Iš pradžių į partijos Priežiūros komitetą kreipėsi TS-LKD Viešųjų ryšių grupė. Jai užkliuvo kolegos „veikla partijoje „Drąsos kelias“ ir N. Puteikio prieš Tėvynės Sąjungą nukreipti vieši pareiškimai“.

Grupės manymu, aktyvus N. Puteikio įsitraukimas į partijos „Drąsos kelias“ ir jos formuojamo „Lietuvos sąrašo“ veiklą kelia pagrįstus klausimus, ar jis vis dar atstovauja Tėvynės Sąjungai. Savo pasisakymais viešojoje erdvėje N. Puteikis esą akivaizdžiai veikia TS-LKD nenaudai.

Priežiūros komiteto prašyta įvertinti N. Puteikio veiksmus ir pasisakymus, kurie esą akivaizdžiai žemina partiją, kenkia jos įvaizdžiui ir prestižui. Taip pat prašyta pareikalauti N. Puteikio viešai atsiriboti ir nutraukti bet kokias sąsajas su partija „Drąsos kelias“ ir jos formuojamu „Lietuvos sąrašu“.

Antradienį N. Puteikio klausimą svarstė ir TS-LKD frakcijos Etikos ir procedūrų komisija. Etikos sargai konstatavo, kad N. Puteikis „aktyviai veikia prieš TS-LKD partijos tikslus ir programą“ bei pažeidžia kai kuriuos partijos įstatus. Komisija pasiūlė Priežiūros komitetui įvertinti tokį N. Puteikio elgesį ir peržiūrėti kandidato vietą TS-LKD Seimo rinkimų daugiamandatės rinkimų apygardos sąraše.

Panašiai pasiūlyta pasielgti ir su dar dviem parlamentarais – Rytu Kupčinku ir Jonu Šimėnu. Šie arba nedalyvavo balsavime, arba balsavo „prieš“ dėl Atominės elektrinės ir lydinčiųjų teisės aktų projektų.

Jei ir nubaus, N. Puteikis konservatorių nepaliks

N. Puteikio klausimą TS-LKD Priežiūros komitetas svarstė trečiadienį. „Mes išklausėme, sprendimas bus priimtas ir išsiųstas partinėms institucijoms. Mes sprendimo nepriimame – teiksime siūlymą partijos tarybai. Taryba iš esmės gali viską, nes ji tvirtina galutinį išsidėstymą. Taip būna, bet negaliu teigti, kad taip bus“, – į klausimą, ar N. Puteikis gali būti nureitinguotas rinkimų sąraše, atsakė Priežiūros komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Komitetas pasiūlymą pateiks artimiausiomis dienomis. DELFI šaltinių žiniomis, N. Puteikis gali būti arba pažemintas sąraše iš 16-os į 60-70 vietą arba net pašalintas iš partijos.

„Aš nesibaiminu, kad išmes, nesibaiminu, kad nugrūs į žemesnę vietą. Partijos Priežiūros komitetas turi savo kompetenciją ir ją naudoja, kai galvoja, kad kyla grėsmė partijos vertybėms. Šiuo atveju man atrodo, kad kyla grėsmė visos Lietuvos vertybėms – tiesai ir teisingumui. Bandau agituoti partiją, kad ji veidu atsigręžtų į tas vertybes. Jei mane už tai baus, o jie pagal įstatus tai gali, tai nereiškia, kad aš dėl baudimo įsižeisiu, užpyksiu, išeisiu ar dar kas nors – aš pasiruošęs priimti visas jų nuobaudas, kadangi galvoju, kad tiesas ir teisingumas yra svarbiau“, – DELFI sakė N. Puteikis, trečiadienį atsakinėjęs į Priežiūros komiteto narių klausimus.

N. Puteikis pasakojo, kad jo draugavimas sus visuomenininkais prasidėjo įkūrus grupę „Už teisingumą“. Toliau sekė Dariaus Kuolio inicijuotas „Lietuvos sąrašas“.

Pasak N. Puteikio, nors jis kviečiamas į „Drąsos kelią“, tačiau liks ištikimas TS-LKD, kuri pastaruoju metu dėl tiesos ir teisingumo „sušlubavo“. Parlamentaras pridūrė besisielojantis, kad partijai nusisukus nuo tiesos ir teisingumo, nuo jos nusisuks rinkėjai.

A.Kubilius: spręs taryba

Premjeras Andrius Kubilius sako, Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) taryboje bus įvertinta, ar partijai rinkimų sąraše gali atstovauti "Drąsos kelio" veikloje dalyvaujantis parlamentaras Naglis Puteikis bei parlamentarai Rytas Kupčinskas ir Jonas Šimėnas, kurie per balsavimus, susijusius su atomine elektrine, elgėsi ne pagal partinius susitarimus.

Taryba turėtų apsispręsti, kokią vietą jiems skirti kandidatų į Seimą sąraše.

"Kiek žinau, vakar Priežiūros komitetas iš tikrųjų vertino Naglio Puteikio veiklą (...), lygiai taip pat vertino ir frakcijos narių Ryto Kupčinsko ir Jono Šimėno veiklą balsuojant Seime dėl svarbiausių strateginių klausimų, kur jų balsavimas periodiškai arba nuolat skirdavosi nuo partijos priimtų pozicijų", - Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjeras.

"Partija iš tikrųjų tokius dalykus turi vertinti, spręsdama, ar gali partijos nariai atstovauti partijai mūsų kandidatų sąraše, ar galima jiems patikėti pakankamai aukštas vietas sąrašuose. Ir tai bus padaryta partijos taryboje, kuri rinksis kitą šeštadienį", - aiškino jis.

DELFI primena, kad konservatoriai baigė reitinguoti partijos kolegas. Galutinį sprendimą dėl kandidatų Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje sąrašo priims partijos taryba.