Dienraštis „Lietuvos žinios“ šeštadienį rašo, kad visi 60 Lietuvos merų, taip pat savivaldybių tarybų ir savivaldybių kontrolierių asociacijų nariai šiomis dienomis gavo primygtinį LŽP raginimą uždrausti šalyje plintančią iniciatyvą kurti gyvas prakartėles ir naminius gyvūnus paversti dekoracijomis, nes tai yra jų kankinimas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) taip pat nerekomenduoja rengti tokių prakartėlių. Tačiau gamtininkams, politikams, valdžios atstovams, ūkininkams siūlymas atsisakyti daugelyje katalikiškų kraštų kuriamų vadinamųjų gyvų prakartėlių, kuriose žmones džiugina tikri gyvūnai, atrodo nerimtas, kvepiantis politikavimu.

Pasak dienraščio, neetatinis aplinkosaugos inspektorius Laurynas Okockis, šįmet kaip LŽP kandidatas pretendavęs tapti Seimo nariu, savivaldybių vadovams išplatintame dokumente akcentavo, kad kurti gyvas prakartėles – tikras barbarizmas gyvūnų atžvilgiu, nes jie atvirose erdvėse laikomi netinkamai. L. Okockis priminė, kaip pernai tvyrant šalčiui Druskininkų centre įrengtoje prakartėlėje buvo kamuojamos avys, asilė.

VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja, valstybinė veterinarijos inspektorė Rasa Sirutkaitytė „Lietuvos žinioms“ teigė, jog keliama rimta, dėmesio verta problema. „Nėra teisinio pagrindo drausti gyvas prakartėles, tačiau mes, gyvūnų sveikatingumo ir gerovės specialistai, nerekomenduojame kurti tokių prakartėlių“, – aiškino ji.

Tačiau parlamentarui, buvusiam žemės ūkio ministrui ir naminių gyvulių ūkio savininkui Kaziui Starkevičiui tokia nuostata dėl gyvų prakartėlių atrodo mažų mažiausiai nesolidi. „Parašiusieji kreipimąsi į savivaldybių vadovus nelabai išmano gyvūnų fiziologiją“, – dienraščiui rėžė naminių gyvulių augintojas.

Pasak jo, gyvūnams svarbu, kad būtų kraiko, ėdesio, vandens, nepūstų vėjai, o žmonių sambūris jų tikrai negąsdina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)