Be to, kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), nuo 2020 m. daugiau nei tris kartus turėtų augti ir vienkartinės išmokos toms nėščiosioms, kurios neturi pakankamo socialinio draudimo stažo ir dėl šios priežasties negauna motinystės išmokos iš „Sodros“.

Tokie pokyčiai numatyti 2020 metų valstybės ir „Sodros“ biudžetų projektuose ir įsigalios, jeigu tam pritars Seimas.

Daugiau vaikų galės gauti 100 eurų išmoką

Kaip rašoma SADM pranešime, su kitų metų valstybės biudžeto projektu nuo 50 iki 60 eurų planuojama didinti vaiko pinigus, kurie standartiškai kas mėnesį mokami visiems vaikams nuo gimimo iki 18 metų.

Išmoka vaikui gali būti mokama ir ilgiau, tai yra iki 21 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, įskaitant ir besimokančius profesinio mokymo įstaigose, jeigu į mokymąsi įtraukta bendrojo ugdymo programa, rašoma ministerijos puslapyje.

Jei Seimas tokiam projektui pritartų, augtų ir neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikams skirta papildoma išmoka.

„Papildoma išmoka vaikui didės nuo 20 iki 40 eurų. Tai reiškia, kad neįgalūs, gausių ir nepasiturinčių šeimų vaikai kas mėnesį gaus po 100 eurų.

Nauja ir tai, kad į vaiko pinigus su papildoma išmoka vaikui, tai yra į 100 eurų kas mėnesį, galės pretenduoti daugiau vaikų iš nepasiturinčių šeimų, nes Seimui siūloma nustatyti, kad nepasiturinti šeima yra tokia, kurioje pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 250 eurų, neskaičiuojant pačių vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Iki šiol vertinamų pajamų riba buvo 183 eurai“, – skelbiama ministerijos puslapyje.

SADM duomenimis, universalią išmoką vaikui Lietuvoje gauna apie 508,6 tūkst. vaikų.

Nemokamas maitinimas visiems priešmokyklinukams ir pirmokams

Dar viena gera žinia lauktų tėvų, kurie augina priešmokyklinio ar mokyklinio amžiaus vaikus. Jiems ketinama skirti nemokamą maitinimą. Kaip teigiama ministerijos pranešime, nuo 2020 m. sausio ministerija siūlo nemokamus pietus tiekti priešmokyklinukams savivaldybių pasirinktose bendrojo ugdymo mokyklose, o nuo rugsėjo mėnesio nemokamus pietus planuojama pasiūlyti visiems Lietuvos priešmokyklinukams ir pirmokams. Tiesa, ir šį planą dar turi palaiminti Seimas.

„Jeigu Seimas pritartų siūlymui nuo 2020 m. nemokamai maitinti priešmokyklinukus ir pirmokus, nemokamus pietus papildomai gautų 49,6 tūkst. mokinių.

Šiuo metu nemokamas maitinimas užtikrinamas tik vaikams iš nepasiturinčių šeimų, jeigu šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį neviršija 183 eurų, neįskaičiuojant vaiko pinigų ir dalies darbo užmokesčio. Kitąmet pajamų riba, nuo kurios priklausys nemokamas maitinimas, pakils iki 187,5 eurų“, – rašoma pranešime.

Daugiau nei tris kartus augs vienkartinė išmoka kai kurioms nėščiosioms

Nuo kitų metų didesnes išmokas planuojama skirti ir toms besilaukiančioms moterims, kurios neturi sukaupusios pakankamo socialinio draudimo stažo, kad gautų motinystės išmoką iš „Sodros“.

Ministerija skaičiuoja, kad tokių moterų, kurioms skiriamos vienkartinės išmokos, Lietuvoje kasmet yra apie 5 tūkst. Šiuo metu ši išmoka siekia 76 eurus, o nuo 2020 m. turėtų išaugti iki 250 eurų.

