Vidaus reikalų ministerija (VRM) trečiadienį pranešė, kad sprendimas priimtas gavus informaciją iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), jog minėtam asmeniui yra pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu, jam taip pat yra skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Analogiški įtarimai pateikti bei kardomoji priemonė paskirta vienam VRM pavaldžios institucijos darbuotojui. VRM vadovybės nurodymu šis tarnautojas taip pat bus nušalintas nuo pareigų.

Minėti darbuotojai nušalinimo laikotarpiu turės grąžinti valstybės tarnautojų pažymėjimus, jiems patikėtas su pareigų vykdymu susijusias priemones, dokumentus.

Ministro S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS patvirtino, kad nušalinti pareigūnai yra įtariami dėl dėl prekybos poveikiu pernai spalį pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl galimai neskaidrių VRM viešųjų pirkimų.

Pernai spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su STT atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais VRM vykdytų viešųjų pirkimų. Tada iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „ Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Ikiteisminiame tyrime įtarimai buvo pateikti Algimantui Juocevičiui, Ervinui Raistenskiui, Rolandui Skaisgiriui, Justinui Garliauskui ir Peisachui Kačerginskiui. A.Juocevičius praėjusią savaitę mirė.

Po STT pareigūnų atliktų kratų partijos „ Tvarka ir teisingumas“ būstinėje ir Vidaus reikalų ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose, įtarimai tyrime pareikšti dar maždaug penkiems asmenis, praėjusią savaitę skelbė STT.

Tarp naujų įtariamųjų nėra nei politikų, nei politinio pasitikėjimo pareigūnų. Įtarimai pateikti Vidaus reikalų ministerijos ir jai pavadžių įstaigų valdininkams, BNS tada informavo STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

Dar vienu įtariamuoju gali tapti Seimo narys Rimas Ručys - prokurorai įtaria, kad šis „ tvarkietis“ veikdamas organizuotoje grupėje su tos pačios partijos nariais A. Juocevičiumi ir E.Raistenskiu, 2013 metų spalį iš televizijos prodiuserio R.Skaisgirio priėmė kyšį.

D.Valys neseniai kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti „tvarkietį“ baudžiamojon atsakomybėn.

STT pareigūnai kartu su ikiteisminį tyrimą kontroliuojančiais prokurorais aiškinasi šios ministerijos 2013-2014 metais daugiau kaip 7,8 mln. eurų vertės viešojo pirkimo konkurso organizavimo aplinkybes.

Įtariama, kad įmonės, laimėjusios šį pirkimą, vadovai iš anksto sutarė su tam tikrais asmenimis, kad laimėjimo atveju vėliau už tai bus atsilyginama.

Prekyba poveikiu (226 straipsnis) – tai nusikalstama veika, kai asmuo už kyšį, pasinaudodamas savo įtaka, pažada paveikti valstybės ar savivaldybės instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį.

Pagal šį straipsnį baudžiamojon atsakomybėn traukiamas tiek kyšį duodantis, tiek kyšį imantis asmuo. Be to, nusikalstamu veikimu laikomas ne tik faktinis kyšio perdavimas ar priėmimas, bet ir provokavimas, reikalavimas, susitarimas, pasiūlymas, pažadėjimas duoti ar priimti kyšį.

Baudžiamajame kodekse nustatyta, kad tas, kas pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė didesnės negu 9 420 eurų vertės kyšį, baudžiamas laisvės atėmimu iki septynerių metų. Tas, kas pažadėjo ar susitarė priimti arba reikalavo ar provokavo duoti, arba priėmė didesnės negu 9 420 eurų vertės kyšį, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki aštuonerių metų. Už prekybą poveikiu baudžiamoji atsakomybė nustatyta ir juridiniam asmeniui.

STT Vilniaus valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.