Pagalbos prašymas

Norvegijos lietuvius vienijančioje feisbuko grupėje atsirado ir pagalbos prašymas, padėti surasti tragedijos vietoje dingusią lietuvę.

Moteris iš namų išėjo pavedžioti šuns ir negrįžo, į skambučius neatsako, jos telefonas išjungtas.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė trečiadienio vakarą feisbuke rašė, jog su nerimu seka visas naujienas apie šią nelaimę. Kol kas jokių žinių apie aukas iš Lietuvos negauta.

„Su nerimu sekame žinias iš Norvegijos, kur didžiulė nuošliauža netoli Oslo Asko miestelyje (Gjerdrum rajone) pasiglemžė gyvenamuosius namus ir kitus statinius. Žinių apie nukentėjusius tautiečius neturime, sekame informacija apie dingusius žmones. Kaip praneša vietos policija – yra vilties, kad galbūt tiesiog išvykę“, – feisbuke rašė jis.

Viena didžiausių nuošliaužų

Nuslinkus nuošliaužai vietoje kelio, einančio per miestelį, liko gili įduba, kurios negalėjo pravažiuoti automobiliai. Paskelbtoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti dramatiškai vaizdai, kaip vienas namas nuslenka į atsivėrusią įdubą.

Paskelbtos nuotraukos rodo, kad buvo sugriauti mažiausiai aštuoni namai.

Policijos atstovas Rogeris Pettersenas norvegų žiniasklaidai sakė, kad nebuvo gauta pranešimų apie dingusius asmenis, tačiau pareigūnai negali atmesti, kad sugriuvusiuose namuose nelaimės metu būta žmonių. Anot jo, šiuo metu neturima duomenų apie 21 asmens, registruoto toje vietovėje, buvimo vietą.

„Tas 21 asmuo galėjo patys evakuotis, tačiau gali būti, kad šie žmonės vis dar yra nelaimės rajone“, – sakė R. Pettersenas naujienų agentūrai NTB.

Vienas iš sužeistųjų patyrė rimtų sužalojimų, kiti devyni nukentėjo nesunkiai. Nelaimės metu rajone oro sąlygos buvo atšiaurios, snigo ir spaudė šaltukas.

Aske gyvena apie 5 tūkst. žmonių.

„Skaudu matyti, kaip gamtos jėgos nuniokojo Jerdrumą. Mintimis esu su visais, kuriuos paveikė ši nuošliauža. Dabar svarbu, kad savo darbą atliktų gelbėjimo tarnybos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministrė pirmininkė Erna Solberg.

Kitame pareiškime premjerė pažymėjo, kad „tai tikriausiai viena didžiausių Norvegijoje įvykusių nuošliaužų, sukėlusi rimčiausių padarinių“.

Rajone, kur įsikūręs Askas, slūgso gausios slankiojo molio, kuris tam tikromis sąlygomis iš kietos medžiagos gali virsti pusiau skysta mase, atsargos.