„Tokia idėja jau seniai sklandė ore. Kasmet po didžiųjų švenčių, kai nupuošiamas miestas, jis tampa tamsus ir niūrus. Kasmet vis bandėme daryti kažkokius projektus, tačiau jie nepavykdavo dėl oro sąlygų. Todėl sumąstėme renginį, kuriam oras neturėtų įtakos. Taip ir pradėjome galvoti apie šviesų festivalį“, - teigė viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Tokią idėją įkvėpė ir tai, kad vizualinio, instaliacijų meno atstovai neturi kur pasireikšti, tad toks renginys taptų puikia galimybe.

„Ryga šviesos festivaliu jau seniai mini Latvijos nepriklausomybės dieną ir tai labai gražus renginys. Reikia pripažinti, jog Klaipėda šioje srityje labai atsilieka ir būtina pasitempti“, - aiškino R. Žiubrys.

Jo teigimu, žiemos šviesų festivalis padėtų įprasminti ir kelias sausio datas – sausio 13-ąją ir sausio 15-ąją, nes joms skirti renginiai iki šiol sulaukdavo nedidelio visuomenės dėmesio.

„Sausio 13-ąją galėtume specialiai ir originaliai apšviesti tuos Klaipėdos pastatus, kuriuos 1991 metais saugojo žmonės. Tai – ir savivaldybė, ir centrinis paštas, ir dabartinis prokuratūros pastatas, kuriame tuomet buvo įsikūrusi miesto valdyba“, - sumanymą dėstė R. Žiubrys.

Kitais žiemos savaitgaliais numatoma išskirtinai apšviesti kitus įžymius miesto pastatus, tiltus, skverus – kiekvieną savaitgalį vis kitą objektą.

Ant pastatų būtų galima rodyti ir vizualizacijas apie miesto ar pastatų istoriją.

„Galbūt vieną savaitgalį galėtume pakelti abu Klaipėdos pakeliamuosius tiltus, juos specialiai apšviesti ir taip sukurti Baltąsias naktis“, - vardijo R. Žiubrys.

Planuojama, kad žiemos šviesų festivalis vyktų 10 savaitgalių. Pirminiais skaičiavimais, įgyvendinti idėja reikia apie 200 tūkst. litų. Dalį jų prašoma rasti miesto biudžete, kitos dalies tikimasi iš rėmėjų.

„Tai tikrai nebūtų paprastas lazerių šou. Apšvietimo technologijų yra įvairių, todėl ir vaizdas būtų įspūdingas. Žmonės, kurie kuria tokius projektus, neturi, kur jų rodyti, o toks festivalis ir galėtų tapti galimybe pasireikšti. Klaipėda ir žiemą gali būti šviesi“, - pabrėžė direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)