Tai įprastas vaizdas pačiame Vilniaus centre. DELFI šnekinta kaimo parduotuvės pardavėja irgi dejuoja: „Prasigėrusi ta Lietuva, bet jei ne „pijokai“ – bedarbė būčiau“.

Statistikos departamento duomenimis, pernai kai kuriose kaimo parduotuvėse alkoholis sudarė net 67 proc. apyvartos.

Pralenkėm rusus

2015 m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 14 litrų suvartoto absoliutaus (100 proc.) alkoholio ir tai – rekordiškai daug. 2014-ais alkoholio vartojimu net pralenkėme Rusiją, vietą užleisdami Baltarusijai, kur žmonės vidutiniškai išgėrė 17,5 l gryno alkoholio per metus ir Moldovai (16,8 l).

Pasak Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO), saugus išgeriamo alkoholio kiekis neturėtų viršyti 2 vadinamųjų standartinių alkoholio vienetų (SAV) per dieną. Tačiau, kaip Statistikos departamentui patvirtino 72 proc. alkoholį vartojusių vyrų, per metus buvo atvejų, kai vieno pobūvio metu jie išgėrė 6 ir daugiau SAV. Rizikingą kiekį alkoholio vartojusių moterų buvo 39 proc.

Vienu standartiniu vienetu laikoma 10 ml gryno etilo alkoholio. Šį kiekį atitiktų stiklelis stipraus alkoholinio gėrimo, nedidelė taurė vyno arba stiklinė vidutinio stiprumo alaus. Ypač rizikinga, jei moteris per savaitę išgeria daugiau kaip 14 SAV, o vyrai daugiau kaip 21 SAV.

Kas vyksta organizme po daugiadienių

DELFI domėjosi, kiek mokesčių mokėtojams kainuoja alkoholio sukeltų ligų gydymas, kokios paslaugos pacientams nekainuoja, pagaliau, kas žmogaus organizme vyksta piktnaudžiaujant ir kodėl tokia svarbi pagalba po ilgai trunkančių užgėrimų, kai žmogus nori, bet nebegali negerti.

„Pasak Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovo Emilio Subatos, alkoholinės abstinencijos atveju pacientui skiriamos pakankamos dozės raminamųjų vaistų, kad nurimtų drebulys, nerimas ir nemiga. Taip žmogus per 3-5 dienas išvedamas iš lengvos ar vidutinės abstinencijos.

„Priklausomybės sindromas pasižymi tuo, kad asmuo negali suvaldyti alkoholio vartojimo, todėl jis tęsiasi kelias dienas, savaites ar dar ilgiau“, – pasakojo psichiatras.

Nori negerti, bet nebegali

Priklausomam asmeniui stengiantis nutraukti vartojimą pasireiškia tokie simptomai kaip širdies plakimas, kraujospūdžio pakilimas, gausus prakaitavimas, pirštų ar viso kūno drebulys, nemiga, nerimas, įtampa. Šie siptomai praeina išgėrus tam tikrą kiekį alkoholio. Tačiau tai padeda tik trumpam laikui, kelioms valandoms, paskui vėl reikia išgerti. Visa tai sąlygoja kelių dienų ar savaičių vartojimą – žmogus norėtų negerti, nes galbūt suvokia, kad nukentės darbas, šeima ar sveikata neleidžia, tačiau nebegali pats sutoti.

Kas atsitinka, jei negalintis nebegerti nesulaukia pagalbos? Pasak daktaro, gali prasidėti epileptiniai traukuliai, atsirasti psichozė, sunkesniais atvejais – baltoji karštinė.

„Daug žmonių šitokioje būsenoje miršta. Kraujospūdis pakyla iki 200, širdies plakimas padažnėja iki 120-130 dūžių per minutę. Tai didžiulis krūvis visam organizmui, gali ištikti infarktas ar insultas“, – sakė E. Subata.

Prireikia reanimacijos

Daktaro minėta būsena neretai painiojama su apsinuodijimu alkoholiu. „Apsinuodijama gavus per daug alkoholio, o mano minėti simptomai atsiranda kai alkoholio trūksta. Todėl alkoholinės abstinencijos gydymą mes vadiname ne detoksikacija, kuri taikoma apsinuodijus alkoholiu, o alkoholine abstinencija. Ligų klasifikacijoje ji dar vadinama alkoholio vartojimo nutraukimo būklės gydymu. Šitas sutrikimas priklauso psichikos ir elgesio sutrikimų grupei, nes sąlygotas didžiulio fiziologinio poreikio, tokio kaip pavalgyti išsibadavus, gerti kelias dienas negėrus ar užmigti kelias naktis nemiegojus“, – aiškino psichiatras.

Skirtingais atvejais abstinencija pasireiškia nevienodai. Lengvesniais šią būklę galima gydyti ambulatoriškai, psichikos sveikatos centre, jei žmogus pats motyvuotas nustoti vartoti ir yra su lydinčiu asmeniu, pvz., šeimos nariu. Jei būklė labai sunki, reikia stacionaro ir kartais net reanimacijos.

Vilniaus priklausomybių centro vadovas atkreipė dėmesį, kad ne visada išnaudojamas lengvesnis būdas – gydymas namuose, ambulatoriškai paskiriant vaistus, kurie padeda žmogui išeiti iš alkoholinės abstinencijos, todėl didelis krūvis tenka stacionarams.

