Pranešta, kad neapskaičiuotos 324 mirtys dėl koronaviruso (COVID–19) ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau mirusieji sirgo koronavirusu. Šią informaciją paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija, o duomenys buvo gauti, palyginus NVSC ir Registrų centro spalio–gruodžio mėnesių statistiką.

NVSC paaiškino, kad informaciją, susijusią su mirtimis, pateikia gydymo įstaigos. Todėl esama situacija dėl didelio neapskaitytų mirčių skaičiaus susiklostė dėl galimai vėluojančios ar iš gydymo įstaigų neperduotos informacijos.

Kliaujasi informacija iš gydymo įstaigų

Kaip Delfi.lt informavo NVSC Vilniaus departamento Visuomenės informavimo specialistė Justina Petravičienė, pagal galiojančią tvarką informaciją apie mirties atvejus NVSC gauna iš gydymo įstaigų, joms pateiktus tam numatytą formą.

„Atsižvelgus į gydymo įstaigoms tenkančius krūvius, vertiname, kad galimai galėjo atsitikti taip, kad informacijos pateikimas vėluoja arba informacija apie mirties nuo COVID-19 ligos atvejus NVSC perduota nebuvo.

Tai reiškia, kad tam tikri neatitikimai atsirado ne dėl NVSC kaltės. Ne NVSC diagnozuoja tiek mirties, tiek, pavyzdžiui, pasveikimo faktą, tad kliaujasi gydymo įstaigų pateikta informacija. Visą informaciją, kurią gavome iš gydymo įstaigų, mūsų specialistai yra suvedę, kasdien už ją atsiskaitome visuomenei“, – nurodė NVSC.

Tikslinasi su gydymo įstaigomis

Pasak J. Petravičienės, pasirodžius informacijai apie perteklines mirtis, kurios galimai galėjo būti susijusios su COVID-19 liga, NVSC proaktyviai iškart ėmėsi veiksmų, kad išsiaiškintų situaciją ir nustatytų, ar gydymo įstaigos NVSC apie mirties atvejus pranešė nustatyta tvarka, taip kaip tai turi daryti.

„NVSC gruodžio 10 d. raštu kreipėsi į Registrų centrą, prašydamas pateikti duomenis apie visus Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje registruotus mirties nuo COVID-19 ligos atvejus, pateikiant detalią informaciją.

Tokią informaciją gavome. Kiekvienas atvejis yra individualus, kiekvieną jį reikia įvertinti atskirai tam, kad visuomenei pateiktume galutinę, tikslią ir aiškią informaciją. Dėl to tikslinamės ir su gydymo įstaigomis. Tas turėtų būti padaryta artimiausiu metu. Kaip ir sakėme, apie tai visuomenė bus informuota atskirai“, – buvo rašoma NVSC atsakyme dėl neapskaitytų mirčių.

Arūnas Dulkys

Neapskaitytų mirčių klausimas antradienį buvo aptartas sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio ir NVSC vadovo Roberto Petraičio nuotolinio susitikimo metu. A. Dulkys nurodė NVSC direktoriui pateikti išsamų situacijos vertinimą raštu, kurį gavus – bus imtasi reikiamų priemonių.

Neatitikimų pasitaikydavo ir anksčiau, bet šįkart – jie labai dideli

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patikino, kad tam tikrų neatitikimų statistikoje pasitaikydavo ir anksčiau, nes duomenys kartais vėluodavo ar būdavo nespėjama jų suvesti. Vis tik, jo teigimu, jeigu skirtumas išties yra 800 atvejų, to jau negalima sieti su didelėmis darbo apkrovomis.

Aurelijus Veryga

„Kas atsitiko su duomenimis, turėtų paaiškinti pats NVSC. Suprantu, kad galima kažkur pamesti, neteisingai suvesti kelias dešimtis atvejų, bet kai yra keli šimtai, atsiranda kelių šimtų mirčių skirtumai, tai yra negerai. Yra ir anksčiau buvę problemų su duomenimis, bet paprastai, kai duodavome pavedimą informacinių technologijų specialistams išsiaiškinti, tai paprastai sugaudydavo galus ir viską rasdavo, ir didelių skirtumų nebūdavo.

Paprastai skirdavosi dienomis, savaitėmis, kažkas vėluodavo būti suvesta ir panašiai. Tačiau tokių didelių skirtumų tikrai neprisimenu, kad būtų buvę“, – sakė A. Veryga.