„Situacija yra tokia, kad dėl jo to komentaro Vilniaus policijos etikos komisijai yra pavesta apsvarstyti jo elgesį. Kol kas tai nėra padaryta. Kiek žinau, jis šiuo metu serga, dar nėra grįžęs į darbą. Kai jis grįš į darbą, artimiausiu metu tas elgesys komisijoje bus apsvarstytas ir tas jo elgesys įvertintas“, – laidoje tikino R. Matonis.

Po laidos jis patikslino, kad pareigūnas šiuo metu yra mokymosi atostogose, o etikos komisija dėl jo elgesio sprendimą priims kitą savaitę.

Kokios socialiniame tinkle išsakytų užgauliojimų pasekmės bus pačiam pareigūnui, anot R. Matonio, kol kas neaišku. Paprastai, aiškina pašnekovas, tai nusprendžiama po etikos komisijos posėdžio. Policijos atstovas aiškina, kad kartais apsiribojama svarstymu, o kartais prireikia įspėjimo ar net tarnybinio patikrinimo.

„Svarstymas trunka tiek, kiek trunka posėdis. Priklauso nuo to, kiek yra aplinkybių, kiek yra diskusijos. Tai galbūt gali būti kelių valandų posėdis, kurio metu su pareigūnu yra pasikalbama, yra įvertinamas jo elgesys ir priimamas kažkoks sprendimas – arba pripažįstama, kad jis yra pažeidęs policijos pareigūnų etiką, arba pripažįstama, kad nepažeidęs, skiriamas kažkoks įspėjimas arba apsiribojama svarstymu. Yra keletas variantų, kokie gali būti sprendimai.

Gali būti nustatytas kažkoks kitoks pažeidimas ir tada būna komisijos pasiūlymas vadovui spręsti dėl tarnybinio patikrinimo, galbūt dėl kažkokios nuobaudos skyrimo ir panašiai“, – teigė R. Matonis. Jis tikino, kad apie priimtą sprendimą bus informuota ir visuomenė.

Ramūnas Matonis

Aukos asmeniškai neatsiprašė

Laidoje R. Matonis pabrėžė, kad konkretaus pareigūno išsakytos mintys neturi nieko bendro su policijos kaip institucijos pozicija.

„Tai yra jo pasakyta, nežinau kodėl, nežinau, kaip išsprūdusi, ar kažkokių apimtų tam tikrų emocijų mintis. Man džiugu tik dėl to, kad pareigūnas pats suprato, kad turbūt pasielgė neetiškai, neteisingai ir atsiprašė tos moters. Aš turbūt irgi galėčiau naudodamasis proga visos institucijos vardu tikrai atsiprašyti, nes tai tikrai nesuderinama su mūsų organizacijos vertybėmis ir tokia pozicija tikrai nėra oficiali institucijos pozicija“, – teigė R. Matonis.

Paklaustas, ar aukos kas nors atsiprašė asmeniškai, pašnekovas tikino, kad, jo žiniomis, nei merginą įžeidinėjęs pareigūnas, nei kiti policijos atstovai to nedarė.

„Kiek aš žinau, jis atsiprašė viešai, ten pat, kur ir buvo paskelbęs tą savo komentarą. Ar jis atsiprašė tos merginos, aš neturiu tokios informacijos“, – sakė policijos atstovas.

Savo ruožtu Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnysis patarėjas Donatas Paulauskas įsitikinęs, kad pareigūno pasisakymai nėra tik nuomonė ir atskleidžia rimtą dalies policininkų vertybių problemą.

„Skaičiau tokių pasisakymų, kad šitas įvykis yra netikusios profesinės etikos atvejis arba čia tokia nuomonė, kurią mes visi galime turėti. Bet iš tikrųjų tas pareigūno įrašas nebuvo suformuluotas kaip nuomonė. Tai buvo tiesiog aukos kaltinimas ir tai buvo pareigūno reakcija į galimą nusikaltimą. Manau, mes čia turime kalbėti apie konkretaus pareigūno vertybes ir apskritai manau, kad tai yra didesnė problema. Mes turime kalbėti apie vertybes, kurios nesutampa su institucijos vertybėmis.

