Vienoje Biržų rajono kaimo mokyklų, kuri po reformos neliko skyriumi, nusižudė žinoma mokytoja. Jai buvo 48 metai.

„Negalėjom susitaikyti. Dar negalim susitaikyti su šita mintimi“, – LNK sakė mokyklos skyriaus vedėja Loreta Žibelienė.

Mokytoja savo mokykloje šiemet padirbo savaitę, papildomo krūvio, siūlyto mieste, netikėtai atsisakė.

„Ji pakeitė savo sprendimą ir atsisakė dirbti. Nors iš pradžių labai sutiko, mes labai džiaugėmės, kad ateis pas mus“, – LNK kalbėjo pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Vaidutė Slavinskienė.

Mokytoja kaimo mokykloje dirbo 13 metų, esą buvo stipri specialistė ir stiprus žmogus.

„Bandom ieškoti priežasčių, žiūrėti, kokie buvo ženklai. Prisimenam vienokiu ar kitokius dalykus“, – sakė mokyklos skyriaus vedėja L. Žibelienė.

Kolegos bando suprasti, gal mokytoja neatlaikė apsunkinto nuotolinio darbo, gal įtakos turėjo ir tai, kad kaimo mokykla po reformos prarado statusą ir liko skyriumi. Gal buvo ir kitų įtampų, ne tik darbe.

„Vis tiek kiekviena mokykla turi savo vidinę tvarką. Tai mums reikėjo labai adaptuotis prie vidinės tvarkos kitos mokyklos. Ir miesto mokyklos, mes gi kaimo mokykla“, – sakė L. Žibelienė.

Pirmą sykį rajono pedagogų bendruomenę sukrėtus tokiam įvykiui, Biržų valdžia sureagavo žaibiškai, sudarė specialią komisiją.

„Komisijos reikėjo, labai stengiamės, kad ta komisija nebūtų formali. Labai stengiamės suprasti, kas įvyko. Galvoju, kad esminis tos komisijos tikslas yra pamėginti išsiaiškinti ar tikrai darbiniai santykiai ir darbo atmosfera neturėjo įtakos mokytojos pasirinkimui“, – LNK sakė Biržų savivaldybės administracijos direktorė Irutė Varzienė.

Biržai – mažas miestas ir nėra, kur slėptis. Anot I. Varzienės, daug mokytojų iki šiol skausmingai išgyvena prieš metus pasibaigusią reformą, kuri sumenkino kaimo mokyklų ir kartu mokytojų statusą. Net 6 kaimo mokyklos prarado savarankiškumą ir buvo paverstos miesto mokyklų skyriais.

„Mano galva, Biržuose tie sunkumai padvigubėjo. Ne tik pandemija, bet dar ir mokyklos savarankiškumo praradimas, tai yra to statuso pasikeitimas, kuris labai kirto žmonėms, mano galva, per savivertę“, – kalbėjo Biržų savivaldybės administracijos direktorė.

Speciali komisija teigiama, mėgins nustatyti ir kitų rajono mokyklų galbūt nesveiką mikroklimatą, samdys psichologą iš sostinės.

„Ne iš mūsų aplinkos (psichologas, aut. p.). Nes būkime teisingi, ne visi ryžtasi kalbėti, atvirauti. Nes aplinka mūsų pažįstama, bendraujame tarpusavyje. Todėl savivaldybė irgi pridės, kad būtų profesionalūs psichologai, kurie suteiktų reikiamą pagalbą. Tik svarbiausia, kad jie patys norėtų“, – LNK kalbėjo Biržų rajono meras Vytas Jareckas.

Kol kas rajono mokytojai pasirinkę dvi skirtingas pozicijas – vieni apie savo ar kolektyvo emocinę psichikos sveikatą norėtų kalbėtis, kiti tam priešinasi.