Į posėdį kviečiamas buvęs krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Jam einant ministro pareigas pernai buvo paskirtas naujas Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius.

„Mes kviečiame buvusį krašto apsaugos ministrą R. Karoblį. Norime išsiaiškinti viešoje erdvėje kilusių interpretacijų pagrįstumą ir, galų gale, šitoje istorijoje padėti tašką“, – BNS sakė NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas.

Jis taip pat teigė, kad apie posėdį informuota Prezidentūra ir Krašto apsaugos ministerija.

R. Karoblis BNS patvirtino, kad NSGK posėdyje dalyvaus.

„Taip, aš dalyvausiu NSGK posėdyje. Kvietimas iš NSGK pirmininko buvo pasiųstas mano vadovui, ministrui Gabrieliui Landsbergiui ir aš turiu jo pavedimą-leidimą posėdyje dalyvauti“, – teigė buvęs krašto apsaugos ministras.

„Tai yra komiteto pirmininko teisė kviesti į posėdžius įvairiais klausimais, ypač jeigu pirmininkas ar komiteto nariai turi klausimų. Aš būsiu pasiruošęs atsakyti į komiteto narių klausimus“, – sakė jis.

Žiniasklaida ir keli BNS šaltiniai teigė, kad G. Nausėda siūlė savo kandidatus į karinės žvalgybos vadovo pareigas. Pagal įstatymą, karinės žvalgybos vadovą skiria krašto apsaugos ministras.

Prezidentūra į konkrečius BNS klausimus apie prezidento vaidmenį skiriant žvalgybos vadovą neatsakė, tačiau patikino, kad „AOTD vadovas buvo atrinktas laikantis galiojančių teisės aktų reikalavimų bei nacionalinio saugumo interesų“.

Pernai rugpjūtį karinės žvalgybos vadovu paskirtas pulkininkas Elegijus Paulavičius.

LNK žinios sausio pabaigoje pranešė, kad karinės žvalgybos vadovo skyrimo aplinkybės gali būti viena priežasčių, kodėl R. Karoblis vis dar nėra paskirtas ambasadoriumi Briuselyje arba Vašingtone, nes Prezidentūra galėjo turėti savo kandidatą – Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Dariaus Jauniškio bendražygį Saulių Guzevičių.

VSD patvirtino BNS, kad D. Jauniškis ir S. Guzevičius yra pažįstami keletą dešimtmečių, kartu tarnavę Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgose, tačiau VSD tvirtina, kad D. Jauniškis karinės žvalgybos vadovo skyrimo procesui įtakos „nedarė ir nesiekė daryti“.

G. Nausėda anksčiau sakė, kad dėl paskyrimų į svarbias pareigas su R. Karobliu priešpriešų neturėjo.

Jis tvirtino, kad tiek R. Karobliui, tiek buvusiam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui būtinas „politinis atšalimas“ nuo turėtų ministrų pareigų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)