Galima neatskleisti asmens tapatybės

„Pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos ne visada moka ir nori dirbti su tokiais pacientais, todėl vienuose rajonuose tokia pagalba prieinama, kituose gal paprašys susimokėti už paslaugą, nes visuomenė mano, jog patys žmonė kalti, kad turi tokią problemą, tai tegu susimoka. Dar kitose įstaigose tolios paslaugos neteikiamos, pacientai siunčiami į didesnius sveikatos priežiūros centrus“, – komentavo psichiatras.

Paklaustas, ar abstinencijos gydymas – mokamas, DELFI pašnekovas sakė: „Bent pas mus tikrai ne. Pacientams turėtų nekainuoti ir kitur. Mokama gali būti tik vienu atveju, jei asmuo pasirenka gydytis neatskleidžiant asmens tapatybės. Pagal įstatymą, tokiu atveju už abstinencijos gydymą pacierntas susimoka pats, pas mus paslauga kainuoja 79 eurus“.

Dvi galimybės

Kaip patvirtino Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos Apsaugos ministerijos (VLK) ryšių su visuomene specialistė Alina Žilinaitė, Ligonių kasos apmoka visų apdraustų Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) žmonių gydymą.

Norintys gydytis nuo priklausomybės alkoholiui pirmiausia turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins paciento sveikatos būklę ir nukreips tolimesniam gydymui. Paprastai galimybės yra dvi – gydytis priklausomybės ligų centre arba psichikos sveikatos centre (PSC).

Kiek už tai sumoka mokesčių mokėtojai?

„Svarbu suprasti, kad priklausomybės ligos (taip pat ir priklausomybė nuo alkoholio) yra ne vienintelė liga, nuo kurios kenčia priklausomas žmogus. Priklausomybė nuo alkoholio sukelia rimtų pasekmių. Ilgą laiką sergant šia liga išsivysto daugybė kitų sveikatos sutrikimų: širdies, virškinamojo trakto, vėžinės ir kitos ligos. Be to, alkoholio vartojimas susijęs su išorinėmis mirties priežastimis (autoavarijomis, žmogžudystėmis, savižudybėmis ir kitais nelaimingais atsitikimais). Apmokant šių ligų gydymą (PSDF) lėšomis nėra identifikuojama, jog tai priklausomybės nuo alkoholio pasekmė. Tad paskaičiuoti, kiek realiai kainuoja priklausomybės nuo alkoholio gydymas yra labai sudėtinga“, – DELFI sakė A. Žilinaitė.

Tiesiogiai su priklausomybe nuo alkoholio susiję jo vartojimo sukelti psichikos ir elgesio sutrikimai. Už jų gydymą stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose kasmet sumokama per 3 mln. eurų (2014 m. – 7,559 gydymo atvejai, 2015 m – 7,732 gydymo atvejai).

Vienam žmogui gydymo kaina siekė 1742 eurus

Kasmet gydymo įstaigose gydoma beveik 2 tūkst. ūmiai apsinuodijusių alkoholiu žmonių (2014 m. – 2.138, 2015 m. – 1.885). Už šias paslaugas PSDF biudžeto lėšomis 2015 m. buvo sumokėta daugiau nei 1 mln. eurų.

„Jeigu nėra gretutinių ligų ar komplikacijų, vidutinis vieno alkoholinio hepatito ar alkoholinės kepenų cirozės gydymo stacionare atvejis gali vidutiniškai kainuoti 284 eurus, tačiau jeigu pasireiškia gyvybei pavojingos komplikacijos, paūmėja gretutinės ligos, žmogaus gydymo kaina gali išaugti iki 1742 eurų.

VLK duomenimis, vien dėl alkoholinės kepenų ligos 2015 m. buvo suteikta 700 specializuotų ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų, kurioms apmokėti buvo skirta 14 tūkst. PSDF biudžeto lėšų, stacionare buvo gydyti 1621 žmonės, už šias paslaugas sumokėta daugiau nei 1,8 mln eurų iš PSDF.

Lengvai apsinuodijus – euforija, sunkiai – mirtis

DELFI primena, jog lengvas apsinuodijimas alkoholiu pasireiškia euforija, kontrolės ir kritikos stoka, pakitusia kalba, eisena, padažnėjusiu pulsu, kvėpavimu, rausva oda.

Vidutiniškai apsinuodijus etanoliu apima silpnumas, galvos svaigimas, mirgėjimas akyse, pykinimas, vėmimas, mieguistumas arba sujaudinimas, neaiški kalba, svyruojanti eisena, sutrikusi orientacija.

Sunkaus apsinuodijimo atveju didėja širdies susitraukimų dažnis, galimi širdies ritmo sutrikimai, žemas kraujospūdis, skysčių trūkumas. Komos atveju gali sutrikti kvėpavimas, užkristi liežuvis, skrandžio turinys patekti į plaučius, ištikti mirtis.

Naudinga informacija

Įtarus psichikos ir elgesio sutrikimą dėl alkoholio vartojimo VLK pataria su šeimos gydytojo siuntimu kreiptis į priklausomybės ligų centrą ar kitą priklausomybės ligų psichiatrijos paslaugas teikiančią įstaigą. Specializuotose gydymo įstaigose teikiamos ambulatorinės arba stacionarinės gydymo paslaugos, taikomos diagnostikos priemonės bei gydymo metodai pagal priklausomybės ligų gydymo standartus.

Ambulatorinėms priklausomybės ligų gydymo paslaugoms priskiriama gydytojo psichiatro konsultacija, socialinio darbuotojo konsultacija, ankstyvosios intervencijos paslauga vaikams ir jaunuoliams, alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo sukeltos abstinencijos būklės ambulatorinis gydymas, priklausomybės sindromo atkryčių prevencija, gretutinių psichikos sutrikimų gydymas ir kitos paslaugos.