„Tai leistų mums labiau mobilizuotis pasienyje, dar labiau sutelkti resursus. Nes čia reikės ne tik pasieniečių pajėgų, reikės visų tarnybų pajėgų ir Lietuvos kariuomenės. Tiek pat arba dar daugiau“, – sakė politikas.

„Faktas, kad mes ginsime sieną, darysime tai rafinuotai. Galimas scenarijus, kad jeigu būtų srautas link mūsų – mes turėsime trumpam juos įsileisti, tam, kad apžiūrėti per humanitarinę prizmę. (…) Bet visa ta grupė bus apžiūrėta, išskaidyta į mažesnes grupes ir grąžinta atgal A. Lukašenkai“, – kalbėjo politikas.

Komentuodamas vaizdus iš Lenkijos ir Baltarusijos, L. Kasčiūnas teigė, jog toks scenarijus taip pat yra aptartas.

„Mes apie tokį scenarijų visą laiką kalbėjome, kad jis gali būti. Dabar daugiau informacijos ateina iš Minsko, kur gyvena daugiau nelegalių migrantų. Ir Minskas, taip liaudiškai sakytume, yra išvalytas ir visi nukreipti į pasienį. Ir pirmiausia į pasienį su Lenkija. Ir ta koloną matėme judančią ten. (...)Keistas yra judėjimas keliu į pasienio punktą, nes pasienio punktą pereiti yra labai sudėtinga. Po to kolona pasuko link miško į pasienį su Lenkija.

Labai greitu metu galime tikėtis sienos šturmo. Reikia palinkėti sėkmės ir stiprybėms Lenkijos pareigūnams, kurie saugo išorinę Lenkijos ir ES sieną“, – pirmadienį Seime sakė L. Kasčiūnas.

Paklaustas, kodėl migrantų kolona pajudėjo Lenkijos kryptimi, Seimo NSGK vadovas teigė, jog dar per anksti apie tai kalbėti.

„Pasirinkta, ar nepasirinkta, dar per anksti kalbėti. Neatmeskime scenarijaus, kad gali srautai būti pakreipti ir į Lietuvos pusę. Čia vienas dalykas. Kitas, ką mes ir sakėme pastaruosius mėnesius, kad nelegalūs migrantai ir Baltarusijos režimas, kuris jiems padeda judėti į Europą, yra daug radikalesni prie Lenkijos sienos, čia faktas“, – teigė parlamentaras.

Jis priminė, jog buvo užfiksuotas koncertinos gadinimas, mėtomi daiktai į pasieniečius.

„Tai yra dvi pagrindinės priežastys – viena siena mažiau. (…) Antras veiksnys – matyt, A. Lukašenka žinodamas kaip jautru yra žmogaus teisių klausimai ypač tarp Lenkijos ir ES, EK, matyt bando sukurti dar vieną humanitarinį galvosūkį tai pačiai Lenkijai“, – svarstė politikas.

„Bandoma taip torpeduoti lenkus šia prasme. Jis vis tiek gerai skaičiuoja, gerai mato tuos dalykus ir bando tokiu būdu „pakišti“ mūsų kaimynus“, – pridūrė jis.

L. Kasčiūnas ragino niekada nelyginti Lenkijos ir Baltarusijos.

„Nes Baltarusija yra problemos šaltinis, jie tai sukūrė. O lenkai tik ginasi ir gina visus mus, kaip ir mes tą patį darome. Todėl šioje vietoje mums reikia palaikyti kaimynus“, – teigė NSGK vadovas.

Siūlo pasienyje

Delfi primena, kad vidaus reikalų ministerija teikia reaguodama į migrantų susitelkimą ties Baltarusijos siena su Lenkija.

„Atsižvelgiant į šią tikrai rimtą situaciją Vidaus reikalų ministerijos siūlymas yra įvesti nepaprastąją padėtį. Šį siūlymą turėtų svarstyti Vyriausybė ir priimti sprendimus“, – pirmadienį žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Nepaprastąją padėtį siūloma įvesti ne visoje šalyje, o pasienyje.

„Stebime tai, kas vyksta prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos, ir, žinoma, tai reiškia, kad mes galime taip pat tikėtis panašių įsiveržimų ir atakų, todėl mūsų visos institucijos yra maksimaliai pasiruošusios, tai yra maksimalios mūsų pareigūnų pajėgos, kariuomenės pajėgos šiuo metu yra perdislokuotos, atsižvelgiant į tam tikrą specifiką. Mūsų institucijos yra pasidėliojusios galimus skirtingus scenarijus ir atitinkamai galimas taktikas“, – tvirtino ministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)