39-erių kaunietis Sergėjus Kozlovas gimė ir augo Kaune, šiame mieste dirba rusų kalbos mokytoju. Vyras šią vasarą pastebėjo, kad iš darboviečių negauna atlyginimo. Paaiškėjo, kad pervedimai buvo sustabdyti banko. Kaunietis ėmė aiškintis, kodėl pervedimai sustabdyti.

„Man praneša, kad esu teroristas, kaip tai juokingai skambėtų, bet nebejuokinga, esu bendrapavardis ir vardas pavardė sutampa su nepripažintos Luhansko respublikos ministro pirmininko“, – pasakojo į nepavydėtiną istoriją patekęs S. Kozlovas.

Apsišaukėliškos Luhansko respublikos ministras pirmininkas įtrauktas į Europos Sąjungos sankcijų sąrašus dėl įtarimų karo nusikaltimais ir pinigų plovimu, jam pritaikytos ES finansinės sankcijos, ribojamas finansinės operacijos, banko sąskaitos, pervedimai.

Kaunietis stebėjosi, kad tokia klaida banke išvis galėjo įvykti. „Jis vadovauja tai respublikai, kurios niekas pasaulyje nepripažįsta, apart Putino, ir pasižiūrėjau, žmogus pensijoj, žymiai vyresnis, nelabai panašumų turime vienas su kitu, jisai visiškai kitaip atrodo“, - aiškino S. Kozlovas.

Kauniečiui bėdos vien algos negavimu nesibaigė. Dėl vardo ir pavardės sutapimo su nusikaltėliu blokuojami bet kokie mokytojo piniginiai veiksmai.

„Nieko negaliu nusipirkti internetu, jeigu nusiperku, turiu įrodinėti, kad esu ne tas, o lietuvis, gimęs Kaune. Apkirpau šunį, padariau pavedimą, kirpėja sako gavau žinutę iš banko, kad Tu teroristas“, - savo situacija piktinosi kaunietis.

Pasirodo, kad ne tik jis susidūrė su tokia pat problema. Kaunietis susisiekė su bendrapavardžiu Vilniuje. „Jis irgi tokių pat problemų turi, jo darbovietė turėjo bankui siųsti pažymas, kad jis nėra tas teroristas, kuriuo jį laiko“, - teigė S. Kozlovas.

Pasak kibernetinio saugumo eksperto, tokie blokavimai rodo, kad sankcijos veikia, o sutapimų Lietuvoje nėra daug. Dažniausiai su tokiomis problemomis susiduria turistai.

„Atvejų, kai sutampa, Lietuvoje turime keletą, nedažnas atvejis. Turime turistų, kuriems kertant sieną sankcijos pritaikomos“, - teigė Marius Pareščius, KPMG kibernetinio saugumo vyr. konsultantas.

Pasak Lietuvos bankų asociacijos atstovės Valerijos Kiguolienės, S. Kozlovo pinigines operacijas blokavo net ir bankas, su kuriuo turi sutartį, dėl to, kad tarptautinės sankcijos prieš kitus įsipareigojimus turi viršenybę.

„Pirminis dalykas yra šiuo atžvilgiu sankcijose nustatyti ribojimai, įvardinti asmenys. Suveikia filtras“, - teigė V. Kiguolienė.

Pasak duomenų apsaugos ekspertų, bankų pervedimai pradėti klaidingai blokuoti dėl biurokratijos. Veikiant asmens duomenų apsaugai, pilnai jais nėra dalijamasi net tarp sankcijas vykdančių institucijų.

„Sankcijų paketuose nenurodomi pilni duomenys. Būna gimimo data, kelios gimimo datos nurodytos“, - teigė Domantas Čiuldė, „Idenfy“ vadovas.

Kaunietis S. Kozlovas tikino, jog jaučiasi nesaugiai, nes dėl tokio sutapimo su karo nusikaltėliu, ypač dabar, kai vis dar vyksta karas Ukrainoje, gali būti persekiojamas ir toliau.

„Greičiausiai turbūt ir mano telefoną seka ar dar kažką, galbūt saugumo tarnybos seka, bet aš esu paprastas Kauno mokytojas. Niekam nieko nepadariau“, - pečiais gūžčiojo kaunietis.

„Žmogus patekęs į sankcijų sąrašus, kad sutapo vardas ir pavardė, turėtų kreiptis į Vidaus reikalų ministerijos centrą, kad jis nėra ieškomas“, - patarė M. Pareščius.

Lietuvos bankų asociacijos atstovė sako, kad ir keliaujant į užsienį nuo šiol teks atlikti namų darbus, savo bankui pranešti, kur išvykstama, kad nekiltų neplanuotų rūpesčių dėl atsiskaitymų.

Visą LNK Žinių reportažą galite parėti čia: