Prokuratūra pradėjo tyrimą

Aplinkos ministrui S. Gentvilui pasirašius įsakymą, kuriuo miestuose keičiamos želdynų normos, kilo pasipiktinimas, kad pakeitimai naudingi NT vystytojams, o ne visuomenei.

Visuomenės ir ekspertų nuogąstavimus patvirtino ir ministro įsakymo vertinimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Ji nustatė, kad įsigalioję pakeitimai naudingi siauriai interesų grupei, taip pat jie ydingi antikorupciniu požiūriu, sudaro prielaidas nesąžiningam elgesiui.

Tuo metu net ir Seimo valdančiajai daugumai priklausantys politikai teigė, kad ministro įsakymas atitolino miesto želdynus nuo žmonių.

Į viešumą išlindus šiems faktams rugpjūčio 4 d. Generalinė prokuratūra paskelbė dėl ministro įsakymo pradedanti tyrimą.

„Viešojoje erdvėje, naujienų portale „Delfi“, pasirodžius informacijai apie aplinkos ministro 2022 m. gegužės 27 d. priimtą įsakymą dėl viešųjų želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šiandien pradėjo tyrimą, kuriuo bus siekiama išsiaiškinti, ar šiuo įsakymu patvirtintos viešųjų želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos nuostatos nepažeidžia Lietuvos Respublikos teisės aktuose įtvirtintų želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo principų bei su tuo susijusių viešųjų interesų“, - teigiama prokuratūros pranešime spaudai.

Generalinė prokurorė atvyksta į ministeriją

Nuo pradėto tyrimo praėjus maždaug mėnesiui ministro S. Gentvilo darbotvarkėje – įrašas apie generalinės prokurorės N. Grunskienės vizitą Aplinkos ministerijoje.
Nida Grunskienė

Delfi pasidomėjo, kas inicijavo šį vizitą ir koks jo tikslas.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė Delfi patvirtino, kad ketvirtadienį 16 val. generalinė prokurorė vyksta į Aplinkos ministeriją. Šį vizitą esą organizavo Aplinkos ministerija.

„Šiandien generalinės prokurorės N. Grunskienės darbotvarkėje nurodytas pasitarimas su ministru S. Gentvilu, kuriame taip pat dalyvaus ir Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė D. Nikitinienė bei atsakingi Aplinkos ministerijos darbuotojai, vyks Aplinkos ministerijos iniciatyva šios ministerijos patalpose nuo 16 val.“, - teigė E. Martinonienė.

Kaip nurodė prokuratūros atstovė, susitikimo metu esą nebus liečiama prokurorų pradėto tyrimo tema.

„Pasitarimo metu numatoma aptarti Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų veiklą vykdant teismų sprendimus dėl valstybinėje žemėje savavališkai pastatytų statinių pašalinimo“, - nurodė E. Martinonienė.

Galiausiai ji teigė, kad tyrimą dėl ministro įsakymo vykdo ne susitikime dalyvausianti prokurorė D. Nikitinienė, bet kita prokurorė – I. Zaikienė. Anot jos, pradėtas tyrimas tebevyksta.
S. Gentvilo darbotvarkė

„Tyrimas dėl Aplinkos ministro 2022 m. gegužės 27 d. pasirašyto įsakymo dėl viešųjų želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos ir jo atitikimo Lietuvos Respublikos teisės aktuose įtvirtintiems želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo principams bei su tuo susijusio viešojo intereso, Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriuje tebevyksta (jį atlieka Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė I. Zaikienė), todėl numatomo pasitarimo metu nei aktualus įsakymas, nei prokuratūroje atliekamas tyrimas nebus aptariami“, - teigė E. Martinonienė.

Ministerija: susitikimo tikslas kitas

Aplinkos ministro S. Gentvilo atstovė Aistė Žilinskienė taip pat patvirtino, kad ketvirtadienį susitikimas tikrai vyks. Anot jos, susitikimas vyksta dėl Aplinkos ministerijai pavaldžios Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos.

„Pasitarimas su generaline prokuratūra inicijuojamas Aplinkos ministerijos atsižvelgus į generalinės prokuratūros raštą dėl Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) dalyvavimo, šalinant savavališkos statybos padarinius atstatant pastatus į pradinę padėtį.

Šiuo metu pagal galiojančią tvarką VTPSI dalyvauja pastato griovimo organizavime, jeigu teismas įgalioja pastatą pašalinti, tačiau nėra susiformavusios praktikos dėl VTPSI veiksmų, kai pastatą įgaliojama išardyti tik dalinai, tai yra atstatyti į pradinę padėtį, išardant tik jo dalį. Susitikimo metu bus aptariami sisteminiai sprendimai, kaip įgalioti neteisėto pastato dalies savininką įgyvendinti teismo sprendimą (išardyti pastato dalį) ir taip užtikrinti viešą interesą“, - teigė A. Žilinskienė.
Simonas Gentvilas

Anot jos, susitikime dalyvaus generalinė prokurorė N. Grunskienė, Viešojo intereso gynimo skyriaus vyr. prokurorė D. Nikitinienė, aplinkos ministras S. Gentvilas, aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė – Matusevičė, Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo grupės atstovai bei VTPSI teisės departamento direktorė Diana Jasinavičiūtė ir veiklos gerinimo skyriaus patarėjas Ramūnas Druktenis.

Delfi paklausė, ar ministras nemano, kad tokie susitikimai su tyrimą vykdančios prokuratūros vadove gali būti suprasta kaip politinis spaudimas. Tačiau A. Žilinskienė į šį kausimą neatsakė.

Be to, A. Žilinskienė nurodė, kad generalinės prokurorės vizito tikslas nėra aptarti tyrimą ministro įsakymo atžvilgiu.

„Informuojame, kad klausimas nėra susijęs su generalinės prokuratūros tyrimu dėl ministro įsakymo dėl keičiamų želdynų normų“, - teigė A. Žilinskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)