„Šiemet yra fiksuoti 442 tyčiniai bandymai ją apgadinti. Dabar VSAT yra paskelbęs vadinamąją rinkos konsultaciją, kaip kreipimąsi į rinkos dalyvius, ir prašoma pateikti pasiūlymus, norint žinoti, kokios sumos, kokios išlaidos gali būti tai paslaugai, kokia situacija yra rinkoje. O paslauga būtų tokia, kad būtų atrinktas rangovas, kuris profesionaliai galėtų užtikrinti sugadintų koncertintų ir fizinio barjero taisymą. Nes šiandien barjeras vis dar taisomas pačių VSAT užkardų logistikos padalinių jėgomis“, – Eltai teigė G. Mišutis.

Kita vertus, anot G. Mišučio, šiuo metu vis dar galioja pasieniečių atskiras susitarimas su Valstybės valdoma elektros ir dujų perdavimo grupe EPSO-G. Nors, anot jo, iš jų gaunama reikalinga įranga fizinio barjero taisymui, vis tik, atkreipia dėmesį G. Mišutis, – fizinio barjero taisymas nėra VSAT prerogatyva.

„EPSO-G yra fizinio barjero rangovė, kuri turi savo rangovus dėl atsarginių medžiagų tiekimo VSAT. Tai iš jų yra gaunama tiek, kiek VSAT gali su savo turimais pajėgumais atstatyti pažeistą fizinį barjerą. Bet šis projektas, kuris yra tąsa didžiojo projekto, pagal kurį virš penkių šimtų buvo įrengta to barjero, baigiasi ir kitais metais bus reikalingas naujas profesionalus rangovas, nes čia ne VSAT ūkinė funkcija taisyti, nėra netgi galimybių, tam reikalinga įranga, technika“, – atkreipė dėmesį VSAT atstovas.

Be to, G. Mišutis pažymi, kad šiuo metu pasienyje su Baltarusija neteisėtų migrantų srautai išlieka panašūs, todėl, pabrėžia jis, būtina užtikrinti saugumą ateičiai.

„Didelio suaktyvėjimo nėra, ir pas lenkus yra judėjimo, ir pas latvius daugiau atsirado – tai niekur nedingo neteisėtos migracijos problemos pasienyje su Baltarusija“, – pažymėjo G. Mišutis.

ELTA primena, kad Baltarusijos pasieniečiai aktyviais veiksmais tebeprisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą. Anot VSAT atstovų, Baltarusijos pareigūnai atgabena migrantus iki valstybės sienos, juos atlydi į vietas, kuriose nėra fizinio barjero, arba padeda gadinti fizinį barjerą neteisėtam perėjimui į Lietuvą.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 d., kai VSAT buvo suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į Lietuvą neįleista 18,8 tūkst.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją