Kaip ketvirtadienį DELFI sakė komiteto narė Rasa Juknevičienė, „susitikti su prezidentu yra būtina“.

„Laukiu prezidento protingų sprendimų“, – sakė ji.

R. Juknevičienė teigė, kad prezidentui nesutikus laikinai nušalinti VSD vadovą, svarstoma keletas veiksmų variantų.

NSGK trečiadienį po posėdžio pasiūlė prezidentui, kol vykdomas VSD veiklos tyrimas, nušalinti departamento generalinį direktorių nuo pareigų.

Anot komiteto, A. Pocius „savo veiksmais dar labiau gilina įtampą, keldamas itin rimtą pavojų departamento darbui“.

Šalies vadovas trečiadienį teigė nepritariantis komiteto siūlymui ir kartu su premjeru Gediminu Kirkilu paragino greičiau užbaigti tyrimą.

Ketvirtadienį prezidentas Valdas Adamkus pakartojo, kad sprendimus dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) priims tik pasibaigus parlamentiniam tyrimui.

"Niekada nesakiau, kad Arvydas Pocius turi likti. Aš prašau vieno, kad komitetas baigtų savo tyrimus, perduotų tai (išvadas-BNS) Seimui ir, (...) vadovaudamasis Seimo rekomendacijomis, aš galėsiu daryti sprendimus", - ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Adamkus.

Paklaustas, ar VSD vadovas A.Pocius neturėtų pats pasitraukti iš pareigų, prezidentas teigė, kad bet kokios iniciatyvos "turi ateiti iš jo".

A. Kašėtos teigimu, ketvirtadienį toliau buvo tęsiama VSD pareigūnų apklausa. Jis patvirtino, kad komitetui liudyti pasisiūlę Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius ir šios partijos narys Jurgis Razma bus pakviesti į NSGK posėdį.

Komitetas jau trečią dieną iš eilės VSD rengė ne tik eilinius, bet ir neplanuotus posėdžius.

Komitetas kelias savaites tiria VSD veiklą, valdymą, saugumo pareigūno Vytauto Pociūno perkėlimo į diplomatinę tarnybą Baltarusijoje aplinkybes, departamento veiklos politizavimą, santykius su kitomis valstybės institucijomis ir „Laisvo laikraščio“ redaktoriaus Aurimo Drižiaus sulaikymo aplinkybes.

Seimas yra įpareigojęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą ištirti ir įvertinti VSD reorganizavimo eigą ir strategijos įgyvendinimą, personalo valdymo politiką, moralinį klimatą departamente, V. Pociūno perkėlimo iš VSD valdybos viršininko pareigų į Lietuvos konsulatą Gardine priežastis ir aplinkybes, VSD pareigūnų politizavimo problemą, tarnybinės informacijos neteisėto atskleidimo problemą, VSD santykius su kitomis valstybės institucijomis, veiklos teisinio reglamentavimo tobulinimo klausimą.

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą VSD buvo nustatytas „kurmis“ - šios tarnybos kontržvalgybos valdybos viršininkas Vytautas Damulis. Antradienį jis ir jo pavaduotojas Vilmantas Bieliauskas buvo nušalinti nuo pareigų.

Šiek tiek anksčiau tarp VSD ir parlamentinio komiteto įsižiebė konfliktas, kai A. Pocius atsisakė jo vadovaujamo departamento veiklią tiriantiems Seimo nariams pateikti operatyvinio tyrimo medžiagą, kurioje esą gali būti informacijos apie kai kuriuos įtakingus politikus.

Po to A. Pocius, iškviestas į Seimą, sulaukė klausimų, ar nedaromas spaudimas komitetui liudijantiems departamento pareigūnams. VSD vadovas tai paneigė.

Parlamentinio tyrimo išvada Seimui turėtų būti pateikta iki gruodžio 1 dienos. V. Adamkui siūloma apsvarstyti galimybę iki to laiko nušalinti A. Pocių nuo užimamų pareigų.

Pagal Valstybės saugumo departamento įstatymą, prezidentas Seimo pritarimu skiria ir atleidžia šios institucijos vadovą. Tačiau apie VSD generalinio direktoriaus nušalinimą įstatyme nekalbama - tik apie kitų pareigūnų.