Tokia tvarka patvirtinta prieš trejus metus, tačiau ne visos savivaldybės naujovėms yra pasiruošusios. Net vienuolikoje savivaldybių budinčių globotojų nėra. Tiesa, šis skaičius gali būti netikslus, nes kai kuriose savivaldybėse laikinieji globotojai įdarbinami tik tuo metu, kai yra jų būtinybė. Tikėtina, kad kai kuriose iš šių savivaldybių šiuo metu tiesiog nėra laikinos globos poreikio.

Beje, nuo Naujųjų bus siekiama kuo mažesnio atskyrimo nuo šeimos, tad, jei reikės paimti vaiką iš nesaugios aplinkos, bus ieškoma, kaip užtikrinti, kad vaikas būtų su artimaisiais. Tik vėliau, išnagrinėjus situaciją, bus sprendžiama dėl tolesnės vaiko gyvenamosios vietos.

Prieš trejus metus laikinąja globėja tapti nusprendusios klaipėdietės Romos Ruikienės namuose – šurmulys. Ji augina savo dukrą ir dar laikinai globoja keturis mažylius. Moteris neslepia – globoti nėra lengva.

„Sudėtinga ne tik pirmą ar antrą dieną. Sudėtinga būna gana ilgai, gal net visą laikotarpį, tik gal keičiasi problemos, – teigė R. Ruikienė ir pridūrė, kad, prieš priimdama naują vaiką į šeimą, kalbasi ir su dukra, ir su vyru. – Be abejo, pačiomis pirmosiomis dienomis būna šiek tiek euforijos, kaip čia viskas faina ir gražu.“

R. Ruikienė teigia, kad pirmąjį berniuką įtėviams atidavė su ašaromis akyse. Vieną iš dabar jos namuose augančių vaikų ji globoja jau dvejus metus. Moteris teigia, kad jau įteikė prašymą tapti nuolatine jo globėja.

„Šitam vaikui prireikė beveik metų, kol atsirado prieraišumas mums, – pasakojo R. Ruikienė. – Jei būtų kokie nors kiti globėjai, manau, vaiko atžvilgiu būtų labai nesąžininga. Aišku, ir mums patiems liktų labai skaudu.“

Nuo kitų metų visi vaikai, paimti iš nesaugios aplinkos, turės keliauti pas tokius budinčius globotojus, tačiau ne visos savivaldybės, „Lietuvos ryto“ televizijos teigimu, yra tam pasiruošusios, nors socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis įsitikinęs – visos susitvarkys.

„Visos savivaldybės, kurios neturi budinčių globotojų, turi grupinius gyvenimo namus ir galės ten vaikus apgyvendinti, – kalbėjo ministras. – Tos savivaldybės, kurios jaučia įtampą, turi pasitempti, nes apie tai kalbame jau trejus metus.“

Viena iš savivaldybių, kurioje nėra nė vieno budinčio globotojo, – Kauno rajono. Valdininkai sako, kad specialiai globotojų neieško. „Budinčių globotojų sąmoningai nesirinkome dėl kai kurių teisinių aktų aspektų, – kalbėjo Kauno rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė. – Pas budintį globotoją vaikas gali būti iki trijų mėnesių, todėl bet kokiu atveju tam vaikui būtų sudėtinga. Iš vienų globotojų tektų kelti pas kitus, todėl pasirinkome socialinę globėją, ten jis galėtų būti iki metų laiko.“

„SOS kaimo“ atvejo vadybininkė Jurgita Butkė teigia, kad rasti laikinuosius globotojus savivaldybėms nėra lengva. Ypač sunku rasti galinčių priimti paauglius.

Budinčiam globotojui valstybė už kiekvieną vaiką moka per tris šimtus eurų per mėnesį. Tiesa, Klaipėdos savivaldybė iš savo biudžeto moka papildomų priemokų, kaip paskatinimą. Už kiekvieną vaiką – po šimtą eurų.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo, kad supranta, jog valstybės skiriamų lėšų neužtenka vaiko mėnesio išlaidoms padengti. B. Markauskas paskaičiavo, kad papildomos priemokos globotojams savivaldybei per metus kainuos papildomus 90 tūkstančių eurų.

Beje, pagal vykdomą reformą, globos įstaigų nuo 2023 metų šalyje iš viso negalės būti. Visi vaikai turės būti apgyvendinami pas globėjus.