besikreipusi šeima į kamerą kalbėti nesutinka.

Nevalstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų asociacijos pirmininkė Ieva Jagminienė sutiko, kad visi turi teisę kreiptis į institucijas ir ieškoti tiesos.

„Aš manau, kad tai yra natūralu, nes niekas nežinojo, kad tokia situacija įvyks ir niekas tam nebuvo pasiruošę. Atitinkamai nei su tėvais tai buvo aptarta, nei pačios įstaigos nebuvo to nusimačiusios – ar darys nuolaidas, ar ims mokestį, ar vykdys nuotolinį ugdymą, ar ne. Natūralu, kad jei buvo vykdomas ugdymas, teikiama paslauga, kad buvo prašoma susimokėti. Tėvai tam gal nebuvo pasiruošę, tai nebuvo aptarta iš anksto. Ir natūralu, kad tada vyksta kažkoks nesusikalbėjimas, nepasitenkinimas“, – kalbėjo I. Jagminienė.

Per karantiną privatūs darželiai elgėsi įvairiai, kiek mokėti – sprendė patys.

„Patys darželiai nuspręsdavo, koks bus mokestis taikomas pandemijos metu. Tai, matyt, yra susitarimo su bendruomene objektas. Nes mes kaip savivaldybė tikrai negalime kainodaros privačių darželių reguliuoti“, – LNK žinioms teigė Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Už privatų darželį kainos svyruoja nuo maždaug 200 eurų iki gerokai daugiau.

„Šiuo metu mėnesio ugdymo kaina yra 527 eurai ir tai yra galutinė suma. Vadinasi, jeigu šeima turi galimybę gauti kompensaciją iš savivaldybės, tai tą suma atskaičiuojama ir šeima moka 100 eurų mažiau“, – apie kainas kalbėjo „Vaikystės sodo“ atstovė.

Specialistai sako, kad panaši situacija ir kituose privačiuose darželiuose, skundų gauta ir daugiau, darželiai šiuo metu jau dirba su teisininkais. Jei bus antroji banga, yra žadama daugiau aiškumo.

„Mes jau būsime tam pasiruošę ir pasikalbėję su teisininkais, kaip turėtų būti, mūsų teisės ir įsipareigojimai, kaip ir tėvų. Iš kitos pusės, formuodami naujas grupes mokslo metams, jau šitie klausimai su tėvais bus aptarti su tėvais, kas bus, jeigu bus“, – kalbėjo I. Jagminienė.

Anot specialistų šiuo metu yra gauta apie 10 skundų dėl privačių darželių visoje Lietuvoje.