Tiesa, iš pradžių buvo skelbta, kad direktorius atleidžiamas, vėliau savivaldybė patikslino, kad ne atleidžiamas, o nušalinamas, kol vyks tyrimas dėl Zuokų namuose rastų daiktų.

Antradienį G. Sodeika DELFI patvirtino, kad grįžta į pareigas. „Pasirašiau prieš kelias minutes, susipažinau su potvarkiu dėl mano sugrąžinimo“, – teigė G. Sodeika.

Vis dėlto, jis teigė, kad istorijos taip lengvai nepamirš. „Kreipsiu dėmesį, bet eisiu pareigas ir galvosiu, ką su tuo daryti“, – tvitino direktorius.

Jis tvirtino, kad kai kurie įvykiai vyko be priežasties. „Jaučiu šiek tiek savo orumo pažeminimą ir garbės dėl įvykių, kurie vyko viešoje erdvėje be priežasties, – teigė pašnekovas ir pridūrė, kad lauks atsiprašymo. – Manau, kad savivaldybė turėtų atrodyti oriai ir atsiprašyti ir viešoje erdvėje.“

Jis pridūrė, kad jau sulaukė vieno iš vicemerų asmeninio atsiprašymo.

J. Meko vizualiųjų menų centras yra pavaldus savivaldybei, o J. Meko fondas – viešoji įstaiga. Pastarieji radiniai Zuokų namuose priklausė J. Meko fondui, o ne centrui, kurio direktorius buvo nušalintas ir vėl grąžintas į pareigas.

DELFI primena, kad G. Sodeika nuo pareigų buvo nušalintas praėjusią savaitę. „Jis yra nušalintas tol, kol bus atliktas tyrimas. Termino tikslaus nėra, tai gali būti ir labai ilgai, ir labai trumpai, priklausomai nuo to, ką ten ras. Jis nušalintas tyrimo pagrindu“, – ketvirtadienį BNS sakė savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis.

G. Sodeika BNS sakė ketvirtadienį informuotas, jog yra nušalintas mėnesiui, „kol vyks tyrimas, ar esu kaltas“. Dėl savivaldybės pareiškimų, kad yra atleistas, jis sako svarstantis reikalauti savivaldybės atsiprašymo teisiniu keliu.

„Vakarykštis pranešimas spaudai apie mano atleidimą buvo gana netikėtas, nes paprastai, ar vadovas, ar kitas darbuotojas spaudos pranešimu neatleidžiamas iš darbo, yra įspėjimas, priežastis, dėl ko tai daroma. Manau, kad mano garbei ir orumui vakar smūgis buvo suduotas, to nepaleisiu užmarštin. Negaliu pasakyti kokiu būdu, bet, matyt, įstatymo nustatyta tvarka galbūt sieksiu atsiprašymo ar satisfakcijos teisiniu keliu“, – BNS sakė G. Sodeika.

Jis pakartojo, kad rasti daiktai „niekaip nesusiję su savivaldybės pirkiniu 2007-aisiais“, o visa kolekcija yra apskaityta, saugoma Martyno Mažvydo bibliotekoje. Dalis „Fluxus“ kolekcijos, anot G. Sodeikos, nuolat eksponuojama, keliauja po žymias galerijas visame pasaulyje, nes savivaldybės patalpose Užupyje rodyti ją nėra tinkamų sąlygų.

Anot P. Poderskio, savivaldybėje šiuo metu suformuotos dvi komisijos: viena vertins tai, kas rasta dėžėse, kita – G. Sodeikos galimą atsakomybę.

Radinių Zuokų namuose išvežimas: