Teisingumo ministerija trečiadienį leido nuo penktadienio atnaujinti notarų veiklą, taikant būtinas saugumo priemones karantino sąlygomis.

Ministerija skelbė, kad biuruose bus priimami tik iš anksto užsiregistravę žmonės, o teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad notarai turi imtis atsargumo priemonių ir laikytis rekomendacijų.

Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis sako, kad ministras, nurodydamas imtis apsaugos priemonių, tuo pačiu nenurodė, kaip ir kokiais resursais tai atlikti.

Pasak notarų, į ekstremalią situaciją dėl koronaviruso žiūrima atsakingai, todėl nenorima, kad notarų biurai virstų viruso židiniais kaip kai kuriose Europos valstybėje.

„Manome, kad klientus galima aptarnauti tik tada, kai bus maksimaliai užtikrinta jų, notarų ir biurų darbuotojų apsauga nuo viruso“, – pranešime teigia M. Stračkaitis.

Anot jo, dėl to notarai kreipiasi į E. Jankevičių, informuodami, kad notarų biurai atnaujins klientų aptarnavimą ir sandorių tvirtinimą tik tada, kai bus aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis ir notarai bei jų biurų darbuotojai bus patikrinti dėl COVID-19.

„Iki to laiko notarai teiks konsultacijas telefonu ir elektroniniu paštu“, – rašoma Notarų rūmų pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad kreipiasi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, prašydami suteikti būtiną kiekį apsaugos priemonių – respiratorių, pirštinių, dezinfekcijos priemonių ir organizuoti patikrinimą dėl koronaviruso.

Notarų darbo sustabdymu skundėsi NT vystytojai, teigę, kad dėl to jie negali baigti dešimčių milijonų eurų vertės sandorių.

Notarų darbas nuo pirmadienio laikinai sustabdytas, šalyje dėl koronaviruso plitimo paskelbus karantiną.