Žinių radijo laidoje „Ekspertai pataria“ laidos vedėja Eglė Gabrytė domėjosi, ar įmanoma gyventi Kanarų salose, uždirbant 1500 eurų?

Ar išleidžia daugiau nei Lietuvoje?

Tenerifėje ne vienerius metus gyvenanti lietuvė Agnė Staponkutė tikino, kad darė nedidelę apklausą – apklausė kelias 4 asmenų šeimas, klausdama, kiek jos išleidžia per mėnesį Tenerifėje.

„Visai neseniai dariau apklausą ir klausinėjau keturių asmenų šeimas, kiek jie išleidžia mėnesiui. Tai aišku, kad biudžetas viršija tai, ką išleidžia Lietuvoje. Čia išleidžia tarp 4-5 tūkst. eurų per mėnesį“, – sakė A. Staponkutė.

Paklausta, ar įmanoma Tenerifėje išgyventi už 1,5-2 tūkst. eurų, moteris patikino, kad vienam žmogui tokios sumos tikrai pakaks.

Tuo tarpu Tenerifėje žiemojanti komunikacijos specialistė Ermita Kirdeikytė tikino, kad mėnesinis biudžetas, turimas Lietuvoje, gana lanksčiai konvertuojasi į mėnesio išlaidas Tenerifėje.

Natalijos ir Ruslano restoranas "Arte del Gusto" Tenerifėje

„Manau, kad tas biudžetas, kuriuo tu gali disponuoti Lietuvoje, labai lengvai gali būti pritaikomas ir čia – šioje saloje Tenerifėje, nes kažkuria prasme ji yra labai plati pasirinkimo atžvilgiu, ji yra labai kontrastinga, kontrastinga ir kainų atžvilgiu. Tai tu gali valgyti restoranuose už 3,60 euro šviežią žuvį. Tiems, kurie mėgsta degustacines keliones, skonių potyrius, tai turime ne vieną restoraną, kur žmogui gali kainuoti vakarienė šimtą ir daugiau eurų.

Labai priklauso, ko tu nori, koks tavo biudžetas, kuriuo gali disponuoti. Pasirinkimo atžvilgiu, tikrai yra iš ko rinktis“, – kalbėjo E. Kirdeikytė.

Nuomos ir maisto kainos

Nemaža dalis mėnesinių lėšų išleidžiama būsto nuomai.

„Vieno miegamojo apartamentus mėnesiui galima išsinuomoti už tūkstantį eurų. Tai, aišku, priklauso nuo žmogaus poreikių. Jeigu jam užtenka vieno miegamojo, virtuvėlės, vonios kambario ir tai būtų atokiau nuo vandenyno, tai už tūkstantį eurų išsinuomotų. Jeigu jau jau žmogus nori vaizdo į vandenyną, arti vandenyno ir tos didesnės prabangos, tai jau aišku biudžetą viršys“, – apie apartamentų kainas kalbėjo A. Staponkutė.

Pigiau nei tūkstantį eurų kainuojančius apartamentus, anot pašnekovės, išsinuomoti galima vienu atveju.

„Nebent žmogus išsinuomotų ilgesniam laikui nei, tarkime, pusei metų arba pusei metų, visai žiemai. Tuomet pasirašo kontraktą ir kaina yra visai kitokia, ji gali būti apie 500 eurų mėnesiui“, – paaiškino ji.

Tenerifėje žiemojanti komunikacijos specialistė E. Kirdeikytė atkreipė dėmesį, kad nuomos kaina labai priklauso ir nuo geografinės zonos. Geros kainos variantų, jos teigimu, tikrai galima rasti, bet jų reikia ilgiau paieškoti.

Ermita Kirdeikytė su vaikais

„Jei yra poreikis sutaupyti, sutaupyti tikrai galima“, – tikino moteris.

Jei nesinori nuomotis ir automobilio, A. Staponkutė patarė nuomotis būstą šalia vandenyno. „Ekonomiško automobilio kaina yra 300 eurų mėnesiui“, – sakė ji.

E. Kirdeikytė tikino, kad maisto kainos labai panašios į kainas Lietuvos parduotuvėse.

„Manyčiau, kad kai kurios maisto produktų kategorijos netgi yra pigesnės nei Lietuvoje. Tai jeigu yra poreikis gamintis namuose, tai tikrai neišleisite daugiau nei išleidžiate Lietuvoje“, – teigė ji.

Lietuvių šįmet daugiau

Komunikacijos specialistė pasakojo, kad į Tenerifę planavo vykti porai savaičių, tačiau pasiliko keliems mėnesiams.

„Sprendimas atvykti čia gimė labai spontaniškai. Vaizdžiai kalbant, vieną dieną sugalvojome, kitą dieną jau skridome čia. Čia vykstu jau nebe pirmus metus, šią salą pažįstu, turiu draugų, kurie jau seniai įleidę šaknis ir čia pasilikę gyventi. Kažkuria prasme yra labai patogu vienu skambučiu išspręsti visus su gyvenamąja vieta susijusius klausimus“, – kalbėjo E. Kirdeikytė.

Kadangi į Tenerifę ji atvyko su dviem dukromis, E. Kirdeikytė pasakojo, kad šiokio tokio nerimo buvo, tačiau su visais iššūkiais susitvarkyti pavyko.

„Gal kažkur pasąmonėje jos tokios ir buvo, todėl vykome čia porai savaičių, bet labai greitai supratome, kad tos visos baimės neturi racionalaus pagrindo, kad viskas yra suderinama tiek mano pačios asmeninė, profesinė veikla, tiek ir mano vaikų mokslai. Kuo puikiausiai išprendėme kilusius iššūkius, todėl neturėjome jokių kliūčių pasilikti ilgesniam laikui“, – kalbėjo moteris.

Kelis metus Tenerifėje gyvenanti A. Staponkutė patikino, kad šiemet lietuvių saloje tikrai daug.

„Iš tiesų šiais metais lietuvių kaip niekada daug ir labai daug tokių, kurie atskrenda savaitei ar mėnesiui, o pasilieka keliems mėnesiams. Situacija yra tokia – pas mus pietų Tenerifės pakrantėje lyg vasara Baltijos pakrantėje“, – sakė ji.

Šeimoms, atvykusioms į Tenerifę su mažamečiais vaikais, yra galimybė vaikus vesti į darželį.

„Daugiausia ir atvažiuoja šeimos su mažamečiais vaikais, darželius renkasi ir mokyklėles privačius. Kainos, kiek klausiau, nėra didesnės nei Vilniuje. Valanda gali kainuoti keturis eurus. Kuo ilgiau vaikas eina, tuo gali pigiau gauti viską ir netgi yra toks dalykas, kad jeigu turi du vaikučius, antram vaikui būna 50 proc. nuolaida. Tai kainos yra geros“, – pasakojo A. Staponkutė.

Medicininės pagalbos sulaukia

„Turėjau kelias rimtas traumas – kelio pažeidimą, buvo skilusi nosis. Esu ekstremalaus sporto mėgėja. Kreipiausi į privačią kliniką, man tą pačią dieną buvo suteikta pagalba, atlikti visi būtini tyrimai ir draudimas visas medicinines išlaidas kompensavo“, – pasakojo E. Kirdeikytė.

Vis tik ji papasakojo, kad yra girdėjusi mitą, jog valstybinis sveikatos sektorius Kanaruose yra pranašesnis nei privatus. Šį mitą patvirtino Tenerifėje gyvenanti A. Staponkutė.

„Iš tiesų viešajame sektoriuje medicina yra sutvarkyta labai gerai. Čia gyvenančius tikrai aptarnauja labai gerai“, – pasakojo A. Staponkutė.

Jei asmuo, atostogaujantis Tenerifėje, turi europietišką sveikatos draudimo pažymėjimą, jis turi galimybių patekti ir į valstybinę gydymo įstaigą.

Nors epidemiologinė situacija, kaip pasakojo E. Kirdeikytė, Tenerifėje geresnė, tačiau ten taip pat galioja ribojimai. Yra įvesta komendanto valanda, numatanti, kad į namus sugrįžti reikia iki 22 val., restoranuose prie staliukų gali sėdėti po keturis žmones, parduotuvėse reikia dėvėti kaukes, naudoti dezinfekcines priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)