„Raginame Žygimantą Pavilionį prisiimti atsakomybę ir trauktis iš komiteto pirmininkų pačiam. Ir, aš manau, kad vakar buvo bent jau pirmas žingsnis, jie apibūdino situaciją. Sakau, aš asmeniškai to nuoširdumo tikrai nejaučiau tame atsiprašyme“, – LRT radijui teigė A. Norkienė.

„Šiandien dar bus pokalbis su Seimo pirmininke, galbūt ji turės sprendimą. Aš vis tik manau, kad dauguma čia turi imtis atsakomybės“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, opozicinių frakcijų surinkti parašai trečiadienį bus įteikti Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Politikė akcentuoja, kad neatsakingas ir nediplomatiškas Ž. Pavilionio elgesys pasitaiko ne pirmą kartą, būtent todėl, pasak jos, opozicija ir inicijavo nepasitikėjimą politiku.

„Vasario mėnesį jis sukėlė diplomatinį skandalą Sakartvele ir tikrai sužlugdė Lietuvos galimybę tarpininkauti deeskaluojant kilusį konfliktą, o dabartis elgesys po pasirodžiusio interviu apsimetėliams manome, kad tai irgi bus išnaudota mums nedraugiškų valstybių propagandos ir tai daro jau patį Užsienio reikalų komiteto pirmininką pažeidžiamą, diskredituoja komiteto darbą“, – sakė A. Norkienė.

„Būtent noras apsaugoti mūsų parlamentinę diplomatiją vis tik mus ir paskatino šių veiksmų imtis, ir tie parašai dėl pasitikėjimo buvo surinkti“, – sakė ji.

A . Norkienė vis dar nežino, kokiu keliu bus bandoma eiti, siekiant atleisti Ž. Pavilionį iš einamų pareigų. Seimui teikti politiko atleidimą gali Seimo valdyba, komitetas arba 29 Seimo nariai.
„Manau, kad mes svarstysime, galimas ir tas variantas, ir kitas. Apsispręsime po pokalbio su Seimo pirmininke“ , – teigė LVŽS frakcijos seniūnė.

Politikė taip pat mano, kad slaptame balsavime realu surinkti Ž. Pavilionio atleidimui reikalingą 71 Seimo nario balsą.

„Tai yra slaptas balsavimas, tai balsuojama yra pagal savo sąžinę ir, aš manau, kad yra realu“, – sakė A. Norkienė.

J. Razma: opozicija dar turi galimybę atsikvošėti

Savo ruožtu Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma teigia, kad opozicija dar turi galimybę atsikvošėti ir sutrukdyti Rusijos tarnybų sumanymui būti realizuotam.

„Aš manau, kad opozicija dar turi galimybę atsikvošėti ir susivokti, ką jie daro, ar tikrai nori, kad Rusijos specialiųjų tarnybų sumanymas būtų realizuojamas iki galo. Gerai, išsakė tam tikrų priekaištų, aš manau, kad tuo reikia ir užbaigti“, – LRT radijui teigė J. Razma.

Politikas taip pat akcentavo, kad valdantieji turi galimybę tiesiog nedalyvauti slaptame balsavime ir taip sutrukdyti opozicijai turėti lūkesčių surinkti 71 Seimo nario balsą, reikalingą atleisti Ž. Pavilionį iš komiteto pirmininko pareigų.

„Dabar dėl slapto balsavimo, aš manau, kad valdantieji turi galimybę tiesiog nedalyvauti tame balsavime ir nesuteikti opozicijai jokių lūkesčių, kad gali būti 71 balsas ir viskas bus čia aišku. Bet aš labai linkiu opozicijai pamąstyti, kokiame kelyje šiuo metu yra“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Ž. Pavilionis antradienį kreipėsi į parlamento narius apgailestaudamas ir iš dalies pripažindamas padarytas klaidas. Į Rusijos provokatorių pinkles įkliuvęs konservatorius pripažino nebuvęs itin atsargus, kai Kremliaus opozicionieriumi Leonidu Volkovu apsimetusiam veikėjui kalbėjo nevienareikšmiškai viešojoje erdvėje sutiktus dalykus apie užsienio politiką bei gyrėsi turimais ryšiais Amerikos Kongrese ar arp Vokietijos ir Švedijos politikų.

Nors Ž. Pavilionis ir ne kartą pažymėjo, kad viešojoje erdvėje atsidūrusio įrašo nereikėtų rimtai vertinti, kad tai tik Kremliaus specialiųjų tarnybų inicijuota informacinė provokacija, visgi aštrios kritikos Gitanui Nausėdai dažniausiai negailintis konservatorius išreiškė apgailestavimą dėl savo žodžių, esą prezidentas Lietuvoje tik simbolinis.

Prezidentūra sako, kad nepaisant to, jog Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis ir pateko į paspęstas Rusijos provokatorių žabangas, jo išsakytos tezės apie prezidentą neatrodo iškarpytos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)