Jeigu Seimas tam pritars, turėtų didėti ir valstybės remiamų pajamų dydis. Šiuo metu jis yra 122 eurai, o nuo kitų metų siūloma pakelti iki 125 eurų.

„Šis dydis taikomas vertinant, ar konkretus žmogaus, šeima turi teisę gauti socialinę paramą, tačiau į bendras pajamas neskaičiuojami vaiko pinigai ir 15-35 proc. darbo užmokesčio, priklausomai nuo šeimos sudėties.

Nuo valstybės remiamų pajamų dydžio priklauso socialinės pašalpos, būsto šildymo išlaidų kompensacijos, vienkartinės įsikūrimo pašalpos prieglobsčio gavėjams, mėnesinės piniginės pašalpos prieglobsčio gavėjams būtiniausioms reikmėms, pašalpos maistui ir smulkioms išlaidoms užsieniečiams, gyvenantiems Pabėgėlių priėmimo centre, mokėjimo už socialines paslaugas (išskyrus trumpalaikę ir ilgalaikę socialinę globą) dydžiai, teisė į nemokamą mokinių maitinimą ir paramą mokinio reikmenims, taip pat teisė į papildomą išmoką vaikui nepasiturinčioms šeimoms, į paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti bei paramą palaikams parvežti“, – aiškinama ministerijos pranešime spaudai.

Padidinus valstybės remiamų pajamų dydį, vidutinis socialinės pašalpos dydis padidėtų nuo 81,2 iki 83,2 euro.

Vidutinė senatvės pensija turėtų pasiekti pasieks 374 eurus

Kaip teigiama pranešime, kitais metais turėtų augti ir senatvės bei netekto darbingumo pensijos. Skaičiuojama, kad šių išmokų augimas sieks 8,11 proc. Ministerija viliasi, kad pensijos Lietuvoje kitąmet augs sparčiau nei darbo užmokestis.

Finansų ministerijos prognozių, darbo užmokestis kitąmet paūgės 7,4 proc.

„Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija 2020 m. pasieks 374 eurus, o vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu – 395 eurus“, – rašoma ministerijos pranešime.

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje iš viso yra apie 615 tūkst. senatvės ir 172 tūkst. netekto darbingumo, invalidumo pensininkų.

Planuojama, kad priemokos prie pensijų nuo 2020 m. augs ir mažiausių pensijų gavėjams. Tokios priemokos, aiškinama pranešime, priklauso žmonėms, kurie socialinio draudimo įmokas mokėjo mažiausiai 15 metų bent nuo minimalios algos per mėnesį.

„Konkreti priemoka asmeniui priklausys nuo įgyto stažo, o būtinąjį stažą įgijusiam pensininkui bendra visų gaunamų pensijų suma negalės būti mažesnė nei 256 eurai per mėnesį.

256 eurai – tai kitų metų planuojamas minimalus vartojimo poreikių dydis (MVPD), kuris apskaičiuojamas vadovaujantis minimalaus maisto produktų rinkinio struktūra, vidutinėmis mėnesinėmis mažmeninėmis maisto prekių kainomis, metinės infliacijos ateinančių metų prognoze ir namų ūkių biudžetų tyrimo duomenimis.

Priemokas prie pensijų gauna apie 72 tūkst. asmenų“, – aiškina ministerija.

4-18 eurų 2020 m. turėtų padidėti ir šalpos išmokos. Skaičiuojama, kad Lietuvoje tokias gauna apie 60 tūkst. asmenų. Šalpos pensijos skiriamos našlaičiams, neįgaliems vaikams, nuo vaikystės neįgaliems suaugusiems žmonėms bei kitiems neįgaliesiems ir senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems gyventojams, kurie neįgijo stažo socialinio draudimo pensijai gauti.

„Šalpos pensijos priklauso nuo šalpos pensijų bazės, o šį dydį siūloma kilstelti nuo 132 iki 140 eurų. Skaičiuojama, kad šalpos išmokos, priklausomai nuo rūšies ir gavėjų kategorijos, padidėtų 4-18 eurų“, – skelbia SADM.