Anot jo, žvelgiant iš Kremliaus perspektyvos, tai buvo logiškas sprendimas.

„Panašu, kad išlaikyti rublio kursą yra nelengva užduotis, ir dar neaišku, kas įvyktų iki sausio 15 d. Tai potencialiai galėtų sutraukti dar didesnį pasipiktinimą ir dar didesnes mases. Todėl skubėjimas su nuosprendžio skelbimu, man atrodo, buvo gana logiškas, žiūrint iš Kremliaus pozicijos“, – sako N. Maliukevičius.

A. Navalno brolis gali būti žmogiškasis užstatas

Portalo rudelfi.lt vyriausiasis redaktorius Olegas Jerofejevas mano, kad nuosprendžio sprendimas A. Navalnui buvo paskelbtas anksčiau, nes Rusijos valdžia išsigando, kad sausio 15 d. prasidės masiniai protestai.

„Iš teisinės pusės, nuosprendis iš tikrųjų atrodo gan absurdiškas, nors, žinoma, nesu teisininkas. Sunku spręsti, bet absurdas realiame gyvenime turi savo paaiškinimą. Manau, kad paaiškinimas yra toks: Vladimiras Putinas iš tikrųjų mano, kad A. Navalnas yra rimtas jo oponentas“, – svarsto O. Jerofejevas.

Jam pritaria ir N. Maliukevičius, paskelbtą sprendimą vertinantis kaip rafinuotesnį. Anot jo, vienas iš būdų Kremliui išvengti masinių protestų buvo išteisinimas. N. Maliukevičius mano, kad iš dalies šiuo keliu nueita, nes A. Navalnui skirtas sąlyginis sulaikymas. Jo broliui, politologo nuomone, įkalinimo bausmė buvo skirta tam, kad jis taptų žmogiškuoju užstatu.

„Jeigu žiūrėtume į saugumo ar KGB praktiką, tai suprastume, kad tai nėra kažkas naujo. Sovietiniais laikais netgi būdavo tokia savotiška tradicija, išleidžiant darbuotojus į užsienį, pasirūpinti, kad būtų koks nors žmogiškas užstatas – šeima ar vaikai“, – aiškina N. Maliukevičius, pridėdamas, kad tai yra rafinuotai žiaurus būdas bandyti kontroliuoti A. Navalną.

Valdžia demonstruoja savo jėgą

Sužinojus, kad nuosprendis skelbiamas anksčiau, aktyvistai sausio 15 d. planuotą protestą rengia antradienį, gruodžio 30-ąją, tačiau abejojama, ar susirinks tiek daug žmonių, kaip buvo planuota. 19 val. Lietuvos laiku buvo pranešama, kad į mitingą susirinko apie 2 tūkst. žmonių, pareigūnai buvo suėmę daugiau nei 20 protestuotojų.

O. Jerofejevo teigimu, sekdamas naujienų srautą, jis pastebi, kad dalis turėjusiųjų dalyvauti opozicijos lyderių ar visuomenės veikėjų atsiprašė, kad negalės dalyvauti, nes yra išvykę.

Be to, stebėdamas Rusijos televizijos tarnybų reportažus, portalo delfiru.lt vyriausiasis redaktorius pastebi, kad susirinkimo vietoje daug daugiau vidaus pulkų karių ir policijos pareigūnų, o ne susirinkusių žmonių. Pasak O. Jerofejevo, kariškiai ir pareigūnai skaičiuojami šimtais.

„Kaip minėjo ir kolega, stebėdamas srautą, matau, kad yra tikslingai demonstruojama jėga iš Rusijos vidaus pulkų ir apskritai policijos. Demonstruojamas atgrasymas, tarsi įspėjimas neiti. Nemanau, kad tai gali pavirsti kažkokiu kritiniu momentu, bet tokius socialinius procesus sudėtinga prognozuoti, nes daug kas priklauso nuo to, kaip vystysis įvykiai“, – situaciją komentuoja N. Maliukevičius.

Anot jo, kartais griežta ir agresyvi valdžios reakcija gali sukelti dar didesnį pasipiktinimą ir tapti socialiniu sprogimu. Jam pritaria ir O. Jerofejevas, pridedantis, kad gausios kareivių ir policijos pareigūnų pajėgos rodo ne tik valdžios jėgos demonstravimą, bet ir baimę, kad situacija gali pakrypti Kremliui nepalankia kryptimi.

O. Jerofejevas: panika dėl rublio kritimo nebuvo kilusi

Pašnekovai atkreipia dėmesį ir į dar vieną priežastį, kodėl nuosprendžio skelbimas buvo paankstintas. Įtakos tam galėjo turėti ekonominė padėtis.

„Panašu, kad išlaikyti rublio kursą yra nelengva užduotis, ir dar neaišku, kas įvyktų iki sausio 15 d. Tai potencialiai galėtų sutraukti dar didesnį pasipiktinimą ir dar didesnes mases. Todėl skubėjimas su nuosprendžio skelbimu, man atrodo, buvo gana logiškas, žiūrint iš Kremliaus pozicijos“, – sako N. Maliukevičius.

O. Jerofejevo tvirtinimu, skirtingai, nei buvo skelbiama Lietuvoje, panika dėl rublio kritimo Rusijoje neprasidėjo. Esą tiesiog kilo savotiškas pasimetimas, tačiau, jei situacija Rusijoje blogės, pavyzdžiui, bus mažinamos pensijos, viskas gali pasikeisti. Anot pašnekovo, tikimybė, kad žmonės bus nepatenkinti ir ieškos būdų, kaip parodyti nepasitenkinimą, be abejo, yra labai didelė.