Sakoma, paskelbė socialiniame tinkle, ne darbo metu ir panašiai. Net ir nedarbo metu tu esi kažkokios institucijos, įstaigos darbuotojas, tu vis tiek neši tą vėliavą. Net ir tokiu atveju, man atrodo, tai yra rimtesnė problema negu tik nuomonė“, – kalbėjo D. Paulauskas.

Donatas Paulauskas

Jokios įtakos tyrimui neturės

Policijos atstovas R. Matonis laidoje teigė, kad nemaža dalis visuomenės sunerimo, kaip tokias nuostatas turintis asmuo gali tirti nusikaltimus. Policijos atstovas pabrėžė, kad konkretus pareigūnas patruliuoja gatvėse, su atliekamais tyrimais jis nėra susijęs ir jiems įtakos daryti negali.

„Kas dar labai svarbu, kad šitas pareigūnas yra pirminės grandies patrulis, kuris tikrai neturi nieko bendro su tyrimais, kurie susiję su šia problematika. Yra tyrėjai, kurie yra vidurinės grandies pareigūnai, kurie bendrauja su aukomis, kurie tiria bylą. Kažkiek skaičiau komentarų, kad tai gali kažkaip daryti įtaką tyrimui – tikrai ne, nes jis yra tiesiog patrulis, patruliuojantis gatvėje, sulaikantis asmenis, galbūt surašantis kažkokį protokolą asmenims. Jis tikrai nedirba nei su aukomis, nei su tyrimais, jis tikrai prie to neprisiliečia ir daryti tam įtakos negali“, – tikino R. Matonis.

Laidos svečias taip pat pridūrė, kad aukai viešai „mažiau lakt ir raitytis“ pasiūlęs pareigūnas praėjusiais metais dalyvavo mokymuose apie policijos vertybes. Ta pačia tema būtent su šiuo padaliniu bendravo ir generalinis policijos komisaras.

„Mes pasižiūrėjome to pareigūno praeitų metų praeitus mokymus. Vieni iš mokymų, kuriuose jis dalyvavo, buvo apie organizacijos vertybes, apie elgesį, apie „Ginti, saugoti, padėti“ šūkį, ką tai reiškia, kaip tai siejasi su jo veikla. Vėlgi, turbūt neužtenka pareigūnams praeiti mokymus, kad pasikeistų kažkoks jų suvokimas.

Dar daugiau – su šio padalinio pareigūnais buvo susitikęs tiek generalinis komisaras, tiek jo pavaduotojas. Viena iš temų taip pat buvo policijos vertybės, elgesys su nukentėjusiais, atjauta ir taip toliau. Atrodo, kad dėmesio ir konkrečiam padaliniui, ir pareigūnui buvo iš organizacijos parodyta. Turbūt jo reikia dar daugiau, nes ne visus ta žinutė pasiekė“, – apgailestavo R. Matonis.

Galimai išžagintą merginą užsipuolė socialiniame tinkle

DELFI primena, kad prieš daugiau nei savaitę, naktį iš penktadienio į šeštadienį Vilniaus policijos pareigūnai skubėjo į pagalbą naktiniame klube „Metelica“ galimai išžagintai ir sumuštai 18-metei.

Pirminiais policijos duomenimis, vasario 15 dieną 2.12 val. buvo gautas pranešimas, kad sostinės centre įsikūrusiame naktiniame klube „Metelica“ išžaginta ir sumušta jauna mergina. Pranešėja, nuskriaustos merginos draugė, teigė, jog smurtautojas vis dar klube, reikia ne tik policijos, bet ir medikų pagalbos.

Atstovė spaudai pasakojo, kad šiuo metu yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 149 str. 1 d. (išžaginimas). Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Į policijos įstaigą tą naktį pareigūnai pristatė 1998 metais gimusį vaikiną.

Informacijai apie išpuolį prieš merginą pasirodžius žiniasklaidoje, ja savo socialinio tinklo paskyroje pasidalino ir vienas Vilniaus pareigūnų. „Mažiau lakt reikia ir raitytis, ir nieko nebus“, – savo instagramo paskyroje rašė jis.

Tokie pareigūno įžeidimai žiauraus nusikaltimo aukai netruko išplisti internete. Po kiek laiko pareigūnas taip pat atsiprašė viešai.