Atleisti ugniagesių vadą K. Lukošių tuometis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas Vyriausybei pasiūlė 2019 metų pradžioje.

„Mes žadėjome, kad bus kitas veiklos standartas, bus viskas sąžiningai, bus skaidru, o turime tą patį seną raugą“, – tuomet žurnalistams konstatavo ministras.

K. Lukošius vėliau sutiko trauktis šalių susitarimu.

Mokėjo kaip už naujas

Pareigūno veiksmai buvo vertinti vidiniame patikrinime, kuris parodė, kad 2018 metais K. Lukošius pažeidė įstatymą pratęsęs sutartį su įmone „Iksados GTC“ dėl penkių ugniagesiams skirtų automobilinių kopėčių nuomos.

1,9 mln. eurų vertės sutartis dėl kombinuoto judesio kopėčių ant bazinės važiuoklės nuomos penkeriems metams buvo pasirašyta dar 2008 metais.

Sutartyje buvo numatyta galimybė ją vieną kartą pratęsti tokiomis pačiomis sąlygomis, tad K. Lukošiaus pasirašytas papildomas susitarimas 2018 metais buvo jau antras sutarties pratęsimas tomis pačiomis sąlygomis.

Kilus skandalui Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad po to, kai kartą sutartis buvo pratęsta, reikėjo skelbti naują konkursą. Maža to, antrąjį kartą pratęsus sutartį už jau gerokai padėvėtas kopėčias departamentas mokėjo kaip už naujas.

VPT paskelbė, kad neteisėto sandorio vertė – beveik 2 mln. eurų.

Kęstutis Lukošius

E. Misiūnui inicijavus tarnybinį patikrinimą Vidaus reikalų ministerijos Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius nustatė, kad per pirmuosius penkerius sutarties metus PAGD „Iksados GTC“ sumokėjo panašiai tiek, kiek vertos automobilinės kopėčios.

Todėl pratęsus sutartį 2014-2019 metais departamento mokamos sumos buvo beveik vien tik pelnas.

Todėl 2018 metais prisiimtas įsipareigojimas toliau mokėti nuomą tokiomis pačiomis sąlygomis, kai už daiktus išsimokėta per pirmuosius penkerius metus, anot išvadų, nebuvo racionalus.

K. Lukošius tyrėjams teisinosi nežinojęs, bet ir neturėjęs žinoti, kiek sutarties pratęsimo kartų buvo numatyta 2008 metais vykdytame pirkime.

Be pasiūlymo atleisti PAGD vadovą iš pareigų Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius paragino ieškoti galimybių nutraukti sutartį su „Iksados GTC“.

Tai buvo padaryta 2019 metų vasario mėnesį, tačiau verslininkai su tuo nesutiko ir kreipėsi į teismą.

„Iksados GTC“ teismo prašė priteisti 100,6 tūkst. eurų kompensaciją už kopėčių apgadinimą, dar 100,4 tūkst. eurų už laikotarpį, kai kopėčios nebuvo grąžintos po sutarties nutraukimo – verslininkai nurodė jas atgavę tik gegužės mėnesį.

Įmonė taip pat teigė patyrusi 1,8 mln. eurų žalą dėl negautų pajamų už kopėčių nuomą iki pasirašytoje sutartyje numatyto termino pabaigos – 2024 metų.

PAGD savo ruožtu prašė teismo niekiniu pripažinti 2018 metais pasirašytą sutarties pratęsimą.

Pratęsimą paskelbė niekiniu

Ankstesnės instancijos teismas įmonei „Iksados GTC“ buvo priteisęs per 300 tūkst. eurų, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas šią sumą sumažino tris kartus.

Liepos 4 dieną priimtame sprendime teismas paskelbė, kad iš viso sutartis galėjo būti pratęsta tik kartą, taigi, galėjo galioti tik 10 metų, todėl jos pratęsimas antrą kartą – iki 15 metų, buvo neleistinas.

Dėl šios priežasties teismas nusprendė, kad įmonė negalėjo tikėtis gauti pajamų už kopėčių nuomą nurodytu laikotarpiu, todėl nepriteisė „Iksados GTC“ negautų pajamų.

Teismas nepriteisė sumų ir dėl esą didelio kopėčių nudėvėjimo.

„Įrodymuose paskaičiuoti ieškovės patirti nuostoliai dėl įrangos apgadinimų, bet neįvertintas automobilių nusidėvėjimo lygis, neatsižvelgta į ilgą nuomos laikotarpį (nuo 2008 metų kopėčios naudotos beveik vienuolika metų)“, – teigiama sprendime.

Teismo manymu, daiktus naudojant intensyviai ir esant ekstremalioms situacijoms, akivaizdu, kad jo normalus nusidėvėjimo lygis yra didesnis, negu tą patį daiktą naudojant kitoje veikloje.

Teismas pažymėjo, kad bylinėjimosi metu „Iksados GTC“ kopėčias jau buvo pardavusi. Todėl, pasak teisėjų kolegijos, galėjo būti atlygintas nesuremontuotų kopėčių kainos, ir kainos, už kurią įmonė būt galėjusi parduoti suremontuotus daiktus, skirtumas.

„Ieškovė neįrodė visų pirmiau aptartų aplinkybių“, – pabrėžė teisėjų kolegija.

„Iksados GTC“ prašė priteisti kopėčių nuomos mokestį už laikotarpį iki kopėčių grąžinimo dienos – 2019 m. gegužės 22 d.

Teismas šį prašymą tenkino ir priteisė 100,4 tūkst. eurų. tiesioginių nuostolių atlyginimo, 7, 7 tūkst. eurų kompensacinių palūkanų, 5 proc. dydžio metines palūkanas už priteistą sumą nuo bylos iškėlimo teisme 2020 metų pabaigoje ir bylinėjimosi išlaidas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad yra gavęs Apeliacinio teismo sprendimą ir jį vykdys“, – antradienį Delfi atsakė PAGD Komunikacijos skyrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)