Be to Neringos klebonas šioje parapijoje jau keliolika metų ir nors įprasta kunigus perkelti kitur, dvasininkas Rimvydas Adomavičius tikina, kad jo niekas iš šios parapijos iškelti nebandė. Tačiau Telšių vyskupas kalba kitaip.

Dažnai kunigus girdime kviečiančius melstis už Šventąjį Tėvą, mirusiuosius, kenčiančius nuo bado, taiką pasaulyje. Nidos katalikų kunigas R. Adomavičius parapijiečius kviečia melstis ir už Neringos merą D. Jasaitį.

„Globok mūsų popiežių Pranciškų, Žemaitijos vyskupą Kęstutį, visus vyskupus, kunigus, mūsų miesto merą Darių Jasaitį, administracijos darbuotojus“, – LNK žinių turimame garso įraše sako kunigas.

Mišiose dalyvavęs fotomenininkas Jonas Staselis sakė, kad jam tai pasirodė itin keista. Melstis už merą buvo paraginta du kartus.

„Taip, du kartus. Nebuvo taip, kad už jį vieną, bet už visus kartu“, – pasakojo J. Staselis. Anot jo, mišiose dalyvavo ir pats meras.

„Čia net nejauki situacija, čia yra keista. Jeigu bažnyčia yra atskirta nuo valstybės“, – kalbėjo jis.

Nejauku, pasirodo, ir pačiam merui D. Jasaičiui.

„Man, kaip kukliam žmogui, būna nejauku. Meldžiamės, kad priimtume kuo geresnius sprendimus, ne už save“, – aiškino Neringos meras.

Kunigas R. Adomavičius ir pats nesigina, kad meldžiasi už merą.

„Maldų tai reikia už tą patį merą. Sprendimai tai priimami visiems. Tai ant mero reikia pilti purvą, paskalas? Ant bet kurio žmogaus. Sprendimus jeigu priima... Arba jūs rašote ką nors. Ir ant jūsų paskalas, negatyvą varytų. Ar jums būtų smagu? Jūsų tėvams būtų smagu? Maldos palaikymo visą laiką reikia žmogui“, – LNK žinioms sakė kunigas.

Yra ir daugiau dieviškosios bei vietinės valdžios samplaikos apraiškų. Už Nidos bažnyčios komunalines paslaugas moka ne pati bažnyčia. Kas moka, kunigo ir mero atsakymai skiriasi.

„Nežinau, aš negaunu sąskaitų. Už komunalines (paslaugas, aut. p.) moka savivaldybė“, – kalbėjo Neringos klebonas R. Adomavičius.

O Neringos meras tai neigia. Meras aiškina, kad dalis bažnyčios pastato priklauso savivaldybei, todėl moka Neringos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“.

„Kurie savo biudžete savo išlaidas šildymui, elektrai nusimato išlaidos bažnyčiai“, – kalbėjo jis.

Bet turizmo centrą „Agila“ finansuoja savivaldybė. Išeitų, kad pinigai tiesiog padaro ratą, bet vis tiek iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Paprastai tarnystė vienoje parapijoje trunka apie 7 metus, tada kunigas išsiunčiamas kitur. Taip yra daroma, kad kunigai per daug neįsigyventų vienoje vietoje.

R. Adomavičius Neringos dvasios tėvas jau 15 metai. Kunigus rotuoja vyskupai.

„Nerotavo, tai nerotavo, tai ką aš galiu pasakyti“, – LNK žinioms sakė Neringos klebonas R. Adomavičius.

Tačiau vyskupas Kęstutis Kėvalas sako visai ką kitą.

„Yra su kunigu Rimvydo kalbėta jau apie judėjimo galimybę, bet kadangi nebuvo tuo tarpu įmanoma konkrečiai padaryti rotavimo jo atžvilgiu, tai šiuo metu jis dar Nidoje. Bet šiaip, aišku, jis jau yra ant judėjimo situacijos“, – teigė K. Kėvalas.

Mišiose dalyvavęs J. Staselis pasidalijo Neringos bendruomenėje sklandančiais gandais.

„Bendruomenės žmonės kalba, kad vyskupui pasakyta buvo, kad jeigu bus pakeistas klebonas, tada pačiai bažnyčiai teks mokėti už šildymą, komunalines paslaugas. Ar taip buvo, ar ne, gali pasakyti tik pats vyskupas“, – LNK žinioms sakė J. Staselis.

K. Kėvalas tvirtina, kad tokių sąlygų jam niekas nekėlė.

„Ne, tikrai nebuvo. Judėjimas su kokiomis nors sutartimis su savivaldybe visiškai nesusijęs“, – kalbėjo K. Kėvalas.