Šiaulių rajono taryba pakeitė Kryžių kalno lankymo ir kryžių statymo taisykles. Nuo šiol čia bus galima statyti ne aukštesnius nei 3 metrų kryžius ir privalu laikytis rimties.

Lankytojų Kryžių kalne vasarą ypač pagausėja. Daugelis atvykusiųjų jį apžiūri ir išvažiuoja, o kai kurie – bando nustatyti savo tvarką. Vos ne kasdien iš Pasvalio rajono atvykstantis ūkininkas paslėpęs tarp kryžių radijo imtuvą leidžia muziką, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba. Tai piktina kitus lankytojus.

Dėl paliktų degti žvakių ne kartą kilo gaisrų.

Prieš keletą metų savavališkai nugriauta keliolika metų čia stovėjusi Marijos statula – jos vietoje pastatytos granitinės plokštės.

Kryžių kalną prižiūri Meškuičių seniūnija. Pasak seniūnės Jolantos Baškienė, didžiausia problema ir buvo kalne savavališkai transliuojama muzika.

Naujose taisyklėse numatyta, kad Kryžių kalne negalima triukšmauti, trikdyti rimties, deginti žvakių ir elgetauti.

„Kryžiams leidimai bus išduodami nuo 3 metrų. Jei aukštesnis nei 3 metrų, reikės gauti leidimą, suderinti su mūsų tarnyba ir departamentu. Prašome žmonių, kad daugiau statytų medinius kryžius“, – teigia Šiaulių r. savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėja Sigita Tauterienė.

Kryžių kalnas labiausiai lankomas objektas Šiaulių apskrityje, per metus čia užsuka daugiau nei 100 tūkst. žmonių.

Suskaičiuota, kad Kryžių kalne yra apie 200 tūkst. kryžių: 53 įrašyti į Kultūros vertybių registrą.