„Nors ir nelabai jos ką apsaugo, bet vis tiek nesispjaudome. Aš manau, kad visai neblogai“, – sakė sutikta senjorė.

„Nepatogi, vis tiek ir į nosį, ir į burną lenda“, – teigė dar viena moteris.

Kalbintas vyras sakė, kad jis jau kurį laiką vėl dėvi kaukę, nors tokios prievolės ir nebuvo. Pasak jo, tuomet daug drąsiau jaučiasi.

Pandemijos metu kaukė tapo įprastu, bet vis dar erzinančiu dalyku.

„Nenoriu aš nešioti. Aišku, nešioju, nes reikia“, – tikino nepatenkinta moteris.

„Aš galvoju, kad šitas pasaulinės pandemijos cirkas yra niekalai“, – rėžė tuo įsitikinęs vyriškis.

Kiti vardijo kaukių privalumus.

„Jos mus apsaugo nuo daugelio dalykų. Slogom neserga“, – teigė kaunietė.

„Taip saugiau“, – pritarė dar vienas šio miesto gyventojas.

„Labai daug viešose įstaigose niekas nenešioja. Pavyzdžiui, įlipi į liftą, be kaukių. Aš, pavyzdžiui, jaučiuosi nesaugiai“, – tiki dar viena pašnekovė.

Dabar kaukės privalomos tik uždarose patalpose, kuriose aptarnaujami žmonės be galimybių paso: viešajame transporte, renginiuose, kitur jos rekomenduojamos.

„Kaukės čia yra tik, sakykime, tokia viena iš priemonių, kurios, kaip matome, kaip rekomendacijos yra neklausoma. Tiesiog yra sugriežtinama“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Kaukės į uždaras patalpas sugrįžta nuo penktadienio – spalio 1 d.

„Nuo penktadienio įsigalios tiesiog kaip prievolė su atitinkama atsakomybe, jeigu jos bus nesilaikoma. Darbo kolektyvuose kaukių dėvėjimas bus privalomas tais atvejais, kai žmonės dirbs fiziniame kontakte ir bus kažkokioje uždaroje patalpoje“, – komentavo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Tokio priešiškumo kaukėms tarp žmonių, koks buvo kaukių dėvėjimo pradžioje nebeliko. Tačiau yra patikėjusių, kad vakcinos išlaisvins nuo kaukių dėvėjimo.

„Absurdas, niekam jų nereikia, taigi, esame pasiskiepiję“, – tikino jauna mama.

„Taip ar taip jau sergame. Nemanau, kad jos labai mane apsaugotų“, – aiškino dar viena moteris.

Šimonytės teigimu, ribojimai ir toliau yra tokie, kurie liečia neskiepytus.

„Visi apribojimai, kurie galioja lankymuisi renginiuose, maitinimo įstaigose su galimybių pasais ir toliau galioja tokia pati tvarka. Mes kalbame šiuo atveju tik apie kaukes.“

Už kaukių nedėvėjimą uždarose patalpose grės bauda nuo 500 iki 1500 eurų. Policija nuo rugsėjo 13 d. fiksavo jau 24 tokius pažeidimus.

„Aš manau, kad yra labai svarbu, kad mūsų visuomenė suvoktų, jog kaukių dėvėjimas nėra kažkoks dalykas, kuris baudžia žmogų. Mes tikrai turime mirčių atvejus ir mūsų visų tikslas yra, kad ta situacija būtų suvaldyta. Todėl aš manau, kad pirmiausia pačių asmenų atsakomybė“, – komentavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Mokyklose kaukės lieka privalomos, išskyrus pradinukus, bet, kaip sako premjerė, bus sprendžiama ir dėl jų. Nors pripažįstama, kad daugelis susirgimų kovidu ir židinių kyla švietimo įstaigose, kontaktinis mokslas išlieka, bet vėl leidžiama dirbti iš namų.

„Rekomendacija dirbti nuotoliniu būdu yra labai primygtinė ir tais atvejais, kada yra galimybės organizuoti darbą nuotoliniu būdu, mes rekomenduotume šitą būdą rinktis“, – sakė premjerė.

„Aš nieko prieš – vėlgi dėl to, kad galbūt galvojant apie save aš galiu taip dirbti (…)“, – teigė Kauno gyventojas.

„Priklauso nuo situacijos, iš tikrųjų, tai manau, kad jeigu bus tas poreikis grįžti į nuotolinį, tai reikia ir grįžti. Ką padarysi...“, – konstatavo dar viena pašnekovė.

„Gyvas bendravimas su žmonėmis man yra priimtinesnis nei nuotolinis. Ir taip prie kompo visi sėdime, tai manau, kad gyvo bendravimo ir taip yra mažai“, – nuogąstavo kaunietė.

Premjerė sako, kad tolesni ribojimai priklausys nuo padėties ligoninėse. Šiuo metu jose gydomi per 1000 susirgusių kovidu. 129 iš jų – reanimacijose. Jeigu reanimacijos bus užimtos, I. Šimonytė neatmeta, kad dviem savaitėms gali tekti grįžti į karantiną.